Sportágak – Rugby 7 (Hetes Rögbi)

.

rögbi (eredetileg rugby) egy labdajáték, amelynek több fajtája van. Magyarországon az „uniós”, azaz a 15 fős változat terjedt el, amelytől az amerikaifutball a 19. század második felében vált le. További változatai a 12, a 10 és a 7 fős rögbi. A 20. század elején elindult a ligarögbi változat is, amelyet 13 fő játszik. Mára hazánkban a létező szocializmus alatt még tiltottból támogatott sportággá fejlődött. Az uniós rögbi egyértelműen az angolszász oktatási kultúra alappillérének tekinthető.

A játék célja, hogy mind a két csapat tizenöt, tíz vagy hét játékosa, betartva a tisztességes játékot a játékszabályoknak és sportszellemnek megfelelően, megpróbál a labda vitelével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezni amennyit tud. A rögbit kétszer 15 fő játssza, a játékidő 2×40 perc.

A labdát csak hátrafelé lehet passzolni, előre csak vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak a labdás játékost lehet, annak földre vitelével, a mélyfogással. A földre vitt játékosnak el kell engednie a labdát.

Ha a csapat az ellenfél alapvonala mögött (a célterületen) leteszi a földre a labdát, 5 pontot kap. Ezután 2 pontért megkísérelheti az állított jutalomrúgást, azaz a H alakú kapu felső részébe juttatni a labdát. Egyedülálló az a szabály, miszerint ha egy játékos valószínűleg célt szerzett volna, de abban egy ellenfél szabálytalan játéka akadályozta meg, büntető célt kell ítélni a kapu közepén. 3 pont jár a drop rúgásért (a leejtett labdát a földet érés pillanatában rúgja a játékos kapura) és a sikeres büntetőrúgásért.

A XXI. században a hetes változat révén, ismét olimpiai sporttá vált.

 

I. sz. 100 Harpastum római játék

Egy korabeli tudósítás így írja le, a valószínűleg spártai eredetű, de a rómaiak által is kedvelt játékot:

„Övé a labda, kikerüli az egyiket, odajátssza vígan a másiknak, egyiket fellöki, másikat lelkesíti vadul kiáltva, hogy Oldalra! Messze! Előre emberhez! Vidd át rajta! Fölé! Röviden! Vigyázz! Figyelj, hátvéd!”

A játékot a katonai kiképzésen használták, több helyen a birkózáshoz kapcsolva említik, így a rögbihez hasonló játék lehetett. Érdekes, hogy a későbbi próbálkozásokkal szemben valószínűleg kevés volt a sérülés. Ezt bizonyítja például a kor híres orvosának. Galénosznak a biztatása is.

Arrianus író így jellemezte a sportot, szavait a mai kor rögbiseinek is meg kellene fogadniuk:

„Látni fogod, hogy milyen megfontoltan cselekszenek a játékosok. Mert senki sem vitatkozik jón és rosszon a harpastumnál csak a továbbdobás és az elkapás az érdekes. Megvan benne a technika, a gyorsaság, a kiegyensúlyozottság, a mozgalmasság és az elme játéka. Ha én dobok a másik elkap. Ám ha elveszítjük a labdát vagy gyámoltalanul dobunk és fogunk, mit ér a játék? Sokszor az egyik azt kiáltja: »Dobd!«, a másik »Ne dobd!«, a harmadik »Dobtad volna nekem!« Nem játék ez már, hanem civakodás.”

1823-ban Rugby városában egy futballmérkőzés alatt az egyik játékos, bizonyos William Webb Ellis kézzel fogta meg a labdát és így igyekezett megközelíteni az ellenfél kapuját. A felháborodott ellenfelek utána futottak és leteperték a földre, mert szabálytalannak tartották a labda kézben cipelését. Ez a jelenet adta az ötletet a szabályok módosításához, az új játék, a Rugby football, azaz a Rugby városának szabályai szerint játszott futball létrehozásához.A sportág hamarosan elterjedt Britannia-szerte, és sorra alakultak a rögbi klubok. A rögbi kezdetben azokban a tehetős általános és középiskolákban lett népszerű, ahol elsősorban a közép és felső osztály tagjai tanultak. Később azonban a munkások körében is elterjedt.

1871   Angliában megalakult a Rugby Football Union.

Szigorú szabályokat hozott az amatőrizmus betartásáért, vagyis mindenki csak a játék öröméért rögbizzen, pénzbeli juttatást sem játékos, sem edző ne kapjon. Még ebben az évben megrendezték az első nemzetközi találkozót Skócia és Anglia válogatottja között. Rövidesen Skóciában, Írországban és Walesben is megalakult a helyi rögbi unió, s a játék eljutott Uruguayba, Új-Zélandra, Ausztráliába, Dél-Afrikába, Kanadába és Franciaországba is.

1900-1924-ig a rögbi szerepelt az olimpiákon. A század elejétől kezdve a déli nemzetek túrákat vezettek az északi féltekére.
1910Franciaország is csatlakozott a Home Nations bajnoksághoz, így született meg a Five Nations Championship.
1934   Európa bajnokságot rendeztek, ami az öt nemzeten kívüli verseny volt.
1971   A Brit Oroszlánok megnyerték a teszt sorozatot 2-1 arányban Új-Zélandon, a sportág királyai ellen.Ez sem előtte, sem utána soha senkinek nem sikerült.
1976   Az először rendezik meg a Hong-Kong Sevens kupát, a világ legjobb hetes tornáját.

1987    Az első Rögbi Világ Kupa (RWC) Új-Zélandon, a hazaiak nyertek, a franciáké   az ezüst,  a walesieké a bronz érem.

1988   A Nemzetközi Női Rögbi Szövetség megalakulása.

1990. július 22. Az első magyar hivatalos válogatott mérkőzés. A magyar csapatot a korábban igen sikeres, de sajnos hamarosan felbomló Érd két cseh edzője készítette fel egy héten át. A helyszín is Érden volt. A keletnémet csapatnak (DDR) ez volt az utolsó mérkőzése, hiszen hamarosan eljött a rég áhított egyesülés. A végeredmény 7-3 lett javukra, a mi pontunkat Mihajlovics (Jack) Pál érte el büntetőből.

1991 Az MRGSZ belép az európai Szövetségbe (FIRA később FIRA-AER). Zöld Sólymok turné Angliában. Először játszott magyar csapat a rögbi hazájában.

I. Magyar Köztársasági Kupa győztes Zöld Sólymok RK

1991     II.RWC Angliában, Ausztrália a bajnok, a hazaiak a második, Új-Zéland a harmadik helyet szerzi meg.
Az első női világbajnokság Walesben, az amerikaiak győzelmével.
1993     Az első hetes világkupa Skóciában, az angolok diadalmaskodtak.

2003 Újabb nagy állomás a magyar női rögbi történetében: október 1-jén volt az első nemzetközi mérkőzés, ahol Zágrábban 35-5-re vereséget szenvedett a magyar válogatott. 

2005 Női Európa Bajnokság Prága először indul a női válogatott 6. helyezés, Valamennyien a Fehérvár Rugby Club játékosai.

2010 Női Európa Bajnokság B csoport Dánia. 2. helyezés.

A Döntőben az ukrán válogatott profi státuszú játékosai ellen maradt alul női csapatunk: 

2019. október 12-én a magyar válogatott 38:13 arányban legyőzte Lettország válogatottját, ezzel nyitották meg a Kincsem Parkban az első hazai rögbistadiont, a Budapest Rögbi Centert.