Majd ő megmondja – Hall Of Parkour Hungary

.

Hall Of Parkour Hungary. Az első Magyar Parkour Sportegyesület.Majd ő megmondja…

.

Szentváry-Lukács Vajkkal, a Magyar Parkour Sportegyesület (Hall Of Parkour Hungary) elnökével beszélgettünk.

Korábban már készítettünk egy riportot magáról a parkour sportágról, melyben számunkra sok érdekes dolgot mesélt, és hát egy-kettő “titokra” is fény derült. Most viszont Önökről, az első parkour sportegyesületről szeretnénk megtudni minél többet, és belesni kicsit a mindennapjaikba.

 

Magyar Parkour Sportegyesület. Bemutatná pár mondatban az egyesületet (Hall Of Parkour Hungary) ? Mikor alakultak, és kik az alapítók?

 • Egyesületünk közel két éve alakult meg. Máté Áronnal, azzal a céllal alapítottuk, hogy hazánkban minél több emberrel megismertessük ezt a nagyon látványos sportot és sportolóinkat minél inkább hozzásegítsük az eredményes és gyors fejlődéshez. 2019 nyarán csatlakoztunk a Magyar Torna Szövetséghez és így megalakult a parkour szakág. Áronnal folyamatosan szervezünk különböző rendezvényeket, ahol alkalomról alkalomra egyre nagyobb társaság gyűlik össze.

 

Az elnevezéséből adódóan úgy jön le kívülről, hogy klubjuk fogja össze az egész parkour társadalmat, magát a sportágat.

 • Előttünk nem volt olyan egyesület vagy szervezet, amely minden erejével a magyarországi parkour fellendítésén dolgozott volna. Egyesületünket tényleg azért hoztuk létre, hogy megpróbáljuk még jobban összehozni a parkourosokat az ország különböző részeiről. Illetve segítsünk mindenkit, aki ezzel a sporttal szeretne kezdeni valamit, legyen szó edzésről, fellépésekről, különböző szereplésekről, táborokról.

 

Nem gondolkodtak még egy Parkour Szövetség megalapításában?

 • Eleinte gondoltunk rá. Aztán kiderült, hogy a külföldi parkourosok elkezdtek csatlakozni az ottani Torna szövetségekhez, és ezzel egy időben a FIG (Nemzetközi Torna Szövetség) elkezdte szervezni nemzetközi versenyeit, amiknek feltétele a tornaszövetséghez való csatlakozás. Így csatlakoztunk a MATSZ-hoz (Magyar Torna Szövetség), ami segített minket, hogy versenyezhessünk a Word Urban Games-en is, ahol Máté Áron, barátom és kollégám döntősök közé került.

 

Mennyi hivatalosan bejegyzett parkour egyesület van Magyarországon?

 • Mi vagyunk az egyetlen, akik tisztán csak parkourral foglalkoznak. Van néhány egyesület rajtunk kívül, akiknek a leírásában sokadikként szerepel a parkour sportág is, de szakszerűen és hivatalosan tudtommal nincs más rajtunk kívül, aki ilyen szinten foglalkozna ezzel a sporttal.

 

Térjünk vissza riportunk eredeti témájához, foglalkozzunk csak Önökkel. Az extrém sportoknál, beleértve szinte mindegyiket, sok csoportosulás van országszerte, de egyáltalán nem jellemző, hogy szervezett, hivatalos egyesületi keretek között működjenek. Önök mégis ezt választották.

 • Igen ez tényleg igaz. A parkouros közösség egy nagyon életvidám, barátságos és nyitott társaság, de eddig sajnos nem volt senki, aki megpróbálta volna még jobban összekovácsolni, vagy segíteni a fiatalabbaknak, hogy előbb utóbb sikeresen tudják képviselni hazánkat a nemzetközi parkour versenyeken, és remélhetőleg pár év múlva az olimpián is. Ezenkívül eddig Magyarországon nem volt olyan színvonalas park vagy terem, ahol a parkourosok biztonságos körülmények között gyakorolhattak, vagy ahol a gyerekek biztonságban jól felépített felkészülési struktúrával fejleszthették volna tudásukat.

 

Másban is úttörő szerepet vállaltak, létrehozták az első magyar parkour termet. Aki csak a filmekből ismeri a parkourt számára nehéz elképzelni, hogy hogyan lehetséges átmenteni egy utcai sportot a négy fal közé. Mi alapján rendezték be a termet?

 • Évek óta szerettünk volna létrehozni egy helyet, ahol nem csak mi, hanem mindenki, akit érdekel ez a sport biztonságos, színvonalas körülmények között edzhet. Sok országban jártunk, sok parkour termet volt szerencsénk meglátogatni, és az összetartó parkour közösségnek köszönhetően sok olyan emberrel tudtunk beszélgetni, akik már terveztek, építettek, ilyen termet. Sokat beszélgettünk, kérdezősködtünk, majd szép lassan kialakult a kép. Terveztünk termeket digitálisan, egy 3D-s szerkesztő programmal, majd miután Áron csapata megnyerte a Catch tv-s vetélkedőt, készek voltunk rá, hogy önerőből nekilássunk a régóta tervezett projektnek. Sikerült találjunk Kőbánya alsónál egy megfelelő termet, ahol gyakorlatba ültethettük eddig megszerzett tudásunkat és tapasztalatainkat. Egy hónapon keresztül terveztük a terem minden milliméterét majd ugyan ennyi időnkbe telt megépíteni, de a végeredményt látva megérte a sok fáradozást.

 

Mivel nem csak űzik, hanem oktatják is a sportot, gondolom többek között az egyik legfőbb szempontra, a biztonságra törekedtek.

 • Ez így igaz. Minden szülőnek, amikor elhozza hozzánk először a gyermekét az első kérdése a biztonsághoz kapcsolódik. Ez teljesen természetes, hiszen egy extrém sportról beszélünk. A terem felépítésénél és az oktatás megtervezésénél a legfontosabb kérdés számunkra is a biztonság volt. Aki eljön hozzánk edzeni gyorsan megtapasztalhatja, hogy kiemelt figyelmet fordítunk erre kérdésre. A sportolók sok esetben különböző feladatokat kapnak a képességeiknek megfelelően. A sportolóink egy új elem megtanulásánál, mindig maximális segítséget és rengeteg rávezető gyakorlatot kapnak az edzőktől. Sok esetben odaállunk a tanítvány mellé asszisztálni (segítjük kijavítani az elrontott gyakorlatot, megtanítjuk a srácokat, hogy kell esni, illetve hibázás esetén ott vagyunk, hogy elkapjuk őket). Sajnos ettől függetlenül néha, mint minden sportágban előfordul egy-egy kisebb-nagyobb sérülés, de ez általában figyelmetlenségből (szófogadatlanságból) adódik. Minden tanítványunknál többször kihangsúlyozzuk, hogy milyen fontos a kellő figyelem (fókusz) és fegyelem, és mivel egy olyan sportágról beszélünk, ahol a fejlődés ezek nélkül nem lehetséges, a fiatalok nagy része ezeket a szabályokat be is tartja.

 

Kétségkívül a fiatalok sportja, mégis mennyi idős kortól ajánlják a parkourt ?

 • Mi a parkourt hét éves kortól kezdjük oktatni, és ez az a kor, amitől ajánljuk is. A parkour mozgásanyagát tekintve alapvetően a természetes mozgásokra épít. A parkour első lépcsője a kellő izomzat, koordináció, egyensúly, hajlékonyság kialakítása, így a gyerekek fejlődésére rendkívül hasznos hatással van.

 

Hall Of Parkour HungaryMost, hogy itt ez a nagyszerű terem, azonos körülményeket és feltételeket biztosítva mindenkinek, versenyeket is szervezhetnek, sőt elindíthatnak akár egy versenyrendszert is.

 • A versenyek szervezését már el is kezdtük, és szép lassan a versenyrendszerünk is véglegessé válik. Szeptemberben indul egy házi versenysorozatunk, melynek minden hónapban lesz egy folytatása. Nagyon reméljük, hogy egyre több fiatal és feltörekvő parkouros fog rajta részt venni.
  Versenyeinken nagy szeretettel látjuk nem csak a versenyzőket, hanem azokat is, akik csak kíváncsiak rá, hogy miből is áll ez a sport

 

Meséljen kicsit, kiket várnak a terembe?

 • Termünkbe nagy szeretettel várunk mindenkit, aki kicsit is érdeklődik a parkour iránt, de azokat is, akik akár csak egy mozdulatot vagy akrobatikai elemet szeretnének megtanulni. Erre a célra hoztuk létre Workshopjainkat pl.: hátraszaltó workshop, amin nincsenek más parkour gyakorlatok, hanem az érdeklődők csak erre, a számukra fontos mozdulat megtanulására koncentrálhatnak. Ezenkívül Júliustól indulnak ninja edzéseink, amelyet Béres Norbert az előző Ninja Warrior-ok egyik döntőse tart, ahova nem csak azok jöhetnek, akik extrém sportot szeretnének tanulni, hanem azok is, akik erősödni, edzeni akarnak.

 

Bárki bármikor besétálhat, vagy be kell előre jelentkezni?

 • Vezetett edzéseinkre, a megfelelő korosztályhoz igazából bárki ellátogathat és kipróbálhatja. A szabad edzéseinkre főleg olyanokat várunk, akik már valamilyen szinten jártasak ebben a sportágban, hiszen egy ilyen edzésen nem egy edző mondja meg, hogy mik a feladatok, hanem mindenki magának találja ki a gyakorlatokat, ami azért be kell látni igényel némi előkészületet, és önállóságot. Mindezek mellett azonban a hétvégéken megrendezésre kerülő versenyekre, találkozóinkra nagy szeretettel várunk olyanokat is, akik még nem ismerik ezt a sportot, hiszen az ilyen események alkalmával lehetőség nyílik megismerni, hogy milyen elképesztő teljesítményre képesek egyes sportolóink, kortól sokszor teljesen függetlenül.

 

Hol találhatóak meg ?

 • Termünk a Hall Of Parkour Hungary (HOP) a X. kerületben Kőbánya alsónál található a Korponai u 1/a alatt. Természetesen van honlapunk, facebook oldalunk és youtube csatornánk is, ahol rengeteg videó megtalálható csapatunkról. Oldalainkon mindig naprakész információk találhatók programjainkról.

Honlap: https://www.hophungary.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/HopHungary
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCt6W-QIjDuy7zH7MG4Zdc5A

 

Hall Of Parkour Hungary Melyek a távlati céljaik?

 • Első és legfontosabb célunk az utánpótlás nevelése. Szeretnénk, ha négy vagy nyolc év múlva, amikor a parkour bekerül az olimpiára, a mi versenyzőink tudnák eredményesen képviselni hazánkat, és addig is szeretnénk, ha minél több sportolónk kijutna nemzetközi versenyekre, és ott kimagasló eredményeket érne el. Ezen kívül nem titkolt célunk a minél több parkour terem létrehozása, nem csak Budapesten, hanem az ország több pontján is.

 

Ez a terem mennyiben változtatta meg az életüket, na meg magát a sportágat?

 • A terem még csak fél éve nyitotta meg kapuit, de azt már Áronnal mindketten elmondhatjuk, hogy gyökeresen változtatott az életvitelünkön. Rengeteg munkánk van vele, de nagyon büszkék vagyunk, hogy mi lehettünk itthon az elsők. Nagyon reméljük, hogy szép lassan a parkour közösségben is meghatározó szerepe lesz a termünknek, hiszen a szivacsok és tetszőlegesen alakítható pályák, akadályok között, olyan dolgokat lehet begyakorolni, amit kint nemigazán vagy esetleg csak nagyon kockázatosan.

 

Mit üzen az olvasóknak?

 • Minden olvasónak, akit ez a riport kicsit is megfogott azt üzenem, hogy látogasson el hozzánk, ha nem is úgy mint, aki edzeni szeretne, hanem akár csak érdeklődőként, hiszen itt olyan új ámulatba ejtő dolgot tapasztalhat, láthat testközelből, amire általában az embereknek nem nagyon nyílik alkalmuk.

 

Vajk, nagyon szépen köszönjük a beszélgetést. Önnek és társának Áronnak nagyon sok sikert kívánunk a jelenben és a jövőre nézve. Reméljük, lájkokkal és megosztásokkal mi is hozzá tudunk járulni kicsit az egyesületük és a Parkour népszerűsítéséhez.

 

Sportmegoldások Team

 

Hall Of Parkour Hungary