Sportágak – Longboard

.

Bizonyára sokan találkoztak már a longboarddal, ami laikusok számára olyan, mint egy gördeszka, csak nagyobb.

Az 1960-as években néhány hawaii szörfös találta fel a longboardozást, más néven a járda-szörfözést.

A longboard egy jóval nagyobb eszköz, mint a gördeszka. Akár másfél méter hosszú is lehet, és körülbelül 23-26 cm szélességű. Kerekei nagyobbak és puhábbak, ezáltal nem csak sokkal gyorsabban lehet vele haladni, hanem sokkal kényelmesebb is a gördeszkázásnál.

A deszka kis mértékű hajlása a jobb gyorsulást segíti elő. Érzésre a longboardozás jobban hasonlít a szörfözéshez, és stabilabbnak is hat.

A nagy, puha kerekeinek köszönhetően jól bírja az út egyenetlenségeit, így nem fog az első repedésben megállni.

A longboardozásnak több stílusa van, például a dancing, freestyle, szlalom, és a legextrémebb a downhill.

Mivel a longboardon nincs fék, így a megállásnál vagy leugrik az ember, fékez a talpával, de ha nagy sebességről akar lefékezni, akkor slide-ol (deszka oldalra csúsztatása), ilyenkor jól jön egy slide kesztyű is.

 

Több változata is van.

Pintail

Könnycsepp alakú, a Pintail kialakítás a legrégebbi és legelterjedtebb változat. Tulajdonságai miatt kezdőknek is ajánlott.

 

Drop-Thru

Ennél a változatnál a lap a függő vízszintes síkja alatt helyezkedik el. Ezt úgy érik el, hogy a függő a lapon keresztülbújtatva, annak felső oldalán kerül rögzítésre. Szintén elterjedt változat a lépcsőzetesen leeresztett (Double-Drop) lap. Az alacsonyabb tömegközéppont jelentősen megnövelt stabilitást biztosít, akár nagyobb sebességnél is. Emiatt lett ez Downhill-rajongók kedvelt változata.

 

Cruiser

Formailag ezen kialakítás áll legközelebb a klasszikus gördeszkához, annál azonban nemcsak hosszabb, de szélesebb is. A nagyobb méret és tömeg miatt inkább tapasztalt felhasználóknak ajánlott.

 

Hybrid board

Univerzális kialakítása miatt használható városban, Freeride, illetve Downhill célokra is. Ezen változat főleg a kerekek körüli tipikus kivágásról ismerhető fel. A függők a Drop-Thru kialakítás szellemében a lap tetején vannak rögzítve, így biztosítva nagyobb stabilitást. A Cruiserhez hasonlóan a Hybrid lapok rövidebbek és ez alkalmassá teszi gördeszkás trükkök végrehajtására is.

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

Longboard