Sportágak – Agresszív görkorcsolya

.

Az agresszív görkorcsolya elsősorban lépcsőkön, korlátokon, félcsövekben és egyéb speciális akadályokon való ugrásokhoz kifejlesztett korcsolyatípus. Jellemzője a zömök, strapabíró bakancs, négy vagy kettő, egymás mögött elhelyezett, széles, szögletes keresztmetszetű, kis átmérőjű, kemény kerék. A két középső kerék között megerősített talprész található, amely a korlátokon és éleken való oldalirányú csúszás eszköze.

Az agresszív stílus követői különféle trükköket, akrobatikus elemeket mutatnak be sokszor különféle akadályok felhasználásával együtt. Mozgásanyagába beletartozik a lépcsőkön, korlátokon, épített pályákon, fél csöveken bemutatott ugrások.

 

Az agresszív görkorcsolyázásnak három típusát ismerjük:

Vert (félcső)
Street (utcai)
Park

 

A vert stílus: Az ebben a stílusban járatos görkorcsolyázók épített pályákon fél csövek használatával mutatnak be különböző manővereket, ugrásokat.

Street: Különböző utcai műtárgyakat, akadályokat használnak fel a görkorcsolyázók trükkjeik bemutatásához. Mivel ezek a lépcsők, padok, járdaszegélyek stb. általában városi tulajdonban vannak, így hacsak nincs külön engedélyünk, ez a stílus a törvényesség határát súrolja.

Park: Épített parkokban való agresszív görkorcsolyázást jelenti, ahol mindkét agresszív stílust lehet művelni ellenőrzött keretek között.

 

Magyarországon az agresszív görkorcsolyázást leginkább a tinik, a tizenéves fiatalok űzik. A szabadidős korcsolyázás a jellemző, szervezettebb körülmények között, tudatosabban már kevesebben sportolnak. Hívhatjuk egy divatirányzatnak is akár. 

Egyesületi szinten a görkorcsolyázás eme ága, mondhatjuk úgy is, hogy nem igazán létezik. Akik az agresszív görkorcsolyázást űzik, maguknak találják ki a trükköket, és a bátorságuktól függően hajtják végre. Nevezhetjük őket egy családnak, akik összejöveteleket, versenyeket is rendeznek.

A versenyeken nem a nyeremények miatt indulnak az emberek, hanem leginkább amiatt, mert mindenki összegyűlik ilyenkor, aki ezt a sportot szereti, és nagyon jó hangulatban telik a nap. A nyereményeknek is inkább eszmei értéke van.

Természetesen vannak kivételek is, akik komolyabban űzik ezt a sportágat. Ilyen Szilágyi Krisztián, aki például második lett a világ egyik legrangosabb versenyén.

 

 

Sportmegoldások Team

 

agresszív görkorcsolya