Sport érdekességek – Tudtad?

..

Sport érdekességek

Tudtad?

A sport is rengeteg olyan érdekességet rejt, melyeken sokszor tátva marad a szánk. Pedig sokszor itt vannak nap mint nap előttünk, csak annyira természetes, hogy bele sem gondolunk. 

Egy pár érdekességgel megörvendeztetjük Önöket, egy kis videóval megspékelve a végén.

 

1. Csak egyetlen sport van, aminél muszáj, hogy visszatartsd a lélegzeted, hogy helyesen elvégezhesd a gyakorlatot. Ez az úszás a víz alatt.

2. Ha minden egyes izmod egyszerre feszülne meg, körülbelül 22.000 kg-ot lennél képes megemelni.

3. Ha nem edzel rendszeresen, 65 éves korodra elvész az izomerőd kb. 80%-a.

4. Körülbelül 112.600 kilométert sétálunk életünkben.

5. A legegyszerűbb módja, hogy kiderítsd, mennyire edzel intenzíven az, hogy megpróbálsz beszélni edzés közben. Ha nem tudsz, érdemes visszavenni annyira, hogy meg tudj szólalni.

6. Minél többet edzel a tested annál jobban megtanulja, hogy a zsírt égetni kell, nem pedig raktároznia.

7. Futás során a testtömeged hétszeresével terheled a térdeidet.

8. A tánc nem csak rendkívül jó kikapcsolódás, hanem remek kardió edzés is, mert pontosan annyira javítja a szív-és érrendszeredet, mint bármelyik másik kardió típusú edzés.

9. Ha a párod inaktív, előbb utóbb Te is az leszel.

10. A nők három kedvenc szabadidős tevékenysége: séta, aerobic és edzés, a férfiaké a futball, a gyaloglás és a kosárlabda.

11. A képzelőerő remek edző partner! Képzeld el magad, amint végig csinálod a gyakorlatot, mielőtt még elkezdenéd az edzést, így sokkal nagyobb intenzitással és hatékonysággal fogod végigcsinálni.

12. Minden plusz 25 kg súllyal, a testedben a vérnek plusz 8000 km-nek megfelelő utat kell megtennie edzés során.

13. Óránként közel 700 liter levegőt lélegzünk be.

14. Közel 70 izomnak kell dolgoznia ahhoz, hogy kimondjunk egy szót!

15. A vér átlagosan 23 másodperc alatt megy körbe a testedben.

16. Rocky Marciano ismerős lehet számodra, hiszen az egyik legkiválóbb bokszlegenda. Nem csak nagyszerű sportoló volt, nem csak a bokszban remekelt, de ő volt az a személy is, aki feltalálta a faxot.

17. Gordie Howe sokak számára ismerős lehet, hiszen az egyik legkiválóbb jégkorong sportoló. Krofóbiában szenved, ami nem más, mint a hidegtől és a jégtől való félelem.

18.  wimbledoni bajnokságon mintegy 42000 teniszlabdát használnak a játékok során.

19. 1906-ban a franciaországi Le Mans-ban tartották az első Formula 1 Grand Prix-et, amely 1260 km hosszú volt, és amelyet a román nemzetiségű Szisz Ferenc nyert

20. A Super Bowl 30 másodperces reklámblokkja, mintegy 5 millió dollárba került.

21. A Nissan az autóversenyeken csakis a 23-as számot használja, mivel a második számot „ni”-nek, míg a harmadikat „san”-nak ejtik. Ebből a két szótagból pedig a „nissan” szó olvasható össze.

22. Az amerikai profi kosárlabdajáték kiemelkedő alakja, Shaquille O’Neal, profi sportkarrierje során, mindössze egyetlen egyszer dobott hárompontos kosarat.

23. Aki olvasta a Harry Potter könyveket, jól tudja, hogy mi is az a quidditch, vagy ahogyan magyarosan ejtjük: kviddics. Ez a játék, ma már nem csak egy elismert sport, hanem bajnokságot és világbajnokságot is rendeznek ebből a sportból.

24. A jogging szót mindenki ismeri. Magyarul kocogást jelent. A jogging szó megalkotója, James Fixx volt. A sors fintora, hogy éppen kocogás közben, szívrohamban halt meg.

25. Svédországban arra jöttek rá, hogy a tanulók teljesítménye 30 százalékban attól függ, hogy rendszeresen sportolnak-e. Lányok esetében az iskolai teljesítmény összefügg az edzések intenzitásával, fiúknál pedig az erőnléttel.

26. Ma sokféle sportban használnak sípcsontvédőt, így a sportolók védelmet élveznek a különféle sportsérülésektől. Azonban már az ókori rómaiak és görögök is használtak ilyen eszközt, amely akkor még főleg bronzból készült.

27. A golflabda felszínén átlagosan 336 gömböcske található.

28. Az ember valójában nem túl gyors az élőlények rangsorában a Földön, a nyúl, a macska és a kenguru is könnyedén lehagy minket egy futóversenyben. Legalábbis rövidtávon. Na de mi a helyzet, ha messzire kell futni? Hosszútávfutásban már mi vagyunk a bajnokok, még a gepárdokat és a lovakat is legyőzzük!

29. A legidősebb futó, aki teljesítette a maratont Fauja Singh volt. 101 évesen, 2012-ben indult a London Marathonon, ahol 7:49:21-es időeredménnyel végzett. És ami még érdekesebb, hogy 89 éves koráig nem is sportolt, akkor kezdett csak el futni. A legidősebb női futó ezen a távon Gladys Burrill, aki 92 évesen, 9:53:16-os eredménnyel teljesítette a 2010-es Honolulu Marathont.

30. A világ eddigi leghosszabb futóversenyét 1929-ben rendezték meg. Ezen a futók 5850 km-t tettek meg New Yorktól Los Angelesig. A győztes alig 3 perc híján 525 óra alatt tette meg a távot.

31. Egy évben átlagosan 1 milliárd futócipőt adnak el a világon.

32. Larisza Latinyina szovjet tornásznő büszkélkedhet a legtöbb éremmel az olimpiák történetében, szám szerint 18-cal. Michael Phelps úszónak 16 érme van, igaz, abból 14 arany, tehát esélye van megdönteni a rekordot. A legutóbbi pekingi olimpián Phelps 8 aranyat szerzett, ami szintén csúcsteljesítmény.

33. Abebe Bikila etióp maratoni futó 1960-ban, Rómában mezítláb futotta végig a több mint 40 km-es távot.

34. A legmagasabb sportoló a 229 centis Jao Ming NBA kosárlabdázó.

35. Az olimpiai aranyérem 90 százalékban ezüstből készül.

36. Az ókori olimpiákon meztelenül mérkőztek a versenyzők.

37. A brazilok nem csupán a karneválokat, a rekordokat is halmozzák. Eddig csak a sárga mezesek jutottak ki, mind a 18 labdarúgó VB-re, csak nekik van háromszoros világbajnokuk (Pelé), és csak egy csapat van, amelyet VB-n még nem tudtak megverni. Ez utóbbi egyébként a magyar.

38. Azt azért el kell ismerni, hogy Tiger tud valamit. Például 300 kilométer per órával megsuhintja a golflabdát. Ez annyi, mint 3 Trabant, vagy 1 Lamborghini végsebessége. Ha ennyivel férfiasságon találnak soha többé nem kell gondolnod semmire, ami kapcsolatos a szexszel…

 

 

Sportmegoldások Team

 

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

sport érdekességek, sport érdekességek – tudtad?, sport érdekességek