Hornussen – Őrült sportok

.

HornussenHornussen

Őrült sportok

Ennek a svájci sportnak van egy közkeletűbb neve is, a farmerek golfja.

Nagyon népszerű az alpesi országban, elsősorban is a német kantonban, komoly bajnokság épült rá, összesen 270 Hornussen klub működik náluk.

 

Egy hosszan kifeszített kötél mentén ütik el a labdát, és ahol földet ér, az határozza meg, hogy mennyi pontot kap a csapat, feltéve, hogy az ellenfél emberei nem csípik el a labdát, mert akkor nekik jár a pont.

 

A játék

A lényege dióhéjban annyi, hogy az egyik csapat tagja elüti a hornust (angolul hornet, vagyis méh, a repülés közbeni zümmögő hangja miatt nevezik így), a másik csapatnak pedig le kell szednie azt a levegőben nyeles fatáblákkal. A labda 78 gramm súlyú, anyaga kemény gumi. Az ütés akkor ér pontot, ha a hornus földet ér anélkül, hogy a másik csapat leszedné. Minél messzebbre repül, annál több pontot ér az ütés. Mindenesetre nem könnyű észrevenni, hát még megállítani egy ilyen kicsi és gyors golyót.

A labda sebessége óriási, elérheti a 300 km/órát is, akár 300 méterre is elrepülhet.  

Az ütő sem egyszerű szerkezet, 2 méter hosszú flexibilis rúd. látszik a videón is, leginkább egy horgászbotra hasolnlít a végén egy súllyal.

A csapatok 16-18 fő ütőjátékosból- , és ugyanennyi mezőnyjátékosból állnak.

Egy meccs több órán át is eltarthat,míg mindkét csapat ütőjátékosai sorra nem kerülnek. A bajnokság egész nyáron át megy, a győztes csapatot augusztusban hirdetik ki. 

1902-ben alapították meg a Hornussen szövetséget, mely bajnokságot is szervez.

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !