Caber Tossing – Őrült Sportok

..

Caber TossingCaber Tossing

Őrült sportok

Ez a játék a skótok egyik fontos nemzeti játéka, általában a hagyományőrző rendezvényeken szokták bevetni. Nagyon erősnek kell hozzá lenni.

Adva van egy hatalmas nagy, fából készült, tömör, nehéz oszlop. Ezt kell felemelni, a játékos tenyerébe venni, majd miután pár lépést tett vele, el kell dobni, de úgy, hogy megpördüljön a levegőben, majd a másik felén érjen talajt, mint amit a játékos a kezében tartott.

caber dobás egy hagyományos skót atlétikai esemény, amelyben a versenytársak egy nagy, kúpos rudat dobnak, amelyet úgynevezett “caber” -nek (/ ˈkeɪbə /) hívnak. Általában a Skót Felföldi Játékokon gyakorolják . Skóciában a rúd általában vörösfenyőfából készül, és általában 5,94 m magas 19 láb (6 hüvelyk) magas és 12,5 kő (175 font; 79 kg) súlya. A „caber” fakad gael szó Cabar arra utal, hogy egy fa gerenda.

Az elsődleges cél az, hogy a gerendát úgy dobja el, hogy az megforduljon a levegőben, és a másik vége érje a földet. Ideális esetben közvetlenül a dobótól “12 óra” helyzetben kellene esnie. A megtett távolság nem fontos.

A legeredményesebb dobás a legmagasabb. Ha a caber a végén landol, de visszaesik a dobó felé, akkor a pontszám alacsonyabb, mint bármelyik másik dobás esetén, de a maximális függőleges szögön alapszik, amelyet a caber elért.

A végső dobást az órák szerint kell pontozni egy óra szerint, a 12:00 pontszám pedig a legmagasabb (közvetlenül esik a dobótól), a függőleges irányba érkező kabinok esetében pedig 9-ig vagy 3-ig lehet, mielőtt oldalra esik.

 

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

Caber Tossing – Őrült sportok