Sportágak – Freestyle síelés

.

A freestyle síelésben nincs lehetetlen. Arról szól, hogy hogyan tudjuk legyőzni az előttünk lévő akadályokat kedvenc sportszerünk segítségével. Legyen az egy korlát a belvárosban, egy ugrató a sípályán vagy egy kidőlt fatörzs messze a pályától.

A freestyle sí egy új és nagyon látványos havas sport. Leginkább a freestyle snowboard-hoz hasonlítható.

 

Mi kell a Freestyle (new school ) sí-hez? Egy kényelmes cipő, egy jó kötés és egy twintip léc, no meg némi bátorság is szükségeltetik hozzá.

A twin tip lécek piskóta alakúak mindkét végük le van kerekítve és fel van hajtva. Ez azt teszi lehetővé, hogy menetiránynak háttal (switch) is lehessen használni; háttal elugrani, leérkezni, csúszni, korlátokra fel és leszállni.

Míg egy műlesikló lécen a síkötés a léc közepétől valamennyivel hátrébb van, addig egy freestyle lécen pont középen található a kötés (ez meg könnyíti a forgásokat és a háttal való elugrást is).

A magyar síterepek közül 3 terepen találkozhatunk olyan snowparkkal, amely freeskiereknek, snowboardoksoknak is ideális. Mátraszentistvánon, Eplényben és Pestszentlőrincen (műanyag pálya).

 

TÖRTÉNETE

A freestyle síelés története még az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is norvég alpesi síelők és sífutók a versenyekre való felkészülésük során az edzéstervükbe sí akrobatikai elemeket is belevittek. Kezdetben azonban csak, mint kiegészítés szolgált, tehát nem volt még, sem különálló sport, sem versenysport.

A freestyle síelés történeti hűséghez ragaszkodva azonban meg kell jegyeznünk, hogy a mai freestyle sízés két vonalon fejlődött. Az egyik vonal (old school) a korábban kialakult klasszikus, alpesi sízésből kifejlődött paralel sí, buckasízés és a síakrobatika.

A másik, fiatalabb vonal (new school) megszületésénél már a freestyle snowboardosok bábáskodtak. Ide a különböző ugrások, figurák, trükkök, korláton csúszások (slide), félcső és big air versenyek tartoznak. A freestyle sízés ezen ágának, mint napjaink legfrissebb, legnépszerűbb sportjának hangulata, légköre – beleértve a hozzá kapcsolódó életstílust is – erős snowboard-befolyás nyomán alakult ki, amit persze nem is tagadnak a sport “hard core” követői.

Az első klasszikus freestyle versenyeket a 70-es évek első felében szervezték, és még ugyanebben az évtizedben, 1979-ben az FIS is elismerte a sízés új válfaját. A Nemzetközi Sí Szövetség freestyle eseményei után 1986-ban tartották az első freestyle FIS-világbajnokságot, a franciaországi Tignes-ben. A következő vb-re 1989-ben jöttek össze a sportág képviselői, azóta pedig kétévente rendeznek hasonló versenyeket. 

1998 nyarán az USA Mogul válogatott (Johnny Moesley, Glenn Plake a téli Olimpia előtt edzőtáboron vettek részt egy kanadai gleccseren, ahol a helyi srácoktól (J.F. Cusson, J.P. Acculair, Vincent Dorion…) nagyon komoly, snowboard-os trükköket láttak sílécekkel végrehajtva. Annyira megtetszett nekik ez az új őrület, hogy Johnny Moesley az Olimpián a mogul versenyt már egy new school trükkel, 360 mute grab-el nyerte meg. Innen elindult világhódító útjára a freestyle sí.

1999-ben a Salomon síléc gyártó cég megcsinálja az első twin tip-es freestyle sílécet, és profi csapatot állít össze. Megrendezik az első hivatalos versenyeket és bemutatókat Amerikában és Kanadában, amit óriási népszerűség kísér.

2000-ben felveszik az extrém sportok olimiájára, az X Games műsorába. A Snowboard mellett freestyle sí Big Air és félcső versenyt rendeznek. Ahol a sportág egyik legnagyobb alakja, (akkor még csak 16 éves) Tanner Hall nyert, (azóta is minden évben megvédi az előkelő címét ezen a versenyen slope style-ban).

2001-ben már annyira nagy érdeklődés mutatkozik a sport iránt, hogy a nyári X Games-en is megrendezik (óriási költségvetéssel) a Big Air versenyt síelőknek, snowboard-osoknak, igazi hóval borított, alulról hűtött rámpán a 35 fokos melegben….a freestyle sí népszerűsége azóta is egyre növekszik…

 

Első Magyar freestyle síelőként Szörényi Attila indult el profi nemzetközi pénzdíjas versenyen (4-ik helyezést ért el) Romániában, ahol többek között felvételt készített a Eurosport Yoz Magazin műsora.

Ebben az évben volt az első freestyle sí bemutató Magyarországon, a Westend bevásárlóközpont tetején rendezett snowboard versenyen, nagy sikerrel.

2003-ban megrendezték az első Magyar (országos) Bajnokságot Murauban, 10 indulóval.

 

A mogul versenyszámban 1992-től, aerialban pedig 1994 óta osztanak ötkarikás érmeket.

Buckasízés (single moguls)
A mogul sízés a legszélesebb körben elérhető és kivitelezhető versenyszám a freestyle sízésben. Minden síző találkozott már életében buckákkal, kisebb-nagyobb természetes ugratókkal és tudja, hogy mennyire izgalmasak és nehezek tudnak ezek lenni.

A versenyzőknek meredek, közel 200 méter hosszú, 1-1,5 méter magas mesterséges buckákkal sűrűn teleépített pályán kell a minél gyorsabban lecsúszniuk, és közben két ugratón egy-egy trükköt kell beadni, melyet a héttagú versenybíróság pontoz. A verseny során a síelés stílusát (50%), az ugrások nehézségét és kivitelezését (25%) és a sebességet (25%) értékelik.

Síakrobatika (aerials)
A verseny során a résztvevők akár 15 méter feletti magasságba is felrepülnek a 4-6 méter magas mesterséges ugratóról, ahonnan a “klasszikus” műugráshoz hasonló elemeket tartalmazó trükk kivitelezése után egy meredek lejtőre érkeznek. Pontok az elugrásért (20%), a levegőben bemutatott trükkért (50%) és a landolásért (30%) járnak.

 

 

Sportmegoldások Team

 

 

Freestyle síelés