Mobiltelefonhajító verseny – Őrült sportok

..

Mobiltelefonhajító versenyMobiltelefonhajító verseny

Őrült sportok

A mobiltelefonhajító verseny, mely túlhajszolt menedzsereknek is bátran ajánlható megkönnyebbülésként, több mint tízéves múltra tekint vissza.

A versenyzők több kategóriában is indulhatnak, van, ahol a távolság lényeges, de a dobások esztétikája és koreográfiája is megmérettetésre kerül.

 

Először 2000-ben rendeztek meg a mobilhajító versenyt, természetesen Finnországban kezdődött ez is.

Mára nemzetközi lett a mobilhajító verseny is, a világ számos országában rendezik meg, de a világbajnokság Savonlinnában van, minden év augusztusában. A versenyben négy kategória van: hagyományos, szabad stílusú, csapat és gyermek.

A telefonnak legalább 220, legfeljebb 400 grammosnak kell lennie. 

 

Mobiltelefon-hajító versenyt rendezett a finn kulturális központ, a Finnagora. 2006-ban, a budapesti intézet bemutatta a finnek által kiötlött nem hivatalos sportágat.

A hivatalosan sportágként el nem ismert, ám a világ számos pontján igen népszerű mobiltelefon-dobálásból kaphattak ízelítőt a magyarok is.

A verseny nem távolsági, hanem stílusverseny volt, azaz a zsűri a dobás szépségét, technikáját díjazta, nem pedig a telefon minél messzebbre hajítását. 

A mobiltelefon-hajító verseny nem, ahogy maga a mobiltelefónia sem tekint vissza nagy múltra. Az ötlet természetesen a finneké volt, bár mint megtudtuk, nem a Nokia kezdeményezésére alakult a készülékek zúzásával járó “sportág”.

Egy újabb “pihent” kezdeményezés, mely aztán számos országban megjelent, sőt a világbajnokságig is eljutott.

A mobiltelefon-hajításban egyébként finneknél a pálma, mind a férfi, mind a női versenyen az ezer tó országának képviselői jeleskedtek a 2005-ben megrendezett világbajnokságon: Mikko Lampi 94,97, Marke Krok pedig 41,42 méterre volt képes hajítani jobb időket látott készülékét.

A szabad stílusú hajításban azonban már egy holland és egy német versenyző nyűgözte le a zsűrit, így a megmérettetés eredménye valóban internacionális lett.

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !