Sportágak – Sárkányrepülés

.

sárkányrepülés a siklórepülő légi járművek egy típusa. Két fajtája van: vitorlázó sárkányrepülő (gyalogsárkány), és motoros sárkányrepülő.

A sárkányrepülés dinamikusan fejlődő sportág, hiszen egyre könnyebb és stabilabb szerkezeteket találnak ki. A sportág akrobatikus fajtája a legveszélyesebb, ez már igazi extrém őrület.

A rekordok a magassághoz és a távolsághoz kötődnek. Átlagban 3000 m magasan és 300 km hosszan hajtják végre a repüléseket.

A világrekordot mindkét számban egy amerikai úriember tartja: Larry Tudor, 4343,61 méteres magassággal és 488,1 kilométeres távolsággal.

Látszat csupán a sárkányrepülők törékenysége: anyaguk alumínium és rozsdamentes acél. A vitorla (szárny) terilénből készül. Szilárdságot a vázat összekötő drótkötelek biztosítanak.

Ez a sportszer akár egy tonnát is kibír. Felszerelhető ejtőernyőkkel, rádióval, teljes műszerezettséggel. A pilóták futással érik el a repüléshez szükséges kezdeti felhajtóerőt. Már csak egy hegytetőt vagy sziklafalat kell keresniük, és indulhat a “természetjáró” móka. A felszállás után a pilótának meg kell keresnie a termikeket, a felfelé szálló meleg légáramlatokat. Ha megtalálta, akkor ezeken körbe-körbe repülhet, egyre magasabbra jutva.

Korábban az egyes manőverek nehézsége és veszélyessége vette el sokak kedvét ettől a sportágtól. Könnyebbé vált a “repülés” elsajátítása a “tandemes” oktatási módszer bevezetésével. Az oktató és tanítványa egyszerre szállnak fel. A szakember hajtja végre a manővereket, a “diák” csak figyel. Ennek az előnye, hogy mindenfajta előzetes tanulás nélkül szerezhet tapasztalatokat, így biztonságosabb kipróbálni. A tanuláshoz szükséges idő pedig 30%-kal csökken. Aki megtanult egyedül repülni, azt kezdőknek kialakított “hajóra” rakják. Ez kevésbé áramvonalas, mint a versenyváltozat. Ha ezzel már könnyen szántja az eget, meg sem állhat a versenyhajóig.

 

TÖRTÉNETE

Az eszköz története az ókorig nyúlik vissza, de az első igazi példányt az ötvenes évek közepén tervezte meg Francis Rogallo, a NASA mérnöke, miután az űrhivatal ezzel szerette volna a földre juttatni a leszálló űrkabinokat.

Lynn White amerikai technikatörténeti kutató két olyan beszámolót fedezett fel, amelyek szerint 875-ben a mór vegyész és feltaláló Abbász Ibn Firnasz az akkor arab ellenőrzés alatt lévő spanyolországi Córdoba mellett sárkányrepülővel repült. Az eseményt angol keresztes lovagok mesélték el a Malmesburyben élő Eilmer szerzetesnek, aki matematikával és asztrológiával foglalkozott. Egy másik Malmesbury-i szerzetes, William, évekkel később leírta, hogy Eilmer valamikor 1000 és 1010 között a Malmsbury apátság templomának tetejéről próbálkozott a repüléssel, és kb. 200 m távolságot sikerült is repülnie, de végül lezuhant, és eltörte egyik lábát.

 

Magyarországon elsőként a Műszaki Egyetemen kezdtek foglalkozni sárkányrepüléssel, 1973-ban. 1979-ben már sikerült önálló sportágként elismertetni. 1986-ban Gyöngyösön Európa-bajnokságot rendeztek. 1996-ban már Dunaújvároson rendezték meg az első síkvidéki Európa-bajnokságot. 2000 decemberében Bertók Attila világrekordot ért el, igaz, akkor már évek óta Ausztráliában edzett.

Bertók Attila 2007-ben világbajnok lett.

 

 

Sportmegoldások Team

 

Sárkányrepülés