Sportágak – Szörfvitorlázás

.

szörfvitorlázás egy sportág, amely a vitorlázás-csoport eleme, és a windszörf nevű sporteszközzel űzik. A windszörf (eredetileg angolosan: windsurf) két fő alkotóeleme a szörfdeszka és a rigg (vagy vitorlázat), mely magában foglalja többek közt az árbócot, a bumot és a vitorlát.

 

TÖRTÉNETE

A hullámlovaglás egy igen régi sport, az első európai írásos említés Cook kapitány naplójában található, melyben a Hawaii-szigeteki bennszülöttek furcsa szórakozásáról ír, mindezt az 1700-as évek vége felén tette, feltételezhető, hogy a hawaii emberek már jóval korábban űzték ezt a kellemes sportot.

A széllel hajtott szörfdeszka ötlete ehhez képest egészen friss, először Jim Drake és barátja fejében merült fel 1962 tavaszán, Kaliforniában. Az eredeti ötlet inkább a kitesurfhoz volt hasonló, hiszen a szörfdeszkát nagy méretű sárkánnyal (ernyővel) hajtotta volna a feltaláló. Eljött aztán 1967, mikor a tervekből egy működőképes vízi jármű, az álmokból tettek lettek, Jim Drake megtette első métereit egy háromszög alakú vitorlával felszerelt szörffel a Jamaica-öböl vízén.

Igen termékeny időszak volt ez a feltaláló életében, hiszen a „polgári” foglalkozása szerint repülőmérnök Jim Drake és az általa vezetett csapat ekkor fejlesztette ki a mai napig abszolút sebességi rekordot tartó rakétahajtású repülőgépet, az X-15-öt is.

A szörf építésében akkor még barátja, Hoyle Sweitzer is sokat segédkezett. A széllovaglás széles körben való elterjesztése, a találmányhoz kapcsolódó üzleti vállalkozás az ő nevéhez fűződik. Az egykori jóbarátok később éveken keresztül pereskedtek, hiszen Hoyle Sweitzer szabadalmaztatta a találmányt és ezért kizárólag őt illette a termék eladásából származó minden bevétel.

A szörf feltalálásának 50. évfordulója 2017. május 21-én volt. A két perben álló fél mára már kibékült és még mindketten vízre szállnak, hogy húzzanak 1-2 takkot a szörfjükkel, melynek feltalálása, illetve népszerűsítése az ő nevükhöz fűződik

 

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

Szörfvitorlázás