Sportegyesület alapítás

.

 

SPORTEGYESÜLET ALAPÍTÁS fontos tudnivalók, információk

 

Sportegyesület alapítása

Az alapszabályról – fontos tudnivalók

Alapszabály minta – Letöltés (DOC)

A nyilvántartásba vételhez, a további kötelezően beadandó dokumentumok, minták

 

Egy sportegyesület alapítását rábízhatjuk egy ügyvédre is, de magunk is végigcsinálhatjuk az alapítást.

Egy ügyvédre bízva könnyebb dolgunk van, de tudni kell hogy mindez pénzbe kerül, nem is olyan kevésbe ha egy alakuló sportegyesületet nézünk. Végigcsinálhatjuk magunk is, hiszen nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés sem, de ez körülményesebb, igaz ingyen van. 

Pár jó tanács ha magunk vágunk bele az alapításba…..

  • Elsőnek készítsük el az alapszabályt.
  • Második lépés, hogy adjuk be az önkormányzathoz a névhasználati kérelmet….. (Kérni fogják az alapszabályt is)

Ha az egyesület nevében helységnév szerepel, pl. Kiskunfütyülő Sportegyesület. Ez törvényi előírás, nem kerülhetjük ki. Az önkormányzat elbírálja a kérelmet, és kiadja az engedélyt, nem szokták visszautasítani, habár volt rá már példa hogy megtörtént. Ezért a további lépésekhez ezt mindenképpen várjuk meg míg megkapjuk. Azért, mert ha előre dolgozunk és nem kapjuk meg a név használatát, mindent és mindenhol át kell dolgozni, és írni, ugranak a dátumok és a név is.

  • A továbbiakban elkészíthetjük az összes többi dokumentumot, jegyzőkönyvet, jelenléti ívet, tagnévsort, stb.

A dokumentumok többségéhez kettő tanú aláírása is szükséges az adataikkal egyetemben. Ők lehetnem kívülállók, nem egyesületi tagok, ez ajánlott is.

Amire nagyobb figyelmet kell fordítani, az maga az alakuló jegyzőkönyv elkészítése. Ennek meg van a formai szabálya, minden előírtnak szerepelnie kell benne, és abba a sorrendbe ami az előírás.

 

FONTOS a dátumok figyelése. A névhasználati kérelem 30 napig érvényes, ez alatt kell beadni az alapítási kérelmet és dokumentumait. Ne szaladjunk ki az időből ! Ami szintén fontos, hogy az összes beadandó dokumentum dátumozása ne legyen régebbi 30 napnál. 

Beadás előtt ha van rá mód, nézessük át a papírokat egy ügyvéddel, sportjogásszal az esetleges tartalmi és formai hibák miatt. Ingyen ez sem megy, hacsak nem jó ismerős, de ez bevállalható összeg. Főleg ha így hiánypótlásra nem dobják vissza a bejegyzési kérelmet.

 

A beadás történhet elektronikusan is, ügyfélkapun keresztül, vagy akár személyesen. Egy ebben járatlannak (az egyesület elnöke adhatja be) a beadás sem egyszerű. Ha személyesen csináljuk, akkor az ottani ügyintézők segíteni fognak, hogy mit és hogyan kell még kitölteni a beadáskor. Ha elektronikusan csináljuk, van egy kitöltendő dokumentum, ami elég bonyolult sajnos, itt javasolt hogy a leendő csinálja ezt meg.

Ha minden jól megy, kb. 4 héten belül megkapjuk a bejegyzési végzést. Ha nem, semmi gond, hiány pótolni kell, leírják mit és hol kell javítani, és akkor egy idő után újra várhatjuk a végzést.

 

Hogy az egyesület működni tudjon, szükség van adószámra és bankszámlára is.

 

 

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

sportegyesület alapítás