Pato – Őrült Sportok

..

PatoPato

Őrült sportok

Az argentinok nemzeti sportja olyan, mint a kosárlabda, csak itt még lóháton is ülnek a csapatok tagjai.

A pato magyarul kacsát jelent, mert a játék régi verziójában még egy élő kacsát kellett a hálóba juttatni, de aztán azt lecserélték egy labdára.

Bár nemzeti sportnak számít Argentínában, a foci még mindig népszerűbb. Mindössze 5500 regisztrált pato játékos található az országban, és van sok olyan argentin, aki még sosem látott Pato meccset.

 

A modern patoban a lovakkal közlekedő két négytagú csapat hat kényelmes méretű fogantyúval rendelkező labda birtoklásáért küzd, és a labdát egy függőlegesen elhelyezett gyűrűn keresztül dobja (ellentétben a kosárlabda horizontális peremével).

A gyűrűk átmérője 100 cm (3,3 láb), és 240 cm (7,9 láb) magasan helyezkednek el. A zárt háló, amelynek hossza 140 cm (4,6 láb), megtartja a labdát a gólszerzés után.

A győztes az a csapat, amely a legtöbb gólt szerezte a szabályozási időn (hat, 8 perces “periódus”) belül.

 

A pálya mérete: 180 – 220 m (196,9 – 240,6 yd), szélessége 80 – 90 m (87 – 98 yd). A labda bőrből készült, felfújt gumikatéterrel és hat bőrfogantyúval. Átmérője 40 cm (15,7 hüvelyk) a kéznél, súlya 1050–1250 g (2,3–2,8 lbs).

A játékosnak, aki uralja a pato patogenizálását (azaz a labdát egy fogantyúval tartja), jobb karjával kifelé kell lovagolnia, felajánlva ezzel a pato-nak, hogy a rivális játékosoknak esélye legyen a pato meghúzására és ellopására. 

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !