Sportágak – Triatlon

.

A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág.

A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is.

A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy – nálunk kevésbé elterjedt szóval – triatlétának is nevezik. Az alábbiakban a Magyarországon érvényes szabályok alapján ismertetjük a triatlont; más országokban, illetve a nemzetközi versenyeken ettől kisebb eltérések lehetnek.

A triatlon – a NOB 1994-es párizsi döntése nyomán – először 2000-ben került fel a sydneyi olimpia versenyszámai közé. Az olimpián rövid távú versenyeket rendeznek, ezért hívják ezt a távot olimpiainak is.

2008 decemberében a NOB felvette a triatlont a 2010-ben Szingapúrban debütáló Ifjúsági Olimpia programjába is. Az első Ifjúsági Olimpián sprinttávú egyéni versenyt és váltóversenyt rendeznek.

 

A versenytávok:

  • sprint: 750 m úszás, 20 km kerékpár 5 km futás;
  • olimpiai: 1500 m úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás;
  • középtáv: 2,5 km úszás, 80 km kerékpár, 20 km futás;
  • hosszútáv: 3,8 km úszás, 180 km kerékpár 42 195 km futás.

 

TÖRTÉNETE

A triatlon történetének kezdete Scott Tinley triatlon történész szerint az 1920-as évek Franciaországának versenysorozatához nyúlik vissza, melynek akkori elnevezése „Les trois sports” („A három sport”) vagy „La Course des Débrouillards” („Az ügyes verseny”).

A versenyt a mai napig megrendezik Joinville-le-Pont közelében, Meulanban, valamint Poissy városában. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy rendeztek úszásból, kerékpározásból és futásból álló versenyeket 1920-ban, 1921-ben, 1945-ben és az 1960-as években. 1920-ban a „L´Auto” nevű francia újság számolt be egy versenyről, melynek résztvevői 3 km futás és 12 km kerékpározás után átúszták a Marne-csatornát, mindezt szünet és pihenő nélkül. Több (1921, 1927) újságcikk támasztja alá, hogy Marseilles-ben kerékpározás–futás–úszás sorrendben rendeztek „triatlon”-versenyt. Az első „modern” triatlonversenyt 1974. szeptember 25-én rendezték San Diegóban (Kalifornia).

A kezdeményezés eszmei atyja és rendezője Jack Johnstone és Don Shanahan voltak, akik klubjuk, a San Diego Track Club segítségével valósították meg 46 résztvevővel a versenyt, melyre 1 dollár volt a nevezési díj. A táv: 2,8 mérföld futás, 5,4 mérföld kerékpár, 0,25 mérföld úszás, 2 mérföld futás, 0,25 mérföld úszás folyamatos megtételéből állt.

A világ első mai értelemben vett triatlonversenye az 1975 májusában Mission Bayben rendezett „Fiesta Island Race Triathlon” („Fiesta-szigeti Triatlon Verseny”) volt, ahol 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpár és 5 mérföld futás volt a táv, amit teljesíteni kellett. A triatlon látványos bevonulását a sportágak közé az 1978 februárjában rendezett hawaii versenynek köszönheti, amely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni táv teljesítéséből állt.

 

Magyarországon először 1984-ben rendeztek versenyt Szombathelyen „Vasi Vasember” néven.

1989 augusztusában alakult meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (International Triathlon Union) 30 tagországgal, első elnöke Les McDonald volt. Jelenlegi székhelye Vancouverben van, tagországainak száma meghaladja a 120-at. 1989. augusztus 6-án rendezték az első triatlon-világbajnokságot, 600 résztvevővel, olimpiai távon. 2000-ben debütált a sportág az olimpiai játékokon Sydneyben, 48 női és 52 férfi indulóval.

Az első hazai versenyt 1984-ben Szombathelyen rendezték meg. A Vasi Vasember versenyt 2000 kivételével azóta is minden évben megtartják, így ez a magyar versenyek doyenje.

 

Magyarországon szintén a médiának köszönhetően (a hawaii triatlonról készült film bemutatása) indultak el a triatlon versenyek. Az első ilyen megmérettetésre Vas megyében került sor Vasi Vasember néven, melyet Lovasi András szervezett. Az 1984. június 9-én a versenyrajtnál 203 férfi és 25 nő jelent meg és teljesítette az alábbi távokat: 1100 m úszás, 50 km kerékpár és 10,5 km futás.

A hazai triatlonsport etalonja, Kropkó Péter 1984 szeptemberében Szolnokon indult első triatlonversenyén, ahol tizedik lett. Azóta a nemzetközi triatlonversenyek állandó résztvevője, számos érmes helyezés birtokosa. A világranglista második helyezettje is volt (2005-ben vonult vissza).

A sportág hazai szerveződése 1986-ban indult meg. A Magyar Triatlon Koordinációs Bizottságot ekkor még a Magyar Öttusa Szövetség szakmai irányítása alá helyezték.

A Magyar Triatlon Szövetséget 1989. november 11-én alapították. A szövetség székhelye Szekszárdra került, ahol az óta is működik.

A triatlon világversenyek olimpiai távjain eddig csak junior sikerek (Góg Anikó, Molnár Erika, Gazdag Péter, Héczey András) jutottak hazánknak, a felnőtt sportolók eredményei így egy tisztességes olimpiai helytállás még várat magára.

Két magyar olimpiai résztvevője volt eddig a sportágnak, Molnár Erika és Kuttor Csaba.

Magyarország többször is rendezett triatlon világ- és Európa-bajnokságokat: Kaposvár (1994), Szombathely (1996), Győr (2002), Budapest (2010). A Magyar Triatlon Szövetség 1997-től világranglista pontszerző versenyeket szervez (Tiszaújváros, Győr), amelyek rangját az adja, hogy egyben olimpiai kvalifikációs versenyek is.

A triatlonból fejlődött ki a hűvösebb időkben is teljes erőbedobással művelhető sajátos versenysport, a duatlon (futás, kerékpározás, futás).

 

Sportmegoldások Team