Sportágak – Downhill kerékpározás

.

downhill kerékpározás a hegyikerékpár sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni.

Ahogy a legtöbb modern, extrém sportágnak, így a „lejtőzésnek” is az angol neve terjedt el itthon. A downhill, ha nem is a leggyorsabb, de mindenképpen a legveszélyesebb szakága a kerékpárversenyzésnek. A sziklákon, gyökereken való minél gyorsabb gurulást és az akadályokon, ugratókon való áthaladást különleges kerékpárok segítik.

 

A downhill sokaknak ismerősen cseng, sőt, talán a legtöbbeknek. Az összteleszkópos bringákat általános felépítésük miatt gyakran asszociálják a gravitáció kérlelhetetlenségére bízott műfajjal, azonban nem mindegyikük downhill kerékpár. Kívülről ez ugyan nem látszik, de a kötelező lejtmenet miatt egy ilyen bringa baromi nehéz, akár 20 kilót is nyomhat. Erre nem csak a sebesség miatt van szükség, hanem kialakítása miatt is, hiszen másképp nem lehetne számítani rá a sziklaerdők, ledobók és hosszú ugratók végeláthatatlan sorozatán.

A felfüggesztések hossza is árulkodó, hiszen szintén a pálya tulajdonságai miatt az első, legtöbbször duplavállas teleszkóp becsúszószárának és a hátsó rugóstagnak is egyaránt legalább 20 cm az útja, de inkább több. Az üléspozíció beállítása sem mindegy, a DH kerékpárokon a többihez képest magasabban, egyenesebben ülnek, messzebb a hátsó kerék fölött, hogy jobban tudjanak egyensúlyozni a meredek szakaszokon.

A száguldást meg is kell zabolázni valahogy, ezért ezeket a kerékpárokat nagy teljesítményű hidraulikus tárcsafékekkel és mélyebben bordázott külső abroncsokkal szerelik fel.

 

Egy downhill verseny lényegében arról szól, hogy a résztvevők a lehető legprecízebben megtanulják az adott pálya legapróbb részleteit, majd 3–5 perc alatt a legjobb tudásuk szerint lerongyolnak rajta.

A bringások egy percenként indulva, az órával versenyezve száguldanak a célba. A speciális downhill pályák legalább 1 km hosszúak, változatos kialakítással, így láthatunk egy futamon belül eszeveszett sebességet, kisebb, de inkább nagyobb ugratásokat, hatalmas fékezéseket vagy éppen bravúros kanyarvételeket.

 

Az első lesiklásos időversenyre 1976. október 21-én , Kaliforniában , Fairfaxban került sor egy pályán, amelyet ma Repack Roadnak hívnak.

2013-ban, a downhill Eb-n Liszti Attila a 10. helyen végzett, a szakág addigi legjobb eredményét fölmutatva.

 

 

Sportmegoldások Team

 

 

Downhill kerékpározás