Lábujj szkander – Őrült sportok

..

Lábujj szkander

Őrült sportok

Ez furcsa sport szintén angol “találmány”. Az első lábujj szkander bajnokságot egy angliai kocsmában rendezték meg.

Az első külföldi aki bajnokságot nyert, egy kanadai turista volt. Az 1970-es évek óta, bármennyire is hihetetlen, világbajnokságként kerül megrendezésre a lábujj szkander.

A szabályok nagyjából a hagyományos szkanderrel azonosak, azzal a különbséggel persze, hogy itt képtelenség lenne teljesen az asztalra vinni az ellenfelet, ennek megoldására szolgál a játéktér. A lábujj szkander egyik legnevesebb bajnoka Paul “Toeminator” Beech.

A csupasz láb-birkózásra évente összegyűltek a Ye Olde Royal Oak kocsmában Wettonban, és azóta is. Húsz év szünetet követően – mivel egy kanadai győzelmével elvette a kedvüket az egésztől – 1994 óta, a fellengzős világbajnokság megjelöléssel, évente megtartják a viadalt.

A női és férfi kategória győztesének jutalma egy egész évre elegendő fagylalt-csomag, a fő szponzor, egy amerikai jégkrémgyár jóvoltából.

Az olimpia műsorára még nem került fel a lábujj-szkander, bár a szervezők kérelmezték, de a NOB elutasította az ötletet.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy a hetvenes évek elején egy angol kocsmában a törzsvendégek azon gondolkodtak, hogy milyen sportban lehetne garantálni, hogy angolok nyerjenek. Úgy döntöttek, hogy az egyetlen biztos módszer, ha egy olyan sportot találnak ki, amiről senki más nem tud. Így született meg a szkanderezés lábas változata.

Évente egyszer összegyűltek a Ye Olde Royal Oak kocsmában Wettonban, hogy eldöntsék, melyikük a legjobb. Pechükre 1977-ben az egyik törzsvendég elhozta kanadai barátját, aki nem átallta megverni a címvédőt. El is ment a kedvük a lábujj-szkanderezéstől egy jó időre.

 

Szabályok

Minden meccset két nő vagy két férfi játssza. Vegyes meccsek nincsenek. Az ellenfelek egymással szemben ülnek, természetesen mezítláb. Egy kis emelvényre (toesrack) helyezik a lábfejüket, és a nagylábujjuknál kapcsolódik össze a lábuk. A sarkukat a saját térfelükön kell tartaniuk, és addig nem kezdődhet a küzdelem, ameddig mindkét játékos nem jelzi a bírónak, hogy készen áll. Ekkor a bíró „Toes Away” felkiáltással elindítja a csatát, ami akkor ér véget, ha az ellenfél lábfejének külső oldala hozzáér a „küzdőtér” külső falához. Ez a „Toe Down”.

A nem-szkanderozó lábat tilos letenni, vagyis a levegőben kell tartani. A játékosok fenekének viszont végig a talajon kell maradnia. A játékos fel is adhatja a küzdelmet, ha az ellenfél által okozott fájdalom túl nagy, ezt a „Toe Much” segélykiáltással jelezheti. A fogásból tilos engedni, ha az egyik játékos elhúzza a lábát, az szabálytalanságnak számít, és két figyelmeztetés után kizárás jár érte.

Minden meccs három játszmából áll. Bal nagylábujj, jobb nagylábujj küzdelméből és ha e két játszma döntetlenre végződik, akkor jön a 3. mindent eldöntő játszma. A világbajnokságot egyenes kieséses rendszerben bonyolítják. Mindenféle doppingszer vagy segédeszköz használata tilos, kivéve persze a cigarettát és az alkoholt, amelyet a kocsmában árulnak.

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !