Jet-ski – Sportágak

.

Jet-skiA jet-ski belső vízsugaras (angolul: jet) meghajtású motoros vízi jármű. A vízen való motorozásnak eme lenyűgöző formája Magyarországon 1991-ben indult útnak, s napjainkban ma már több ezer jet-ski-tulajdonos van hazánkban. A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megosztott. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarba! A legnagyobb kategóriában (2000 cm3) a fel­tuningolt gépek teljesítménye a 300 lóerőt is meghaladja, sebességük elérheti a 135 km/h-t. Egy ilyen gépet megülni nem gyerekjáték.
A jet-ski motoros, vízsugárhajtású vízi jármű első példányai 1980-ban jelentek meg, ezek 300 cm3 hengerűrtartalmú, 30 lóerős, egyszemélyes, állós típusúak voltak.

A jet-skik típusai:
Ski: 1 személyes, állós, max. 1100 cm3-es, 160 lóerős, végsebessége 100 km/h.
Runabout: 2-3 személyes, ülős, maximum 2200 cm3-es, 340 lóerős, végsebessége 135 km/h.

 

TÖRTÉNETE

A jet-ski egyike a legfiatalabb technikai sportoknak, első világbajnokságát 1982-ben az Egyesült Államokban rendezték meg. A hazai premierre 1991-ben került sor, még a Magyar Motorcsónak Szövetség Szakosztályaként. A vízi jármű széleskörű hódításával csaknem egy időben megjelent ennek szervezeti formája is,

Magyar Jet-Ski Szövetség néven. A szövetség 1992 óta egyesíti a versenyezni vágyókat és szervezi a nemzeti bajnokságokat.

A magyar sportolók annak ellenére hogy nem annyira őshonos ez a sportág, bizony világviszonylatban is az élmezőnyhöz tartoznak.

 

 

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !