Csizmahajítás – Őrült sportok

..

CsizmahajításCsizmahajítás

Őrült sportok

Nem tudom van-e köze hozzá, hogy a Nokia eredetileg gumicsizmákat gyártott, és gyárt ma is a telefonok mellett, de a csizmahajítás is népszerű sport Finnországban.

Bár a csizmahajítás Finnországban a legnépszerűbb, számos más országban szerveznek dobóversenyeket. Sőt nem csak hivatalos versenyeken, hanem nyári szórakozásként is dobálják a gumicsizmákat a finnek.

 

Egy újabb népszerű Finn őrültség, melyben világkupát is rendeznek.

 

csizmahajítás olyan sportág, ahol a cél egy gumicsizmát minél távolabb hajítani. Először minden versenyző háromszor dob, majd a 12 legjobb eredményt elérők megint háromszor hajítanak. A győztes a hivatalosan elfogadott legnagyobb távolságra hajító. A férfiak 43-as (880–1050 gramm), a nők 38-as (630–750 gramm) csizmát dobnak. A csizmaszár bekötőszalagát eltávolítják. A dobóstílus szabadon választott, egy kikötéssel, hogy a csizma szárának repülés közben egyenesnek kell lenni.

Más dobósporttól eltérően csizmadobásban mind egyéni, mind csapatversenyeket is rendeznek. Férfi- és női csapatverseny menete a következő: a csapatból három előre megnevezett versenyzőnek az első fordulóban dobott három hajításából a legjobbat számoljuk a csapateredményhez.

A csizmahajítás nekifutópályája a gerelyhajításéhoz hasonló. A dobószektort általában a széljárásnak megfelelően alakítják ki, a nekifutópálya alapanyaga homok vagy gyep.

A sportág legnépszerűbb Finnországban, ahol főleg nyáron több bajnokságot is rendeznek (Suomi Cup és más helyi versenyek). Csizmahajításban világkupát is rendeznek -World Cup-, amiben Finnországon kívül Svédországban, Németországban, Észtországban és Oroszországban folyik a verseny. Ismeretek szerint csizmahajítást, mint sportot a felsoroltakon kívül még Franciaországban, Új-Zélandon, Skóciában, Olaszországban és Kanadában űzik. Csizmahajítás sokszor szerepel, mint szórakozás nyári vidám összejöveteleken is.

Az első világbajnokságot 1992-ben Pielavesiben rendezték, mely után ez minden évben megrendezésre kerül. Nemzetközi Csizmahajító Szövetség IBTA 1998-ban az észtországi Viljandban alakul meg.

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha érdekes volt számodra az információ, kérünk, ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !