Coaching

..

coaching

a magyar sportban….

Egyre divatosabb, egyre több helyről hallani ezt a szót, hogy coaching (ejtsd: kócsing)

Elnézést kérve a nyelvészektől, helyesírás szakértőktől, ami egyébként sosem árt, és jó ha az ember fia tud magyarul helyesen írni, de most nem egy ősi magyar kifejezésről lesz szó, sőt pár évvel ezelőtt talán még nem is létezett hazánkban…… mivel a magyar ragozása még nem teljesen bevett a köznyelvben, úgy írjuk mi is néhol alább, ahogy kiejtjük. De majd mindenki megérti hogy miért, szóval elnézést.

“Menjél kócsolni, kócsingolni….. inkább megyek segíteni a gyerekeknek”, hallani itt-ott versenyeken, mérkőzéseken.

Egy jól hangzó név, valami olyasmit sejtet ismeretlenek előtt, hogy valami elit dologról lehet szó, fontosságot sugall. Persze segíteni is fontos dolog, de ez így új, modern. Így a szó eredeti jelentése, ahogy beleforr a köznyelvbe, lassan el is veszti eredeti jelentését.

Hogy miért is írjuk ezt? 

Maga a coaching röviden rávezetést jelent a megoldásokra. Nem a megoldást jelenti, hanem a rávezetést, az odavezető utat, a megoldások előkészítését. Mára viszont már a közvetlen tanácsadásra szűkült le a szó jelentése a köznyelvben, ráadásul a konkrét megoldás megmondására.

 

A hivatalos sportos meghatározása a következő…..

Célja, hogy felébressze a sportoló, edző, vagy egyéb a sport területén tevékenykedő (szak)ember képességeit, tehetségét, potenciálját, segít felismerni és kiaknázni a rendelkezésére álló eszközöket, készségeket és kifejleszteni a hiányzókat, lehetővé téve, hogy elérje a személyes és sportbeli teljesítőképességének vélt felső határát, sőt túlszárnyalja azokat. Sport Coach céljai kitűzésében és elérésében támogatja az ügyfelét, biztosítva számára egy optimális és teljesen személyre szabott tanulási folyamat mentális feltételeit.

A sport coaching egy hatásos metódus, melynek eszközrendszerét úgy a sportolók (mind egyéni mind csapat szinten), mint az edzők, és a sport bármely területén tevékenykedő személy gyorsan elsajátíthatja és eredményesen használhatja. Utóbbiak a sport coachingot gyakran beépítik a felkészülési folyamatba, a mentális-érzelmi–önismereti munkát az edzés részévé teszik.

 

Nos, a sport köznyelv hamar átértelmezte a szót, nem is jó kifejezés hogy átértelmezte, inkább leszűkítette, minimalizálta a jelentését. Szép magyar nyelvünk ismét átvett valamit, egy kifejezést, amit rövid időn belül magyarosított is.

De ez nem is baj, így magyar, így a miénk. A külföldiek pedig megtanulhatnak kócsolni magyar módra, ha megakarják fejteni a titkot.

 

Természetesen a kifejezés eredeti jelentése maradandó, főleg hogy az egyetemek nem kevés óraszámot fordítanak rá, végül is ez egy szakma, ami a sportban csak most kezd begyűrűzni.

Nagy szüksége van (lenne) a sportnak ilyen szakemberekre, akik megteremtik a sportklubok működésének feltételeit, megtervezve minden apró lépést, utat mutatnak, hogy az edzőnek csak azzal kelljen foglalkoznia amihez ért, a sportolónak pedig hogy csak a célra kelljen koncentrálnia.

 

Sportmegoldások Team