Magyar Karate Szakszövetség – Riport

.

Majd ő megmondja….

.

Riportunkban a Magyar Karate Szakszövetséget kérdeztük a vírushelyzet által kialakult helyzetről. Kérdéseinkre Tóth Tamás, a Szakszövetség nemzetközi ügyintézője válaszolt.

 

 

A járványügyi helyzet feloldása után, mi lesz a legelső és legfontosabb, melyet ki fog hirdetni, vagy meg fog lépni a szövetség?

  • Egyelőre nem látni, hogy miként alakulnak az ország és benne a sporttársadalom dolgai, de a szövetség, természetesen, ha a kormányzati ajánlások és józan ész lehetővé teszik, minél hamarabb szeretne visszatérni a normál kerékvágásba. Az első és legfontosabb lépések között lesz az MKSZ irodájának újra megnyitása, a soron következő versenyek megtartása, a válogatottak szervezett edzéseinek – különös tekintettel az olimpiai részvételre esélyes versenyzőkre – újraindítása, a nemzetközi versenyekre a válogatottak utazásának megszervezése. A korlátozások feloldása után újra kell gondolni az őszi versenynaptárt, meg kell vizsgálni, hogy az elmaradt versenyek közül melyek pótolhatók, illetve mikorra tudjuk áthelyezni az időpontot. Ezek alapján újra el kell fogadni a versenynaptárt.

 

Terveznek-e, lesznek-e új intézkedések? (Gondolunk itt például egy verseny lebonyolításának alkalmával.)

  • Ilyeneket a járvány után kialakuló, esetleges új helyzetnek megfelelően léptetünk érvénybe. Ezek között, ha indokolt, lehetnek egészségvédelmi biztonsági intézkedések. De ezt még nem lehet előre látni.

 

Minden megy tovább úgy ahogy a járvány előtt ment, vagy lesznek esetleg strukturális változások?

  • A jövőben gondoskodni kell arról, hogy milyen módon oldhatók meg az elnökségi ülések, illetve közgyűlések ilyen helyzetekben, ezért már dolgozunk olyan megoldásokon – a jogi lehetőségeket megvizsgálva –, hogy az Elnökségnek, a Felügyelő Bizottságnak új ügyrendet, illetve a Magyar Karate Szakszövetségnek új szervezeti és működési szabályzatot fogadjunk el, amely áthidalja a jelenlegi nehézségeket.

 

A központi és klub edzések az Önök sportágában is szünetelnek, a sportolók az edzéseket tekintve a négy fal közé vannak szorulva. Tudnak-e segítséget nyújtani az otthoni egyéni edzésekhez, hogyan és milyen segítségre számíthatnak sportolóik?

  • Örömmel tapasztaljuk, hogy a karatés klubok nagy többsége átállt az online edzésekre, amelyek valamelyest helyettesíteni tudják a szokásos edzéseket. Az olimpiai részvételre esélyes válogatott versenyzők a válogatott edzők irányításával egyénileg készülnek a remélhetőleg minél közelebbi jövő kihívásaira. A húsvéti hétvégén pedig sikerrel került sor egy hazai online karate versenyre, amelyen a hagyományos formagyakorlat és küzdelem versenyszámok közül a formagyakorlatban lehetett elindulni.

 

Hogy ne szakadjanak el a sportolóik teljesen a sportáguktól, gondolunk most elsősorban az utánpótlás gyerekekre, mivel próbálják őket a sportban tartani, hogy napi szinten, de valamit foglalkozzanak sportágukkal?

  • A karate sportágra különösen jellemző, hogy túlnyomórészt utánpótláskorú fiatalok űzik. Az elmúlt egy hónapban kialakult és sok klubnál már kimondottan bejáratódott egy rendszer, amely során a gyerekek a klubedzőik vezetésével online edzéseken vesznek részt. Természetesen ez klubonként változó: nyilvánvalóan van, ahol ideiglenesen megszűntek a szervezett edzések, van, ahol egyéni edzéstervek vagy videók alapján gyakorolhatnak sportolók, de egyre több klubnál léteznek a szervezett online edzések, amelyeken egy héten több alkalommal is adott időben, adott korosztály tud együtt gyakorolni a klubedzőjével.

 

Hogyan, mivel telnek most a Szövetség hétköznapjai?

  • A szövetség irodája ügyeleti munkarendben működik, a munkatársak felváltva dolgoznak az irodában és otthon is. A kapcsolattartást továbbra is fenntartja tagjaival, és a hazai- valamint nemzetközi hivatalokkal ill. szervezetekkel, de csak telefonon és e-mail útján. Az ügyfélszolgálatot a Kormány rendeleteinek megfelelően határozatlan ideig bezártuk, ezzel védve a karate társadalom és a munkatársak egészségét, és elősegítve a #maradjotthon mozgalmat. Az operatív háttérmunka azonban ugyanúgy üzemel, szoros együttműködésben elsősorban az EMMI, a MOB, az NVESZ, az OSEI, az EKF, a WKF és természetesen tagszervezeteinkkel azon dolgozva, hogy a lehetőségekhez képest hogyan és miben tudunk a legtöbbet segíteni a jelenlegi helyzetben továbbra is működő területeken, úgy mint a felvételik és pályázatok igazolásaiban, a meglévő szerződéseink kezelésével kapcsolatosan, a szövetség gazdasági hátterének biztosításával és kötelezettségeink teljesítésével, készen arra, hogy amint rendeződik a helyzet, nehézségek nélkül tudjuk folytatni a korábbi években megalapozott sikeres munkát.

 

Tamás, köszönjük szépen hogy rendelkezésünkre állt. Az Ön és a Szakszövetség munkájához további sok sikert, a jelen helyzetben pedig az eddigiekhez hasonlóan kitartást kívánunk !

 

Sportmegoldások Team

 

Magyar Karate Szakszövetség – Tóth Tamás

Magyar Karate Szakszövetség