Röplabdapálya méretek

 

 

A röplabdapálya mérete 9×18 méter.

A pályát két részre osztja egy 9,5×1 méter méretű háló, amelynek a teteje férfiaknál 2,43, nőknél 2,24 méter magasan van. (Ez eltérő lehet a kezdők és a veterán játékosok mérkőzésein).

A háló magassága a pálya két szélén egyenlő kell legyen és a szabályos magasságot 2 cm-nél többel nem haladhatja meg. A háló 1 m széles és 9,5-10 m hosszú, a háló felső peremét 7 cm széles fehér csík
fedi. A hálót a hálótartó oszlopokhoz kötéllel kell kifeszíteni. A hálón 5 cm széles fehér oldalszalagok vannak az oldalvonalak fölött.

A pályán a hálóval párhuzamosan, attól 3 méterre mindkét térfélen van egy vonal, a támadóvonal (hármas vonal).

 

Antennák
Kb. 1 cm átmérőjű üvegszál pálcák, melyeken 10 cm-enként eltérő és jól látható színű csíkok vannak. Az antennák a pálya oldalvonalait jelzik a háló feletti részen.

 

Zónák és területek
Az első játékosok zónáját a középvonal tengelye és a támadó vonalnak a középvonaltól távolabbi széle határolja.
A nyitási zóna 9 m széles az alapvonal mögött. Mindkét oldalát egy-egy 15 cm-es vonal jelzi az alapvonalon kívül, az oldalvonalak meghosszabbításában.
Játékos csere zóna a két támadó vonal közötti terület a pályán kívül.
Libero csere zóna a támadóvonal és az alapvonal közötti terület a pályán kívül.

 

labda bőrből vagy műbőrből készül. Az FIVB szabályai szerint körmérete 65–67 cm, súlya 260–280 g, és a labda belsejében uralkodó nyomás 0,30–0,325 kg/cm².

 

jelölés

Meg kell jegyezni, hogy a méret a röplabdapálya oldalak – ez nem az egyetlen dolog, amit bizonyos szabványok szabnak meg. Kevésbé súlyosnak kell lenni a jelöléshez.

Minden 5 cm szélességű vonalnak világosnak kell lennie, de ugyanakkor különböznie kell a padló színétől és bármely más jelölésétől. A röplabdapálya játéktér két oldalsó és első vonalra korlátozódik, amelyeket a mező nagysága számít. Az oldal közti középvonal tengelye a játékteret két egyenlő 9 x 9 m-es részre osztja, a háló alatt tartja és az ellenfél zónáit határolja. A támadási vonalat a mező minden egyes részére a középső vonal mögött három méterre kell alkalmazni.

 

 

 

Strandröplabda

Strandröplabdánál nagyjából hasonlóak a szabályok mint az anyasportágnál, de itt egy csapatot két játékos alkot, csere nincs.

A játékot homokborítású pályán játsszák, mérete 8×16 m. 

 

 

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

röplabdapálya méretek, röplabdapálya adatok