Majd ő megmondja – Fazekas Mária

.

.

Majd ő megmondja

.

Budaörs és az asztalitenisz felé vesszük az irányt, csapatával magyar bajnok, ETTU kupa bronzérmes Fazekas Máriát kérdeztük.

Ahogy mondani szokták, pályafutása nem piskóta, eredményei tiszteletet parancsolóak, hiszen a teljesség igénye nélkül, ifjúsági Európa-bajnok, ifjúsági Európa Top 12 győztes, hétszeres felnőtt magyar bajnok , háromszoros felnőtt Top 12 győztes , sokszoros BEK győztes a Statisztika csapatával, sőt felnőtt Európa-bajnok is, aki a 2004-es athéni olimpia után most második olimpiájára, Tokióba készül.

 

 

Fazekas MáriaA környezeted, barátok, ismerősök, sporttársak Marcsinak hívnak, a riportban szólíthatlak én is így ?

 • Természetesen !   Köszönöm !

 

Az elmúlt hetekben meglehetősen sokat cikkeztek rólad a tokiói olimpia, csapat kvalifikáció apropóján. Mennyire forgatta fel ez, és maga az olimpiai szereplés lehetősége az életedet?

 • Eléggé felforgatta az életemet, hiszen 15 éve a válogatott nélkül zajlott a sport pályafutásom és ez olyan nagy hírértéknek örvendett, hogy sokat foglakozott velem a média. A felkérés igen közel volt a kvalifikációs versenyhez, alig egy héttel, így eléggé hirtelen történt minden. A kvóta szerzéssel pedig még nagyobb szenzáció lett. Ott jó pár hétig teljesen felfordult az élet, amit persze édes tehernek mondanék! Fantasztikus volt ezt újra átélni 2004 után!

 

Póta Gina bejelentette, hogy ha már a sors megadta számára a lehetőséget (vírushelyzet miatt az olimpia elhalasztása), szülés után mihamarabb elkezdi az edzéseket, és formába lendülve harcba száll az olimpiára utazó csapat helyeinek egyikéért. Tudjuk régi barátnők vagytok, és bárhogy is dönt majd a kapitány, az első számodra a csapat minél jobb szereplése, de valahol azért csak foglalkoztatja az embert a kérdés, hogy mi lesz. Még messze az utazó csapat kihirdetése, a fentiek tükrében jelenleg mi az amire számítasz ?

 • Ginával valóban nagyon jó barátnők vagyunk! Úgy gondolom ez a hetedik kiemelés az olimpiai selejtezőn,  neki is köszönhető. Hogy bő egy év múlva, hogy fog dönteni a szövetségi kapitány Bátorfi Zoltán? Szerintem ennél nehezebb kérdés nincs a jelen helyzetben. Ginának első gyermeke fog születni júniusban, ezt senki nem tudja most megjósolni mikor tud visszatérni, és mikor nyeri vissza az igazi “pótaginás” formáját. Az viszont biztos, hogy egy jó formában lévő Ginára, szüksége van a csapatnak. Bárhogy is alakul, én a világ legboldogabb és legszerencsésebb emberének mondhatom magam, hogy egy ilyen csodában részt vehettem, ráadásul 15 év után. Tudomásom szerint, négy játékos utazhat az Olimpiára, így jó eséllyel részese leszek a csoda folytatásának. A legfontosabb, hogy jussunk túl egészségesen ezen a vírus helyzeten.

 

Ismervén a leendő lehetséges ellenfeleket, örülnénk ha belemennél egy kis latolgatásba. Milyenek a magyar csapat esélyei, melyik a legjobb forgatókönyv számotokra, illetve Kína vagy Japán lesz szerinted a befutó?

 • Egy olimpián bármi megtörténhet, hiszen felfokozott a hangulat. Ha ezt a felfokozott csapat szellemet amit produkáltunk Gondomarban, meg tudjuk ismételni Tokióban, akkor lehetne menetelni. Nyilván függ majd a sorsolástól. A selejtezőn a Portugál csapatot nem akartuk kapni a bejutásért. Megkaptuk. Mégis jól sikerült. Szóval sorsolás függő is, de csapat szellem függő is egyaránt. Az első fordulón kell túljutni. Bízom benne, hogy a legjobb 8 közt leszünk.
 • Kína vagy Japán? A Japánok mindent el fognak követni, hogy otthon győzzenek.

 

Fazekas MáriaHa nem bánod, kicsit elkanyarodnánk a témától, és hát olvasói kérdéseket is szeretnénk tolmácsolni feléd. Az egyik ilyen, hogy mit gondolsz a magyar női asztalitenisz jelenéről?

 • Nagyon bízom benne, hogy ezzel a kvóta szerzéssel, vagy akár az én visszatérésemmel kapcsolatos média nyilvánossággal sokan felfigyeltek a sportágunkra. Kellenek az ilyen eredmények, kellenek a játékosok! Remélem vissza fognak térni a régi idők, amikor sok klub és játékos versengett egymással.

 

Egy másik olvasói kérdésünk, mint a magyar serdülő lány válogatott korábbi kapitánya, mi a véleményed a mai magyar utánpótlás nevelésről lány vonalon?

 • Az utánpótlás helyzete is reméljük javul, vannak tehetséges gyerekek. A korosztályos kapitányok mindent elkövetnek, hogy ezek a tehetséges gyerekek előbbre lépjenek. Remélem pozitív példa vagyunk nekik, és az én visszatérésem is ösztönzi majd őket, hogy semmi sem lehetetlen!

 

Mint asztalitenisz versenyző, melyik az az élmény, melyre leginkább emlékszel vissza szívesen. Melyik okozott leginkább maradandót benned? Tudjuk sok-sok ilyen élményed van, egyet emelj ki légy szíves, és meséld el nekünk.

 • A legfrissebbet tudom kiemelni, ez a gondomari olimpiai selejtező. Amikor megnyertük Pergel Szandival a kezdő páros mérkőzést én már a könnyeimmel küzdöttem. Hiszen megcsináltuk az első lépést. Nehéz szavakba önteni az érzést, amikor Madarász Dóri megnyerte az utolsó labdamenetet.  Megállt az idő. És ott, a páros óta tartogatott könnyek előjöttek. Azóta is áll az idő és én még mindig alig tudom elhinni, hogy 2004 után átélhettem még egyszer ezt a csodát!
 • Még egy szívemhez közel álló esemény van, amikor csapatommal, Budaörssel megnyertük a csapatbajnokságot 2015-ben, egy igen erős, Kínai játékossal felálló Postás ellen.

 

Mint a serdülő lány válogatott edzőjének?

 • Harasztovich Fanni aranyérme párosban Maria Yovkovával (BUL) 2017-ben Guimaraesben, az ifjúsági Európa-bajnokságon. Ami nem mellesleg Gondomar közelében van, ahol az olimpiai selejtező volt. Jó hely ez a Portugália!
 • Persze számos más élményem is van, érmek, nem várt győzelmek, de az aranynál közösen sírtunk.

 

Kit tartasz a múltban, továbbá a jelenben a leginkább példaértékű magyar asztaliteniszezőnek? Indokold is meg légy szíves, hogy miért őket.

 • Nehéz kiemelni egy embert. Én mindig több emberre néztem fel, mindenkiben más tulajdonság, játék stílus vagy mozdulat tetszett.  Remélhetőleg a jó dolgokat “lestem” el.

 

Egy utolsó kérdés. A közeli vagy a távolabbi jövőben, látjuk-e még Fazekas Marcsit valamelyik korosztályos magyar válogatott élén, vagy esetleg valamelyik klub vezetőedzőjeként?

 • Amíg játékosként tudom hozni a formámat, szeretném folytatni a pályafutásomat a budaörsi klubomnál.  Hogy mit hoz a jövő, azt senki nem tudhatja.

 

Marcsi, köszönjük szépen  Sportmegoldások olvasói nevében is a lehetőséget, és hogy rabolhattuk idődet. Kívánunk jó egészséget, remek, sikeres felkészülést, és azt, hogy újra átéld azt a pillanatot, mikor a győztes poén megszerzése után Madarász Dóri térdre rogyik, a csapat pedig örömkönnyek közepette a nyakába borul, de most Tokióban.

 

Sportmegoldások Team

 

Fazekas Mária, Fazekas Mária – Majd ő megmondja, Fazekas Mária interjú, riport – Fazekas Mária