Sportágak – Sziklamászás

.

A sziklamászás bár csak nem régóta lett divatos – látványos teret hódított. Megszabadult attól a klisétől, mely szerint nyaktörő lenne és bekerült a teremsportok közé még az iskolákban is.
Ez a fejlődés nem túl meglepő a hagyományos hegyi sportok csoportján belül minden kétséget kizáróan ez a legjátékosabb. A sziklák érintése a mozdulatok merészsége és a fal keménysége közvetlen öröm forrásai.

A sziklamászás aligha csak az objektív legjellegzetesebb Alpesi területeken található veszélyekből áll (a gleccserekből, a hó-vagy jégfolyosókból, vegyes falakból) áll. Ma már “fertőtlenített területekről” is beszélhetünk amelyek olyan rövidebb hegyoldalak ahol mindent átrendeztek a teljes biztonság érdekében és figyelembe vettek kényelmi szempontokat is. A sportmászás nem tartozik a veszélyes sportok ördögi kategóriájába. Csak a ritkán bekövetkező emberi hibák lehetnek bosszúság, s baleset okai.

A teremben lévő falaknak illetve a számos biztosítási ponttal felszerelt hegyoldalaknak köszönhetően a sportmászás már sok helyen művelhető, és csak kevés eszközt igényel. Hívei különösen magas szintre fejlesztették e speciális tevékenység technikáit és edzés módszereit. Csak néhány nélkülözhetetlen fokozat választja el a fejlettebb, bonyolultabb sport tevékenységektől mint amilyen a nagy sziklafalak megmászása, a magashegyi sziklák meghódítása, a vegyes mászás. A sziklamászás tehát megmarad eredeti jellegzetességénél, és elsősorban egy kalandos program.

A sziklamászás, mint tevékenység talán egyidős az emberiséggel, azonban sportággá csak az utóbbi évtizedekben vált. A sziklamászás egy szabadban űzhető sporttevékenység, ami azt vonja maga után, hogy többnyire napközben, tavasztól-őszig, jó időben űzhető. A falmászást, mint tevékenységet valószínűleg sziklamászók találták ki, akik otthon, időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül – kondíciójuk megőrzése céljából – sportolni szerettek volna. A mászás remekül fejleszti a fizikai és szellemi erőnlétünket, valamint közelebb visz a természethez, ismeretlen tájakra kalauzol.

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát.

 

A mászósport több versenyágra bontható:

Nehézségi mászás

A mászó dinamikus kötél segítségével mászik, miközben a kötelet bizonyos távolságokban a falba szerelt nittekhez kapcsolja ún. köztesek (schling) használatával, ezzel önmagát biztosítja. Mászás során a földről biztosító ember segítségével történik a biztosítás. Ez az ún. előlmászás. A mászó feladata a műfalon kijelölt út kimászása, ill. minél tovább történő mászás, az idő másodlagos szempont.

 

Gyorsasági mászás

A mászó ún. felső biztosítással mászik, feladata a műfalon történő feljutás minél rövidebb idő alatt.

 

Boulder

Biztosítás nélküli nehézségi mászás alacsony magasságokban. Az esetlegesen leeső mászót a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől. A boulder mászás elve, az alacsony mászási magasság miatt a mászó nem eshet akkorát, ami miatt megsérülhetne. Meredek technikás sziklákon, jellemzően kisebb magasságokban, kötél biztosítás nélküli mászás. Nem kell más, csak egy mászó cipő egy magnéziás táska és Te. A kis magasságok ellenére, a balesetek elkerülése végett, a mászó hely alá egy úynevezett boulder szőnyeget (vastag szivacs) fektetnek. Európa egyik legkedveltebb boulder parkja a franciaországi Fontainebleau-ben van.

 

 

Sportmegoldások Team