Vízisí – Sportágak

.

vízisíA vízisí mint sportág 3 különálló sportból áll. Vannak versenyzők, akik mindhárom ágat űzik, ugyanakkor vannak, akik csak egy-egy ágra specializálták magukat. E három ága a vízisínek: a szlalom, az ugrás, illetve a trükksíelés.

 

Szlalom vízisí
Szabványosított, kötött méretekkel rendelkező pályát kell teljesítenie a versenyzőnek, mely áll egy belépőkapuból, hat kerülőbójából és egy kilépőkapuból. A hajó a pálya középvonalában halad, és így kell teljesíteni a lehető legtöbb bóját. Amennyiben sikerül teljesíteni a hat bóját, és áthalad a versenyző a kilépőkapun, ami két bója, úgy teljesítettnek tekinthető ez a szint. A következő nekifutásra már emelkedik a hajó sebessége 3 km/h-val. Ha eléri a hajó az 58 km/h-t, akkor a kötelet rövidítik meghatározott távolságok szerint. A versenyt az nyeri, aki a legrövidebb kötéllel teljesíti, azaz megkerüli a hat bóját.

Ugrás
A vontatóhajó az ugrót egy vízben álló rámpára* húzza rá, aki megpróbál a lehető legmesszebb ugrani. A versenyt az nyeri, aki a leghosszabb távolságot ugorja a rámpától.

Trükk
Vontatóhajó utáni ugrások versenye. Különféle nehézségű ugrások meghatározott pontokat érnek. Egy adott hosszon belül kell bemutatnia a versenyzőnek a tudását. Minél bonyolultabb a trükk, a véghezvitele annál magasabb pontszámot ér. A versenyt az nyeri, aki a legtöbb pontot kapja.

 

TÖRTÉNETE

1922. június 28-án Ralph Samuelson vízisíelt először, Minnesotában a testvérével. A kezdeti sikertelen próbálkozások után július 2-án sikerült nekik a vízen siklaniuk. Annak ellenére, hogy az akkor 18 éves Ralph elmondása szerint már régóta gondolkodott rajta miként lehetne hasonlóan síelni a vízen, mint a havon, a kivitelezést követő szabadalmat mégsem szerezte meg. Ralph érdektelensége miatt pár évvel később egyébként a sportszer hivatalos feltalálójaként Fred Wallert ismerték el, miután 1925-ben benyújtotta kérvényét a vízisíre, mint saját szellemi termékére.

A Nemzetközi Vízisí és Wakeboard Szövetség 1955-ben alakult.

A következő komoly előrelépés a sportág történetében akkor történt amikor Bruno Rixen müncheni mérnök, az ötletadó sporthoz visszanyúlva a sífelvonók mintájára, 1962-ben bemutatta az első olyan kábeles pályát ahol egyszerre tíz vízisíelő tudott sportolni.

1967-ben lett a Nemzetközi Olimpiai Közösség tagja. 1972-ben Münchenben bemutató sportágként szerepelt.
Az első világbajnokságot 1944-ben rendezték. A Nemzetközi Vízisí és Wakeboard Szövetségnek 84 tagországa van.

 

 

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !