Bocsa pálya méretei

 

.

.

A pálya

A pálya talaja szilárd, lehetőleg minél egyenletesebb legyen. Ez állhat döngölt földből, betonból vagy salakból, esetleg szintetikus vagy szőnyeg borításból. Két hosszanti oldalán 25 cm magas fa vagy beton palánk, rövidebb oldalain kismértékű elmozdulásra (lengésre) képes, gumiborítású fa gerenda határolja.

.

A golyó

A bocsa kb. 920 g súlyú, kb. 107 mm átmérőjű, színes műanyag vagy csont golyó, a pallinó (célgolyó) 80 g súlyú, 4 cm átmérőjű műanyag golyó. (A bocsa mérete változik ifjúsági és felnőtt sportolók esetén).

.

.

.

pétanque

A pétanque minden talajon játszható, kijelölt pálya nem feltétlenül kell hozzá, a szórakozáshoz elegendő egy sík földes, homokos, akár salakos terület az udvaron, a játszótéren, vagy parkban. A versenysportnak természetesen előírásai vannak a golyók méretére, tömegére, a versenytér kialakítására, a játék szabályaira vonatkozóan. 

Hivatalos verseny folyamán a csapatok megszabott, körülhatárolt területen játszanak, melyet a rendező – vagy a bírói bizottság jelöl ki, illetve határoz meg, ebben az esetben a pálya mérete 3-4 m széles és 12-15 méter hosszú.

.

A golyók

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 80 milliméter. A golyók súlyának 650 – 800 gramm közöttinek kell lenniük.