Fűnyíró verseny – Őrült sportok

..

Fűnyíró versenyFűnyíró verseny

Őrült sportok

Jim Gavin, az Ír, aki végig autóversenyezte a világot. 1973-ban elege lett a rengeteg költségből, ami ezzel a technikai sporttal jár, így pár haverral agyalni kezdett a kocsmában (Cricketers Arms kocsma, Wisborough Green, West Sussex, hol máshol?).

Rájöttek, hogy a környéken mindenkinek van fűnyíró traktora, így hát feltalálták a Fűnyíróversenyt, mint technikai sportot, és azzal a lendülettel létrejött a Brit Fűnyíróversenyző Szövetség is (British Lawn Mower Racing Association – BLMRA).

 

A lényeg az volt, hogy a versenyzés izgalma megmaradjon, de mindenki számára elérhető legyen a sport. Nincsenek szponzorok, reklámok, pénzdíjak, és nem lehet a motort módosítani, így ebben a sportágban a pénz nem játszik szerepet, legalábbis a traktor árán felül.

 

Az első versenyt egy helyi farmer földjén tartották, és csaknem 80 versenyző vett részt rajta, így egy nagyon sikeres rendezvény lett a kocsmai ötletből.

 

Az éves versenynaptár májustól októberig 12 eseményt tartalmaz. Benne van a Nemzeti bajnokság, a Világbajnokság és a legnépszerűbb, a 12 órás verseny is. A Brit szövetség a mai napig kiáll a sport nonprofit jellege mellett, amennyiben mégis valamiféle haszonra tesznek szert, azt felajánlják jótékony célokra az utolsó Penny-ig.

A szabályok egyszerűek. Néhány alap közülük: 4 alap kategória szerint vannak besorolva a gépek fajtájuk szerint, ezeken belül lehet még módosított- és gyári traktor verseny is. Tiszta és rendes fűnyíróval kell a versenyen megjelenni a sportág jó társadalmi megítélése miatt. A vágókéseket versenyzéshez le kell szerelni. Manapság már lehet módosítani a motorokat, de a versenybírókon áll a döntés, hogy pályára engedik-e a gépet. (Létezik már több, mint 130 lóerős gép is, amit gyorsulásra használnak.) Védőfelszerelések közül a sisak kötelező, a szemüveg melegen ajánlott. A biztonság mindenek felett!

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

Fűnyíró verseny – Őrült sportok