Sportágak – Canyoning

.

A canyoning nagy élmény. Különböző sportokból merít, mixeli a technikákat úgymint az úszás, mászás, túrázás, kötélen ereszkedés, szikla szirtekről ugrálás…

A canyoning az egyik legrégebbi természeti tevékenység, de a legújabb outdoor sport is egyben.

A canyoning fő alapját a gyaloglás, túrázás adja. Néhányan azonban nem elégedtek meg a gyalogszerrel elérhető célpontokkal, elkezdtek le és felmászni, a hegyi sportok technikáit átvéve új helyszíneken csavarogni.

Ugyan nem minden canyoning túrán kell kötélen ereszkedni vagy sziklás terepen mozogni, de az élmény és a sportág így lesz kerek. Ennek ellenére, nem kell előzetes tapasztalat, a kezdő túrák olyan helyszíneken vezetnek, amelyek tapasztalat vezetővel szinte mindenki számára elérhetőek és teljesíthetőek.

A canyoing túrák különböző nehézségben érhetőek el, de azért egy alapvető fizikai fittség és az úszó tudás fontos, hogy meglegyen. A kezdő túrák azonban a kevésbé jól úszó és fitt résztvevők vagy gyerekek számára is elérhetőek.

Nem kell megijedni sem a vízbe ugrálástól, sem pedig a kötél használattól, mászástól. Az ugrálás sosem kötelező, hiszen vezetőd le tud ereszteni kötélen, vagy alternatív úton le tudsz gyalogolni.

 

Kötélen ereszkedés

Ugyan nem minden canyoning túrán lesz erre szükséged, de az biztos, hogy érdemes tudnod róla. Amellett, hogy nagy élmény, a technikai tudásod is bővül és még izgalmasabb helyszínekre juthatsz el.

Akkor alkalmazzuk, ha a sziklaszirt túl magas, vagy nem biztonságos a gyalogos lejutás és az ugrás sem jöhet szóba. A kötélre egy úgynevezett ereszkedő eszközt rögzítünk, amely segítségével kontrollált módon, lassú és biztonságos tempóban jutunk el a kanyon aljára, mindenfajta fizikai erőfeszítés nélkül.

Természetesen vezetőd megtanít az eszköz használatára, rögzíti a kötelet és felügyel, hogy minden rendben menjen.

Ez a technikai a hegymászásból/sziklamászásból került be a canyoning eszköztárába. Megtanulása egyáltalán nem bonyolult, vezető segítségével néhány perc alatt elsajátítható.

 

Mászás

Mivel egy sziklás szurdokban mozogsz a túra során, nem nehéz elképzelni, hogy időnként egy kicsit mászni is kell. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy függőleges falakon kell órákig csimpaszkodni és félkarból megtartani magad.

Azonban ahhoz, hogy végigmenj az útvonalon időnként használnod kell majd a kezeidet is. Néhány mozdulat és már fel is kapaszkodtál a meredek oldalban és jöhet egy kis csúszdázás vagy ugrás egy sziklamedencébe.

Ha már esetleg voltál via ferráta túrán könnyebben fog menni. Ha gondot okoz a dolog, vezetőd természetesen ott lesz, hogy segítsen.

Leginkább a lábunkat kell használni a mászáshoz, a mozdulatok nem lesznek extrán megerőltetőek.

 

Ugrások

A sziklákról való vízbe ugrálás helyes technikájára vezetőd megtanít, de ennek ellenére sosem kötelező. Noha sokak szerint ez a canyoning egyik legizgalmasabb része, aki nem akarja csinálni, azt a vezető kötélen ereszti le.

A túra olyan terepen vezet, amelyet vezetőd jól ismer, így minden esetben tájékoztat arról, hogy hogyan és hova lehet ugrálni.

 

Úszás és csúszdázás

A canyoning elengedhetetlen része a vízben való haladás. Vadvízről van szó, tehát óvatosnak kell lenned, fontos a jó úszótudás. Időnként alámerülünk, máskor a víz felszínén maradva sodródunk az árral.

Néhány kanyonban természetes sziklacsúszdák alakultak ki, amelyek biztosítják az adrenalinnal teli és élménydús haladást. Voltál már aquaparkban? Ez is hasonló, csak odakinn – így tehát sokkal jobb.

 

TÖRTÉNETE

Mint minden outdoor sportnak ennek is vissza lehetne vezetni a történetét egészen az őskorig, amikor az emberek még menedéket és élelmet kerestek ezeken a helyeken.

Mint sportág azonban az 1960-as években indult Amerikában, a hegymászás és a hegymászó eszközök rohamos fejlődésének köszönhetően; kezdetben elsősorban a Zion nemzeti parkban. Ezek elsősorban még csak ereszkedések és trekkingek voltak, majd a ’80-as évektől elkezdték a jóval technikásabb kanyonok bejárását is. Igazi hódító útjára azonban csak az 1990-es évek közepén indult, kezdetben az USA-ban majd, az ezredforduló tájékán az egész világon.

 

 

 

Sportmegoldások Team