Sportágak – Síakrobatika

.

Az utóbbi években vált népszerűvé, ma már a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) is elismeri a síakrobatikát, (más néven szabadstílusú sízést, trükk-sízést).

Három versenyszámot foglal magába: a síbalett, az ugrás és a mogul szakágakat (a három közül csak az utóbbi kettő olimpiai versenyszám).

A síakrobatika a sí egyik igen szórakoztató, látványos, s ezért igen nehéz formája.

 

TÖRTÉNETE

A síakrobatika egyértelműen az 1960-as évek Amerikájának a terméke. Az első profi freestyle csapatot a Salomon hozta létre, előre látva az óriási lehetőségeket a síelés e formájában. Elképzeléseik beigazolódtak, és a sport olyan hatalmas népszerűségre tett szert napjainkra, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a fun parkokban csúszkálók 40–45 százaléka freestyle síelő. Franciaországban 35–40 százalék ez az arány, amely várhatóan Európa többi részén is egyre magasabb lesz.

Az első freestyle versenyeket a ’70-es évek első felében szervezték, és még ugyanebben az évtizedben, 1979-ben az FIS is elismerte a sízés új válfaját. A Nemzetközi Sí Szövetség freestyle eseményei után 1986-ban tartották az első freestyle FIS-világbajnokságot, a franciaországi Tignes-ben. A következő világbajnokságra 1989-ben jöttek össze a sportág képviselői, azóta pedig kétévente rendeznek hasonló versenyeket. Deer Valleyben nyáron is használható ugrató működik, ahonnan egy hatalmas medencébe érkezhetnek a sízők.

A téli olimpiákon 1988-ban jelent meg először az új sportág, bemutató szintjén. A mogul versenyszámban 1992-től, aerialban pedig 1994 óta osztanak ötkarikás érmeket. Hivatalosan 1992. Alberville óta része a téli olimpiai programnak.

 

A NOB igenje természetesen nagy lendületet adott az amúgy is dinamikusan növekvő sportágnak.

Nemzetközi szinten 30 ország szervez versenyeket. Az FIS világkupa kanadai, egyesült államokbeli, európai, japán és ausztrál helyszíneken kerül megrendezésre, de 2004 februárjától Kína is feliratkozott a rendező országok listájára. A legrangosabb extrémsport-rendezvényen, a téli X-Gamesen pedig évenként rendeznek freestyle síversenyeket.

Szomszédaink közül az osztrák és a román freestyle-erek a legaktívabbak. Előbbiek nyáron is indítanak versenyeket, utóbbiak pedig több nemzetközi eseményt is szerveztek már. Magyarországon a sport még nem igazán ismert a tömegek előtt, az első freestyle síversenyekre (big air) 2005-en, a Westend City Center tetőparkolójában felépített sáncon, illetve a nyári water jumpon, a Sport Szigeten került sor. Várhatóan a hasonló versenyek is egyre népszerűbbek lesznek és valamilyen szövetség is segíteni fogja ezeket a sportágakat.

A síakrobatika két szakága 1992 óta olimpiai versenyszám. Általában ebben a műfajban is a téli sportágakban nagyhatalomnak számító országok a legeredményesebbek. Eddig magyar résztvevők nélkül rendezték az olimpiákat.

 

Swaney Elizabeth az első magyar színekben induló sportoló, aki utolsó lett (24/24) a síakrobaták félcső számában. a phjongcshangi téli olimpiai játékokon.

Swaney,  akinek édesanyja magyar, második volt a várakozó listán, de mégis sikerült kijutnia az olimpiára, ezzel történelmet írva a sportágban. A Fullsport SE 33 éves versenyzője pályafutása során 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között, legjobb eredményét, egy 13. helyet pedig 2017 december 22-én érte el a kínai állomáson.

Swaney indulása sporttörténelmi, ugyanis szabadstílusú sízésben még sosem volt magyar résztvevő a téli olimpiákon.

 

Sportmegoldások Team