Edzőtábor – Interjú

.

 

Lerántjuk a leplet

 

A Sportmegoldasok.hu interjúja Magyarország legnagyobb táborszervező cégének illetve a legnagyobb ajánló és szervező weboldalak ( edzotaborinfo.hu – taborhelyszinek.hu ) tulajdonosaival.

 

Sportmegoldások – Mióta vannak a szakmában? – (Zoltán) – Lassan 25 éve hogy erre adtuk a fejünket.

Hogyan kerültek kapcsolatba a sporttal?(Zoltán) – Mint sportoló, versenyző, már gyermek korom óta benne vagyok a sport világában. A katonaság után mint játékos edző tértem vissza, és egyre jobban megszeretve a gyerekkel való munkálkodást, beleástam magam a szakmába, ráadásul a fiam is elkezdett sportolni. Habár mint játékos segítettem a csapatot, de elsősorban már mint büszke utánpótlás edzőnek mondtam magam ha ilyen kérdést kaptam.

Őn?(Irma) Jómagam is sportoltam, és úgy hozta a sors, hogy megbíztak egy csapat trenírozásával, amit örömmel vállaltam. Tehát mint kollégámnak, nekem is van némi fogalmam a sportról.

 

Mint edzők, vezetők, milyen eredményeket értek el ?(Zoltán) Több tanítványom is magára húzhatta a címeres mezt, megelőzve kérdését, igen, a fiam is, illetve bekerültek a korosztályos válogatottakba, de Jelenleg is edzősködöm még. (Irma) Én nem büszkélkedhetek ilyen nagy eredményekkel, de a rám bízott csapatokból mindig sikerült igazi csapatot formálnom, ahonnan később kerültek ki bizony magasabb, még a legmagasabb osztályban szereplő játékosok is.

Elárulják a sportágukat is?Asztalitenisz, – kézilabda.

 

Honnan jött a táborszervezés, és maga az amivel jelen pillanatban is foglalkoznak?(Zoltán) – Már mint edző és sportvezető, magunk is mentünk edzőtáborba, hiszen ez az egyik legfontosabb eleme a felkészülésnek. Egyik ilyen alkalommal, már túl a délelőtti edzésen, ebédelni indultunk. Oda érve az étkezdéhez közölték velünk, hogy késtünk fél órát, sajnálják de már nem szolgálnak ki minket, lejár mindjárt a munkaidejük.

Egy másik alkalommal pedig több napos versenyre mentünk. Mivel messze volt, így előző nap már elutaztunk. A szálláshoz érvén zárt kapukat találtunk, telefonon közölte a tulajdonos, hogy sajnálja, más elfoglaltsága akadt, és már nem szándékozik visszamenni “dolgozni”. Természetesen mindkettő esetet megoldottam, de már elvetették a magot a fejemben, kezdett megfogalmazódni a megoldás, hogy mások ne járjanak így mint mi. Aztán munkahely váltás után mint közönségszervező ténykedtem, akkor fogalmazódott meg bennem az ötlet. Körbe nézve az interneten, ez a terület “szűz” volt, elkészítvén az üzleti tervet, megfogalmazva az értékeket, így belevágtam.

(Irma) – Én a banki, majd a biztosítási szektorban dolgoztam, mikor megláttam egy érdekes hirdetést, amire jelentkeztem. Izgalmasnak tűnt, láttam benne fantáziát, így nem is gondolkodtam túl sokat hogy belevágjak vagy sem. Belevágtam, és bizony jól döntöttem.

 

Akkor úgy néz ki, hogy Önök az első mohikánok?(Irma) – Én nem, csak kicsit később vágtam bele a munkába mint mondtam, éppen kollégám, Zoltán jóvoltából, de ő igen, az elsők között volt, úgymond a szakma egyik úttörője.

 

Hogyan volt tovább, a kezdet, ez a 25 év?(Zoltán) – Rettentő nehéz volt a kezdet. Az első év teljes csőd volt, hiszen senki semmit nem tudott a szakmáról, mindenkinek új volt, nekünk is, és a táborozóknak is. Ez az idő a próbálkozással és a tanulással telt el. Akkortájt jelentek meg az első internet guruk, mert hát maga az internetezés is igencsak gyerekcipőben járt. Összeszedtem az általam hasznosnak vélt információkat és tudást, összegyúrtam az elképzeléseimmel, és újra kellett tervezni mindent. Elkészítettem az új üzleti tervet, megfogalmaztam az irányvonalakat melyeket szigorúan betartunk azóta is. Őszinte leszek, az egy év alatt elfogyott az összes tartalékom, de adtam még egy hónapot magamnak, hogy sikerüljön. Mikor már szinte feladtam, jött az első megbízás.

Az elkövetkező időszak is tanulással és újítással telt, hiszen elsődleges célunk a táborozók kiszolgálása. Az évek során folyamatosan fejlődtünk, és ma is mi töltjük be a piacvezető helyet ezen a területen.

 

Felsorolnának néhány értéket, ami mentén haladnak?(Zoltán) A táborozók védelme az első. Ne járjanak úgy mint mi anno, de sajnos most is évről-évre nagyon sok hasonló esettel találkozunk, és kérnek tőlünk segítséget. Csak egy példát a sok közül, volt hogy az indulás előtti nap közölték a csoporttal, hogy ne nagyon csomagoljanak be, mert jött egy másik csoport a helyükre akik többet hajlandóak fizetni, és hát ez egy üzlet.

Mit tudnak ilyenkor tenni? Ilyenkor már semmit. Mondjuk sikerült ennek a csoportnak villám gyorsan találni egy másik helyszínt, de magukkal az esetekkel mi sem tudunk igazán mit kezdeni. Nem az ilyen és hasonló esetek megoldásáért vagyunk, hanem hogy megelőzzük ezeket !

Az igazi probléma az, hogy mikor megtörtént a baj, tehetetlenek a csoportok. Senki és semmi nem védi őket. Ezért is próbálunk mi egyfajta biztonságot nyújtani.

 

Hogyan tudják megelőzni?(Irma) A weboldalainkon látható táborhelyszínekkel nekünk szerződésünk van, melyben kitértünk a táborozók védelmére is, nincs visszamondás, akkor sem ha mások dupláját fizetnek, nincsenek kiskapuk, apróbetűs részek. Sőt, kérésünk hogy csoportjainkat kiemelten kezeljék, és lássák vendégül őket., gyakorlatilag érdekképviseletet is nyújtunk.

Viszont ha a csoport nem minket kér fel, hanem közvetlenül a táborszolgáltatóhoz fordul a foglalással, akkor sehogy, hiszen nincs beleszólásunk a kettejük üzletébe. 

 

Ezt hogyan értsük?(Zoltán) Mondok egy példát. A csoport Piripócsra szeretne menni táborozni, és megbíz minket a táborozásuk leszervezésével. A csoport mindentől védve van a táborral való szerződésünk jóvoltából, garantáljuk hogy mosolygósan fognak hazautazni.

Egy másik csoport közvetlenül keresi meg a piripócsi tábort, ebben az esetben a mi szerződésünk erre a csoportra már nem vonatkozik, és mivel nincsenek lefektetve írásban dolgok, bármi előfordulhat, és sajnos elő is fordul. De ha le is van fektetve, ezen szerződések egyoldalúak. Hozzáteszem, nem mindig a tábor a hibás, sok vita például a hiányos tájékoztatás miatt van, vagy a csoport felületesen olvassa el a tájékoztatót.

 

Miért van hogy egyik csoport Önök által, a másik pedig saját maga közvetlenül foglalja le a tábort és az időpontot?(Zoltán) Gondolom most az árakra céloz, hogy ingyen senki sem dolgozik, és mindennek ára van.

Igen, erre is céloztam. – (Zoltán) Aki rajtunk keresztül foglal, egy fillérrel sem fizet többet mint más csoportok, hiszen a tábor árai adottak. Sőt leszervezünk helyettük mindent, plusz mint előzőleg mondtuk, biztosítva is vannak. Hogy mégsem minket keres a csoport, abból adódik, hogy van egyfajta hiedelem, hogy ingyen mi sem dolgozunk, így azt gondolják, valahol, nem tudják hol, de anyagilag rosszabbul járnak. Nem alaptalan ez a hiedelem, valóban vannak sokan szervezők, közvetítők, akik ráteszik a saját hasznukat, sokszor nem is kicsit, és a csoport csak érkezéskor szembesül hogy ezt olcsóbban is megúszhatta volna.

Akkor mégis hogyan?(Zoltán) Mint említettük, a weboldalainkon szereplő táborokkal szerződésünk van, melyben az is benne foglaltatik, hogy nem adhatják drágábban a szolgáltatást mint bárki másnak. Sőt, lehetőségünk van az ártól lefelé eltérni, természetesen egyeztetve ezt a táborhelyszínnel. Vagy sok csoportnak például meghatározott összeg áll rendelkezésére, és mi segítünk ebbe beleférni.

A hogyan kérdésére, mint említettük, szerződésünk van a táborokkal. Megbíznak minket hogy lássuk el a reklám és marketing tevékenységet, sőt még arra is, hogy kezeljük a foglalásokat, magát az ezzel járó adminisztrációt. A táborok nagy többsége szezonális vállalkozás, bevételük leginkább a nyári időszakban van. Éves foglalkoztatásra éppen a szezonális jelleg miatt, nincs lehetőségük alkalmazottat foglalkoztatni, ha megtennék, az hatalmas kiadás lenne számukra. Így annak az összegnek a töredékéért megbíznak minket a munka elvégzésére. Ráadásul kizárólag a munkánk után fizetnek minket, minimálisra csökkentve a kiadásaikat.

Hogy jobban megértség az olvasók is….. Tehát ha a tábor alkalmaz erre egy embert, neki havi fizetést kell adni és egyéb járulékokat fizetni, ami alsó hangon is évi minimum 3-4 millió forint kiadás. (De egy ezt tanult végzett szakember, ennyiért nem adja a tudását.) Ezt az összeget a tábornak be kell építenie az áraiba !

De ha a tábor velünk köt szerződést, feleslegessé válik az alkalmazott, és nem kell beépíteni az áraikba minimum 3-4 millió forintot, hanem csak a töredékét. Ergo olcsóbban tudják adni a szolgáltatást általunk, és még egyéb kedvezményeket is tudunk eszközölni.

 

Ez nagyon érdekes, eddig ebbe így bele sem gondoltam. Így már teljesen más megvilágításban látom a munkájukat.(Irma) Igen, ennyire nagyon kevesen mélyednek bele abba, hogy mi is a szerepünk a történetben.

 

Ha jól értem, akkor Önök a táborok, szállásszolgáltatók alkalmazottjai?(Irma) Azért így nem mondanám. Mi egy független cég vagyunk, a partnereink segítésére, de tisztában vannak vele, hogy elsődleges célunk a táborozók segítése.

 

Tehát, ha megkeresi Önöket egy tábor, vagy fordítva, akkor mondjuk az eddigi 5.000 Ft helyett 4.500 lesz az ár ?(Irma) Nem feltétlenül, sőt csak ritka esetben.

Mivel a sok ezer táborozóval mi vagyunk kapcsolatban és nem a tábor, látjuk az igényeiket, elképzeléseiket, tudunk javasolni fejlesztéseket, vagy kiszolgáló szabadidős programokat, akár 1-1 csoport igényeinek a kiszolgálását is. Így a táborok tudnak erre is szánni, fejleszteni, ami nem hátrány.

 

Hogyan értik, hogy a táborok nincsenek kapcsolatban a táborozókkal ?(Irma) A táboroknak van weboldaluk, melyen bemutatkoznak. A szervezők elolvassák, és ha az éppen megfelel az igényeiknek, akkor megkeresik őket. De csak azok, akiknek éppen megfelel amit nyújtanak. A többi csoport, táborozó, akiknek más igényük is lenne mint amit olvastak, ők mennek és keresnek tovább megfelelőt. Nem mondják el nekik hogy ezért és ezért nem titeket választottunk. Tehát nem tudják melyek a “hiányosságaik”.

Minket viszont úgy keresnek meg a táborozók, hogy erre-arrafelé szeretnének menni, ilyen igényeik vannak, ajánljunk helyszíneket. Vagyis ismerjük azt amit szeretnének és terveznek.

 

Értem már, nem tudja a tábor miért nem hozzá, hanem miért a szomszédos táborba ment a csoport.(Irma) Pontosan, mi viszont tudjuk, így tudunk segíteni a szolgáltató táboroknak a fejlesztésekben, akár a minőségben is. De csakis a szerződött tábor partnereinknek !

 

Akkor nem csak a táborozóknak, hanem a szállásszolgáltatóknak is érdemes Önökkel együtt működni.(Zoltán) Így van. Mindenki jól jár. Mi is mert van munkánk, a tábor szolgáltató is mert vannak vendégei, telt házzal üzemelnek, de legfőképpen a táborozók járnak jól, mert ha tudtukon kívül is, de olcsóbban táborozhatnak, az adott körülmények között a lehető legjobb és minőségi kiszolgálást kapják, és ami fontos, az igényeiknek megfelelően, folyamatosan bővülve. No meg érdek-képviselve is vannak.

 

Vannak konkurens oldalak is a világhálón, velük mi a helyzet?(Zoltán) Természetesen ismerjük őket, a működésüket. Mint a beszélgetés elején említettük, sportolók vagyunk, sportvezetők, tudjuk hogy előrébb lépni csak a sok-sok edzéssel, munkával, főleg minőségi munkával lehet. Egy futó sem úgy győz hogy elgáncsolja a mellette futót, mi sem tesszük ezt. 

 

Értem, elnézést a kérdésért.(Zoltán) A mai világban érthető volt a kérdése. Mi másban hiszünk, az értékrendünk nem engedi meg, hogy nem becsületes eszközökkel “harcoljunk”. De válaszolva a kérdésére, a negyed évszázad, a hatalmas érdeklődés és a csoportok bizalma irányunkban minket igazol. továbbá mindenki a saját kárán tanul, a csoportvezetők és szervezők is, akik aztán mindig nálunk kötnek ki.

(Irma) Nekünk nincs konkurenciánk, nem közvetítők vagyunk, hanem partnerek, a szolgáltatók és a táborozók partnerei ! Mi teljesen más értékrendek alapján működünk mint a kérdésében megfogalmazott vállalkozások. Egyediek vagyunk, de ezt fentebb már kiveséztük. 

 

Zárszóként, mit üzennek a jövő táborozóinak ? – (Irma) Természetesen azt, frappánsan, “legyen velünk mosolygós a táborozás” 🙂 

 

Köszönöm szépen a beszélgetést, számomra, és úgy vélem mindenki számára nagyon hasznos és tanulságos volt.(Zoltán) Igazán nincs mit, örömünkre szolgált, köszönjük szépen, ahogy a cím sejteti, hogy leránthattuk a leplet, mert ezekre a kérdésekre másként nem derülhetett volna fény.

 

Sportmegoldások Team

 

 

Edzőtábor interjú,