Mocsárfoci – Őrült sportok

..

MocsárfociMocsárfoci

Őrült sportok

 

Finnországnak közel 30 százaléka mocsaras, lápos terület, így azután nem kell csodálkozni azon, hogy Hyrynsalmi településen nyaranta mocsárfoci bajnokságot rendeznek.

A versenyt először 1998-ban rendezték, akkor 13 csapattal, 2000 óta a verseny már világbajnokság, manapság pedig a világ számos pontjáról érkező 300 csapat versenyez. A Finnországból induló sport ma már világszerte hódít, versenyeket rendeznek Nagy-Britanniában, Oroszországban, Izlandon, Írországban, Svájcban, Brazíliában, sőt már Kínában is.

Ez a verseny sokakat megoszt Finnországban, ugyanis joggal féltik a mocsarak élővilágát, és nem csak magától a versenytől, hanem az arra való felkészülés során az edzésektől szerte az országban.

Hasonló a vélekedés a mocsári botos sétáról (suosauvakävely, swamp nordic walking), különösen tavasszal, amikor a mocsárban a földön fészkelő madaraknak kicsinyeik vannak.

 

A mocsári labdarúgás ötlete egy síelőé volt, a neve Esa Romppainen. Ö az erőnlétet akarta javítani nyáron azzal, hogy a mocsárban tartotta a futótréninget – sokkal nehezebb ott futni, mint a sík utakon.

Amikor felmerült a mocsári  labdarúgás ötlete ezt bolond  ötletnek tartották. A járás vezetőinek azonban nem voltak előítéletei  és 1998-ban  együttes összefogással jött létre az első mocsárfoci finn bajnokság, melyen 13 csapat vett részt .

Az új sport híre villámgyorsan terjedt, az évezredforduló óta a finn bajnokságból világbajnokság lett.

Az utóbbi években már 250-300 csapat ! vesz részt , a hazaiakon kívül csapatok érkeznek többek között  Angliából, Hollandiából, Svédországból, Oroszországból, Írországból és Skóciából is.

A labdarúgásnak ezt a formáját a nők is kedvelik, több női csapat is részt vesz a versenyen.

A versenynapokon több száz résztvevő rúgja a labdát a kainuui mocsárban férfi, női, biznisz és amatőr osztályokban. A terepen van vendéglő, lehet úszni egy kis tóban és a vidám hangulatot az utóbbi években átlagosan 30 000 néző élvezi.

Az idei verseny időrendi sorrendben a 16. volt. Idén már 3000 !! játékos versenyzett hat osztályban.

 

A szabályok olyanok mint a rendes kispályás fociban, viszont a játékidő csak 2 x 10 perc.

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !