Sportágak – Hullámlovaglás

.

szörf szó angol eredetije a surf, ami bukóhullámot jelent. Eleinte a Hawaii-szigetek partjainál, majd más tengerpartokon is megfigyelték, hogy a víz mozgásának iránya és erőssége, valamint a tengerfenék tagoltsága (talapzati gyűrődések) sajátos, tarajos bukóhullámokat gerjeszt, melyeknek a part irányába igen nagy a tolóereje.

Ezt a tolóerőt kihasználva némi technikai tudás birtokában egy szörfdeszka segítségével lehet a hullámokat meglovagolni, látványos manővereket (például “szörfözés a csőben”) végezni. Mindezt a “surfing” művelői vitorlázat nélkül, csak a víz felhajtó- és tolóerejére támaszkodva végzik.

A kaliforniai Jamaica Bay vizén az első szörföt Jim Drake 1967. május 21.-én próbálta ki, így a szörfözés 2007.-ben ünnepli 40. születésnapját. A nagy ötlet a 32 éves repülőmérnök fejében 1962-ben fogant meg, majd öt évbe telt, míg elkészítette az első kardáncsuklóval rögzített árbocú, bummal és sverttel ellátott, valóban használható szörföt.

A következő tíz évben a szörfözés egyre népszerűbb lett, azonban a szörf maga nem sokat változott. A szörfözés versenysporttá vált, és kialakultak különböző verseny osztályok. Az egyes gyártók igyekeztek saját terméküket hivatalos versenyszörffé nyilvánítani, így különböző versenyosztályok alakultak ki. A szigorú osztályelírások befagyasztották a versenyszörfök fejlődését.

A pályán kívül azonban a fejlődés felgyorsult. A szörfösök egyre jobban figyeltek Hawaiira, ahonnan Robby Naish is érkezett, aki 1978-ban 15 évesen már harmadszor lett világbajnok. Ebben az évben kezdett el egy új fogalom terjedni a szörfösök körében, a funboard, mely azt a szörftípust jelölte, mellyel az erősszeles szörfözés erőlködés, összeszorított fogú kínlódás helyett, valódi élvezetté vált, egyfajta játékká az elemekkel. Ennek kialakulásához két újdonság járult hozzá: a trapéz, ami átvette a kezektől az erőlködés szerepét, valamint a szörfdeszkára csavarozott furcsa bőrpánt, az úgynevezett papucs, mely az ugratásokat könnyítette meg.

 

Kezdetben itthon is a régebbi típusú nyugati szörfök domináltak (Windglider, Mistral Competition, Hifly 333 és 111 stb.), de hamarosan egyre több funboard tűnt fel a hazai vizeken, és egyre több szörfös ismerkedett meg a siklás és a gyors manőverek fantasztikus élményével.

A siklás a modern szörfözés ( hullámlovaglás ) egyik legfontosabb eleme. A siklás és a siklásra alkalmas szörfök minőségi változást hoztak a szörfsportban: a szörftest és a vitorlák tervezésénél az egyik legfontosabb szempont a minél korábbi siklás lett.

Amúgy is, de Magyarországon egy nagyon fiatal sportág, így nagy eredményei és múltja sincs még. Sokan inkább hobbiként tekintenek rá mint versenysportra, annak ellenére hogy az Olimpián is szerepel.

 

Hullámlovaglás, szörfözés