Sportágak – Műúszás

.

A műúszás avagy szinkronúszás az úszósport azon ága ez, melyben a versenyzők egyéni, páros és nyolcfős csapatban, zenére, összhangban úszva mutatnak be művészien kivitelezett formációs gyakorlatokat.

Meglehetősen fiatal, de dinamikusan fejlődő, kifejezetten női sportág.

Vízi balett és szinkronúszás néven is ismert.

Az úszás, a balett és a gimnasztika kombinációjának tekinthető, amelyben elengedhetetlen a hajlékonyság, a precizitás, a magas szintű mozgáskultúra és az erő.

 

TÖRTÉNETE

Az első komolyabb versenyt, amelyen kizárólag férfiak vehettek részt, 1891-ben, Berlinben rendezték. Az 1900-as évek elejétől azonban már egyértelműen női sportként jegyezték. Az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg először.

Ez az úszó szakág legfiatalabb sportága. Nemzetközi Bizottsága 1956-ban került a FINA szervezetébe. A szinkronúszás először 1973-ban debütált a világbajnokságon, majd 1977-ben az Európa-bajnokságon is bemutatkozott a sportág. Az olimpiai programban, 1984-ben, Los Angelesben, bemutató programként szerepelt és 1988-ban, Szöulban vált végleges olimpiai sportággá. Eleinte egyéniben és duóban, míg 2000-től duóban és nyolcas csapatban versengenek az úszók az olimpiai érmekért.

A sportágat sokan úgy is ismerik korábbról, mint „vízi balett” vagy „műúszás”. Többen Esther Williams hollywodi színésznőt tartják a sportág elindítójának, akinek filmjeiben gyakran láthatott vízi revüjelenetet az amerikai nézőközönség, így a sportág először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg. A szinkronúszás jellemzően női sportág, a bemutatott gyakorlatokat pontozzák. A versenyen a lányok egyforma dresszben úsznak, hajukat kontyba tűzik, és zselatinnal rögzítik, arcukat smink díszíti. A harmonikus és könnyed mozgáshoz erőre és hajlékonyágra van szükségük, melyek elérésében a sok taposás és a külön tornaedzések segítenek.

Mivel a legtöbb elemet fejjel lefelé végzik, a víz orrba kerülését elkerülendő, orrcsipeszt használnak. A zenét lemerülés közben is hallják a víz alatti hangszóróknak köszönhetően, ugyanakkor minden ütemre számolnak, így hozva szinkronba társaikkal a mozgásukat.

A mai nemzetközi mezőnyben domináns az oroszok szerepe, de kiváló versenyzőkkel rendelkezik Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és Olaszország is.

 

Hazánkban 1992-ben alakult meg a sportági szakszövetség. A magyar versenyzők 1993 óta vesznek részt az Európa-bajnokságokon és 1994-ben indultak először világbajnokságon. Bár a sportág hazánkban csupán egy évtizedes múltra tekint vissza, a magyar válogatott 2000-ben sikeresen kvalifikálta magát a sydney-i olimpiára, a világ legjobb 24 duója közé. Jelenleg Magyarországon 15 egyesület működik. A sportág egyre jobban terjed, az esztétikus nőies megjelenése miatt pedig valósággal vonzza a kislányokat.

 

Sportmegoldások Team