Sportágak – Vadvízi kajakozás

.

A vadvízi kajakozás az a sport (pontosabban életforma), amikor egy kajakban ülve vadvízi folyón evezünk.

A vadvízi folyó az egyszerű, éppen csak hullámzó WW I-es vadvíztől a csak bizonyos vízállásoknál evezhető, legnehezebb WW VI-os folyószakaszokig terjedhet.

A vadvízi kajakozás a vadvízi sportok csúcsa, a vadvízi sportok közül a vadvízi kajakozás kívánja meg a legtöbb gyakorlást, tudást, de a legtöbb élményt, szépséget is tőle lehet kapni.

 

A vadvízi kajakozás típusai, fajtái, nehézségei

River running

Úgy is lehetne mondani, hogy a vadvízi kajakozás különböző típusai közül ez a legrégebbi, ebből nőtt ki az összes többi, ez hasonlít legjobban egy síkvízi folyón történő túrához. Az A pontból kell eljutni B pontba. Útközben itt is ugyanúgy lehet gyönyörködni a tájban, csak itt az egész édesítve van azzal, hogy közben egy vadvízi folyón haladunk.

A river running kajakozás nehézségi szintje a környékünkön lévő folyókat is figyelembe véve WW I-III (esetleg WW IV), a vadvízi sportokhoz kapcsolódó kereskedelmi túrák, amiken akár a kezdő, vadvízi tapasztalattal nem rendelkező személyek is megismerkedhetnek a vadvízi sportok szépségeivel is ilyen területeken kerülnek megrendezésre. Ilyen víz például a méltán népszerű ausztriai Salza vagy az európai vizek királyaként emlegetett szlovéniai Soca kereskedelmi szakaszai.

Megemlítendő azonban mindenképpen, hogy a kezdők soha nem kajakkal kezdenek, hanem a legbiztonságosabb raft, vagy a már több önállóságot kívánó trekkel mennek. Azt lehet mondani, hogy a legelső szint a river running, bármilyen más stílusban is szeretne valaki evezni. A river running kajakok hosszabbak, közepes űrtartalmúak, határozott éllel. Tanulókajaknak ideálisak.

 

Rodeó, freestyle, playboat

A rodeó vagy más néven freestyle kajakozás talán a vadvízi kajakstílusok közül a leglátványosabb. A kajakosok egy erre alkalmas helyen ledekkolnak (playspot), és itt mindenféle trükköt mutatnak be. Tehát általában nem is tesznek meg annál nagyobb szakaszt a folyón, mint ami a hely megközelítéséhez kell, hanem csak a legközelebbi beszálló és kiszálló közti szakaszt. Néha a jobb játszóhelyek partról is könnyen megközelíthetőek, vagy mesterséges helyeket kifejezetten könnyen megközelíthető helyekre teszik.

Rodeózásra alkalmas hullám nagyon sok síkvízi folyón is kialakítható (lenne), sajnos itthon ilyen lehetőségek nincsenek. Ehhez a vadvízi stílushoz köthető az egyetlen magyar vadvízi esemény a Hungarodeo. Miskolcon rendezi/rendezte minden évben (Miskolc, Sajószigeti út, Ojjectum vadvizi park) Páhi János, magyar vadvízi kajakos.

A víz sebességét és nyomó erejét felhasználva szörföznek a hullámon, és az összes létező irányban pörgetik a kajakot és magukat, ugrálnak, szaltóznak. A rodeó kajakok rövidek (kb. 200 cm) és űrtartalmuk kicsi (kb. 200 l). Nagyon sok gyakorlást és szorgalmat kíván. A rodeósok nagyon technikás evezősök, nagyon jó eszkimótudással rendelkeznek, ennek más stílusoknál is hasznát veszik…

 

Creek

Ez gyakorlatilag a river running stílusnak egy olyan változata, amikor a kajakosok nem elégednek meg a WW I – WW IV nyújtotta élményekkel. A creek stílus helyszíne a WW IV – WW VI-os folyószakaszok, nagyon nehéz, technikás zúgókkal, vízesésekkel. A creek egyik jelentése a patak. A patak szó nagyon jól utal a stílus helyszínére, mert a creek nagy esésű, szűk hegyi patakokon történő evezést jelent, bár a stílusba beleférnek a nagyon nagy vízhozamú, szintén nagyon nehéz és technikás nagyesésű folyók is. Az összes vadvízi stílus közül ez a legveszélyesebb.

A creek kajakok nagy méretű, nagy űrtartalmú kajakok. Méretük 240 cm és 280-320 l körüliek. Hosszúak, sok levegő van bennük, így nagyobb hengereket is áthidalnak, gyorsak, hamar feljönnek.

 

Squirt

Ez egy érdekes stílus, bár errefelé nem túl ismert, pedig már régóta létezik. Olyan alacsony űrtartalmú kajakok, hogy ezekkel a kajakokkal nemcsak a hajó vagy evezős egy része, hanem a kajakos és a kajak egyszerre el tud tűnni a víz alatt akár több másodpercre is. Gyakorlatilag a lehető legkevesebb levegő van a hajókban (kb. 100 l), ami ahhoz kell, hogy még ne süllyedjen el teljesen, mivel normális esetben is a hajó 80%-a víz alatt van.

Ezek a kajakok az evezős saját méretéhez készülnek, emiatt a tömeggyártás annyira nem is jellemző. A szlalomkajakból fejlődött ki, és a playboat kajakozás előfutárának tekinthető.

 

Szlalom

Versenysport. Az egyetlen, ami az olimpián is jelen van. Első olimpiai megjelenése 1972-ben volt (W. Germany, Augsburg), de sajnos 1992-ig nem versenyeztek belőle. Szerencsére 1992 óta a vadvíz újra jelen van az Olimpián.

A versenyt WW II – WW IV szakaszokon rendezik. A pályán 18-25 lelógó kapu van. A színük zöld vagy piros. A zöldet folyásirány szerint, a pirosat folyásiránnyal szemben kell kerülni. A kapu kajakkal, evezővel vagy testtel való érintésénél 2 másodperces büntetéssel növelik az időt. Ugyanez az idő, ha rossz irányból megy át a versenyző a kapun, vagy kihagyja a kaput, vagy 45 foknál jobban megbillenti 50 másodperces büntetést jelent.

A szakaszt kb. 80 – 200 másodperc alatt teszik meg a versenyzők. Többlépcsős selejtező után dől el végül, hogy ki is a legjobb. A kajakok a 3-4 méteres méretükkel messze hosszabbak más vadvízi társaiknál.

 

 

TÖRTÉNETE

A sport gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Az Ókori Egyiptomban, Mezopotámiában és az amerikai indián törzsek körében is hosszú ideig a kajak és a kenu volt a legelterjedtebb vízi közlekedési eszköz. Sok modern kori indián és eszkimó törzsben mai napig nagy jelentőséggel bír ez a közlekedési forma. A fenti szerepe mellett a sport és utazási (turizmus) célú kajakozás viszonylag későn jelent meg.

A 19. századi kísérletek után gyakorlatilag a 20. század elején jelennek meg az első komoly sport klubok az atlanti régióban, de ezek meg nem a klasszikusnak mondható vadvízi evezést képviselték. Maga a vadvízi evezés valójában nagyon rövid múltra tekinthet vissza. Ezeket a felfújható, nagy tűrőképességű gumicsónakokat az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki eredetileg, speciális akciók végrehajtására elit egységek számára. A sportág fejlődésének talán legnagyobb mérföldkövet jelentette, mikor ezek a termékek lekerültek a tilalmi listákról.

A rövid előzmények ellenére mára a sport egyre népszerűbb, amit jól mutat, hogy szinte az összes arra alkalmas amerikai folyó körül kinőttek az úgynevezett Whitewater clubok.

 

 

Sportmegoldások Team