Sajtgurító verseny – Őrült sportok

..

Sajtgurító versenySajtgurító verseny

Őrült sportok

Sajtgurító Verseny a 15. század óta rendszeresen megrendezett esemény az angliai Glouchestershire megyében, a Cooper’s Hill lankáin.

A lejtőn útnak indítanak egy kerek sajtot és a résztvevők utána iramodnak, hogy elkapják, mielőtt a domb aljára ér. A sajtgurító versenyen összesen négy futamot rendeznek, egyenként 15 indulóval. A futamok győztesei megnyerik a sajtot, a második helyezettek 10 fontot, a harmadikok 5 fontot kapnak. Vagyis az nem állítható, hogy a pénznyeremény motiválná a lelkes versenyzőket.

Mivel a meredek hegyoldalon a lehető leggyorsabban száguldanak le a sajtgurítók, csak kevesen ússzák meg kisebb-nagyobb sérülések nélkül.

Az esemény első írásos említése az 1850-es évekből való, amiben az egyik 1700-as évek végi versenyről történik említés.

A hatóságok már többször betiltották az őrült versenyt,mivel nagyon sokan megsérülnek, de ez nem riasztja vissza a résztvevőket.

 

Kevés bizarrabb/betegebb attrakció létezik a sajtgurító versenynél.

 

A 2018 évi győztes, ahogy előtte évben is, Chris Anderson lett, akit akár kaszkadőrként is lehet alkalmazni, elvégre valamit nagyon tud, ha huszonegyedszer vihette haza a győztesnek járó sajtot.

A tradícióhoz hűen a gloucestershire-i eseményen először egy Double Gloucester sajtot egy 180 méter magas domb tetejéről gurulásnak indítanak, hogy aztán az egy másodperc késéssel induló versenyzők a nyomába eredjenek, és megpróbálják utolérni.

Ez általában lehetetlen, mivel a kerekded készítmény akár 70 kilométer per órára is felgyorsulhat. A megmérettetés így inkább egy fajta speciális, nyaktörő futóversenynek tekinthető, melynek keretében a nyertesnek először kell a kijelölt célvonalon keresztüljuttatnia magát.

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !