Sportágak – Paintball

.

paintball sport, melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni.

Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak.

A fegyvereket nem puskának hívják, kerülendő a játék durvaságát sugalló nevet, hanem a nevük marker, ami angolul annyit jelet: megjelölő.

 

Az amerikai és európai szabályok között van némi eltérés, de ez a játék alapvető szabályait nem érinti. Magyarországon az egységes európai szabályrendszert használják.

  • Ha a játékos a pályán kívüli földet érinti, akkor kiállítják.
  • Továbbjátszás: a játékos kiesése után is úgy tesz, mintha élő játékos volna. Továbbjátszásért “egyet-egyért” büntetés jár, azaz a szabálytalankodó játékoson kívül a csapatából további egy játékost állítanak ki.
  • A kiesett játékos tehát nem beszélhet, nem lőhet, semmilyen módon nem segíthet társainak, nem adhat át például markert és lőszert.
  • A találat nyomának illegális eltávolításáért, azaz „törlés (wiping)” szabálytalanság elkövetéséért hármat-egyért büntetés jár.
  • A paintballban bármiféle szándékos, közvetlen fizikai kontaktus tilos.

 

A játéknak több változata is van.

Woodsball elsősorban a katonai környezetet részesíti előnyben. Ez megjelenik a ruházatban, paintball markerekben és az ehhez speciálisan kialakított paintball-pályákban. Minden évben rendeznek nagyobb csatákat, megtervezett szituációval (paintball scenario), ahol nem ritka a 300 fős részvétel sem.

Az Airball már a profi, versenyszerű sport kategóriába sorolható. Magyarországon is kezd népszerűvé válni, amit kifejezetten felfújható fedezékek között játszanak. Komoly pályaterv alapján építik fel a pályákat, és külön szabályrendszer mellett játszanak.

A Magyar Paintball Liga (MPL) kedvezően befolyásolta az airball sport fejlődését. Az MPL bajnokság négy fordulóból áll, melynek megrendezése Budapesten kerül sor minden évben. A magyarországi paintball összefogását és nemzetközi képviseletét a Magyar Paintball Szövetség látja el.

 

NXL Europe (korábbi Millennium Series)

Összesen 6 divízióban folyik a küzdelem. A Millenniumot nevezhetjük a paintball Európa-bajnokságának, hiszen szerte Európából érkeznek csapatok. A Champions Paintball League (CPL) bajnokságban a legjobb 16 csapat méri össze tudását. Az utolsó két helyezett a szezon végén kiesik és a következő évben a Semiprofessional Paintball League (SPL) csapatai között folytathatja. Az SPL első két helyezettje pedig lehetőséget kap a következő szezonban, hogy a CPL-ben bizonyítson. A többi divízió is hasonlóan működik, az utolsók lecsúsznak, az elsők felkerülnek egy-egy osztályba.

 

TÖRTÉNETE

A paintballsport rövid múltja az 1970-es években indul, amikor James Hale a Daisy gyárában kitalálta, megtervezte és szabadalmaztatta a paintball markert, ami csak a későbbiek folyamán vált sporteszközzé. Hale a paintball-marker kifejlesztése közben még nem látta az eszközben rejlő játéklehetőségeket és éppen ezért nem is a hobbi- vagy sportcélra találta ki; az első paintball-markereket az erdészek fák, állattartók pedig haszonállatok megjelölésére használták.

Szórakoztató szabadidősporttá egy év elteltével vált. 1981-ben került megrendezésre az első játék 12 versenyzővel New Hampshire-ben. A játék neve „Zászlószerzés” volt, aminek első győztese az egyik kezdeményező, Ritchie White volt, aki megszerezte az összes zászlót egyetlen lövés nélkül. Ez a játék Bob Gumsey sportszergyáros, Hayes Noel tőzsdeügynök és Charles Gaines író közös ötlete alapján kelt életre, de említést érdemel, hogy a játék stratégiája a számháború nevű szabadtéri játék közeli rokonának vehető.

A következő jelentős lépés a New York állambeli Rochesterben megnyíló első szabadtéri paintballpálya volt, melynek megépítője Caleb Strong volt. Később ő lett a PMI paintballgyártó cég igazgatója Charles Gainesszel közösen. A PMI gyakorlatilag megteremtette a paintball saját iparágát.

1982-ben Charles Gaines levédette a paintball sportot, mint „National Survival Game” (NSG), az az „Nemzeti Túlélő Játék”. Ugyanebben az évben került a média figyelmébe ez az új sport, melyről az első cikk a Sport Illustrated magazinban jelent meg 1983-ban került megrendezésre az NSG Nemzeti Bajnoksága, ahol már komoly 14.000$ készpénzt vihetett haza a győztes csapat. Először nyílt meg ebben az évben Torontóban, Kanadában szabadtéri paintballpálya.

1984 mérföldkőnek számít a paintballsport történetében, és nem csupán azért, mert Caleb Strong megnyitotta az első fedett paintballpályát Buffalóban, hanem mindinkább azért, mert ez az extrém sport elért egészen Ausztráliáig, ahol kezdetben „Skirmish Games”-nek, „Csatajátékoknak” nevezték, míg Angliában „The National Challenge-nek”, „ A Nemzeti Kihívásnak”. 1992-ben született meg az NPPL liga (National Paintball Players League), amely már profi és amatőr tornaszériákat rendezett több állomáson, mint Renóban, New Yorkban, Bostonban és más nagyobb városokban, egész Amerika és Kanada területén.

1998-ban megalapították az első nonprofit paintball szervezetet, az IPPA-t (International Paintball Players Association), amely összefoglalta ennek a gyorsan fejlődő sportnak a biztonsági előírásait, melyeket a mai napig alkalmaznak a világ minden táján. Hazánkban az 1990-es évek közepe felé jelent meg. Ekkor még csak kisebb baráti társaságok jártak össze egymásra „vadászni” elhagyott laktanyák pincéibe, épületeibe. Nem sokkal később, külföldi mintára, már 20-25 öt fős csapat versenyzett egymással a magyar bajnokságokban.

Mára kissé átalakult ez a sportág. Kevesebb minőségi verseny kerül megrendezésre, kisebb csapatlétszámmal. A reményt a 2008 végén megalapított Magyar Paintball Liga jelenti a magyar paintballsport szerelmeseinek, akik rendszeres versenyeikkel össze is tartják a hazai mezőnyt.

 

 

Sportmegoldások Team