Sportágak – Kiteszörfözés

.

kitesurf (kiteszörfözés) vagy sárkányszörf egy extrém sport, a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja.

Ha valaki még sosem hallott erről a kiteszörfözés sportról úgy magyaráznánk el neki, hogy ez a sport vízen végezhető. Egy wakeboard szerű deszkán állva egy 23 méteres zsinóron lévő ernyő húz, melyet a szél hajt. Valahol a wakeboard, siklóernyő, windsurf és surf keveréke ez a sport.

Sok különböző ágazata van, hazánkban is 2001 óta űzik ezt a mára már olimpiai számmá választott sportot.

 

ÁGAZATOK

Elsőként mindenki wakeboard szerű, úgynevezett twintip deszkával tanul meg csúszni. Lényegében freeride-nak nevezzük, hogy a rider ide oda csúszik.

Ha valaki legyőzi a kezdeti nehézségeket, elér egy középhaladó szintet, akkor nagyon könnyű tovább fejlődni, új lehetőségek nyílnak ki az illető előtt. Megtanulhat különböző stílusú ugrásokat, vagy valamilyen direkcionális, hullám vagy foil deszkával tanulhat meg kiteozni.

Röviden bemutatnánk a szakágakat. Tudni kell, hogy a trükk alapú (freestlye) jellegű ágazatok besorolása picit képlékeny, de próbálunk egy jó áttekintést adni.

 

OLD-SCHOOL FREESTYLE, BIG AIR / AIR STYLE

Ez az egyik legnépszerűbb irányzat. Lényegében magas ugrásokról van szó, mely során a rider forgásokat (roll), deszka érintéseket (grab), deszka levételeket (board off) hajt végre.

A big air versenyeken a cél az extrémitás. Minél magasabban, minél adrenalin dúsabb mutatvány végrehajtása. A kiteloop és a sent handle pass-ek is ide tartoznak. Több kiakasztott (unhooked) trükk is ide tartozik.

Air style-nál jellemző, hogy a rider szigrúan olyan trükköket hajt végre, ahol az ernyő a trapézhoz van rögzítve (hooked-in). Itt főleg a fentebb említett old-school trükkök dominálnak.

Egy versenyen általában definiálják, hogy milyen stílusú trükköket kell végrehajtani a versenyzőknek. A legkiemelkedőbb big air verseny a Red Bull King of the Air, mely Cape Town-ban kerül minden évben megrendezésre.

 

NEW-SCHOOL FREESTYLE, WAKESTYLE

A sport fejlődésével technikásabb trükkök jelentek meg, melyek a wakeboardból merítettek ötleteket. Ezeknek a trükköknek a végrehajtása úgy történik, hogy a rider ideiglenesen leakasztja magát az ernyőről, azt csak karból tartja (unhooked). Ugrás közben pedig gyakran a háta mögött adja át a bárt egyik kézből a másikba (handle-pass).

Az ugrás ezeknél a trükköknél nem az ernyő mozgatásával történik, hanem simán a sebesség, ugrássá való átalakításából (pop), úgy mint a wakeboardnál.

Ezeknél a trükköknél a riderek jellemzően nem papuccsal (strap) használják a deszkát, hanem csizmával (boots) rögzítik magukat a deszkához. Ez olyan mint a wakeboard kötés, nagyobb stabilitást biztosít. Van aki a big air-hez is ezt használja.

 

PARKSTYLE

A wakestyle alágaza még a parkstyle, ahol a wakeboardban jellemző elemek is megjelennek a vízen. Ugratók (kicker) és megcsúszható csöveg (slider) színesítik a trükköket.

 

FOIL RACING

A foil egy speciális szárnyas deszka. A deszkán egy kb. 90 cm hosszú mast található, mely a vízbe van leeresztve. A mast végén egy szárny található, így lehetővé teszi, hogy a vízbe csak a szárny érjen be, a deszka a víz felett repüljön.

Foil deszkákkal freerideolni is nagy élmény, mert tempósan lehet haladni akár a szél felé is. Az utóbbi időben a foil pályaversenyzés (formula racing) nagy ütemben terjed. A 2024-es olimpián pedig már lesz ilyen versenyszám.

 

TWIN-TIP RACING

Ezt az ágazatot is nemrég próbálták felfuttatni. Ifjúsági olimpián versenyszám volt. Tube ernyőkkel és twintip deszkákkal, hátszeles, cikk-cakk-os, akadályokkal tűzdelt pályán, versenyeznek.

 

STRAPLESS

Hagyományosan ezt nevezik a kitesurf-nek, a többi inkább kiteboarding, de ma már kitesurfnek neveznek mindent. A strapless-ben a rider nincs rögzítve a deszkához. Egyszerűen valamilyen csúszásgátló rétegen áll, úgy próbálja meg minél jobban megszelídíteni a deszkát. Két fő irányzata van, a hullám surfözés (wave kitesurfing) és az ugrálós trükközős (strapples freestyle).

WAVE KITESURFING

Hazánkban ez az ágazat nem túl jól végezhető, mert nincsenek erre alkalmas hullámok, azonban a világban találhatók olyan helyek, ahol több méteres hullámokon csúszhatnak a riderek.

Hasonlít a sima hullám szörfhöz, azonban itt az ernyőt használják arra, hogy megközelítsék a hullámokat.

Egy jó hullám ernyőnek könnyen elvehető az ereje, így amikor a hullámot lovagoljuk, akkor teljes egészében arra tudunk figyelni.

A GKA-nak van Strapless Kitesurfing versenysorozata, ahol több állomáson is csak wave riding-ra kapják a versenyzők a pontokat.

 

STRAPLESS FREESTLYE

Hasonló hullám deszkával történik. Ha valaki kizárólag strapless freestlye-t nyom, akkor egész könnyű deszkával szokás ezt végezni, hogy könnyebben megtartható legyen a deszka egy kézzel, ugrások közben.

Egy ügyes kiteos sík vízről vagy kisebb hullámokról is egész magasra tud felugrani egy kötés nélküli deszkával. Ezek nagyon nehéz trükknek számítanak. A GKA versenyein azonban tripla forgásokat és handle pass-t is láttunk már.

 

HYDROFOIL

A race kitingnál már említettük a szárnyas deszkákat. Az ötlet már régi, azonban a technológia fejlődésével mostanában lettek elérhető áron a karbon technológiás szárnyak, és most kezdik sokan megtanulni a sportot.

Ha már valaki tud középhaladó szinten kiteozni, akkor új kihívásnak fog számítani egy foil deszkával való csúszás megtanulása.

Előnye, hogy kisebb szélben is már lehetséges csúszni vele. A twintip freeridehoz szükséges 13 csomó (~20 km/h) helyett itt 6-7 csomó is elegendő lehet.

Hydrofoil-ból is létezik papucsos és strapless változat. Előbbi inkább versenyzéshez, utóbbi inkább ballett szerű trükközéshez. Van olyan is aki ugrani szeret a hydrofoillal. Ez az ágazat most még nagy fejlődéseken megy keresztül.

 

TÖRTÉNETE

A sárkány története a 13. századi Kínába nyúlik vissza. A kínai kultúra részeként használtak először sárkányokat az ünnepi szertartások meghatározó tartozékaként, de ekkor még csak a látvány fokozása volt a cél. Élt akkoriban egy médium, aki rájött, hogy a sárkányokat másra is lehet használni. A szelet be tudják vele fogni, a lendületét és energiát felhasználva kenukat, kisebb hajókat tudnak vele vontatni, ami nagyban megkönnyítette a szállítást.

Sok száz évvel később, 1826-ban az angol származású George Pocock újratervezte a Kínában használt kite-ernyőket, többek között nagyobb lett a méretük, és 4 zsinórosak lettek, akárcsak a napjainkban használtak. Annyira jól sikerült a sárkány, hogy még ebben az évben szabadalmaztatta. Az újításoknak köszönhetően az ernyők hatékonyabbak lettek, stabilabb és irányíthatóbb húzóerő kifejtésére voltak képesek, mint elődeik, és széllel szemben is meg tudtak vele fordulni. Ezeket az ernyőket sokkal szélesebb körben tudták hasznosítani: szekerek és hajók vontatására, földön, vízen, jégen és havon.

Az 1980-as évek elején igen jelentős és meghatározó változás kövezett a kiteszörfözés sportág történetében. Ekkor szabadalmaztatták az első felfújható ernyőket, amiket már a vízről is el tudtak indítani, ugyanis egészen addig csak a szárazföldi indulás volt lehetséges. 1990-ben indult hódító útjára a kitesurf, mint önálló sportág, ennek kiindulópontja Hawaii volt.

Elterjedésében úttörő szerepet játszott két windszörfös: az amerikai Laird Hamilton és a francia Manu Bertin, akik a média segítségével világszerte megmutatták az embereknek ezt az új sportot. Az első hivatalos versenyt 1998 szeptemberében rendezték, és a floridai Flash Austin nyerte.

Az elmúlt két évtizedben számos technikai változtatáson mentek át az ernyők, megjelentek újabb márkák, amelyek egyediségükkel próbálják magukhoz vonzani a kiteszörfözés sportág iránt érdeklődők egyre nagyobb tömegét.

 

 

 

Sportmegoldások Team

Kiteszörfözés

Kiteszörfözés