Hőlégballonozás – Sportágak

.

HőlégballonozásA hőlégballonozás igazi csapatmunkát igénylő, egyre inkább technikai repülősport.

Maga a ballonrepülés csodás élmény, mely egész évben űzhető, amennyiben nem túl nagy a szél, jók a látási viszonyok és nincs csapadék. A csapatok egy pilótából és általában 3 képzett személyből állnak, akik közösen végzik a repülés előkészítését, a ballon „felfújását”, majd a repülés alatt a pilóta a különböző magasságok eltérő irányú szeleit kihasználva igyekszik a kiszemelt irányba „kormányozni” a ballont, míg a földi kísérők a leszállás helyszínére autóznak (néha úttalan utakon), ahol egy közös összecsomagolással zárul a program.

A hőlégballon felszerelése kosárból, kupolából, gázégőből, speciális propángázpalackokból, kötélzetből és néhány műszerből áll, valamint szükség van megfelelő terepjáró gépjárműre a szállításhoz. Mindezek rendszeres és szakszerű karbantartásával a sport nagyon biztonságos. 19-féle versenyszám létezik, ezek között akadnak olyanok, melyeknek eredményét a repülés útvonalát rögzítő GPS berendezésből letöltött adatok segítségével számolják ki, de vannak útvonalakra, időre, távolságra és ügyességre építők is.

 

TÖRTÉNETE

Az ember elsőként 1783. október 19-én, Franciaországban emelkedett a levegőbe hőlégballonnal. A modern hőlégballon-repülés kezdete Amerikába tehető, ahol 1960 októberében Ed Yost hajtott végre hőlégballon-repülést, már propán-bután gáz alkalmazásával.

Az első hőlégballonos felszállást Magyarországon Manner és Kraskovits bécsi fizikus-doktorok hajtották végre 1811. június 3-án, Manner-el a hőlégballon gondolájában. A Magyar Aero-klub 1902. március másodikán alakult meg, és május 1-jén szállt fel a Turul, az első magántulajdonban lévő hőlégballon hazánkban.

Az első magyar hőlégballon, a „Pannónia” 1976-ban készült el hazánkban. Megépítését több kísérlet előzte meg, és 1977. október 12-én repült először. Magyarországon a sport 1979–1980-ban „indult be”: sorra alakultak a hőlégballonklubok, szakosztályok, megtörtént az első Balaton-átrepülés és az első ejtőernyős ugrás ballonból, levizsgázott az első női ballonpilóta, megrendezésre kerültek az első magyar versenyek és az első nemzeti bajnokság, és megszületett az első külföldi versenygyőzelem.

Az első sikeres Föld körüli ballonrepülést 1999-ben valósította meg Bertrand Piccard és Brian Jones, speciális ballonjukkal. Svájcból indulva és Afrikában leszállva 19 nap 21 óra 55 percet repültek, 42810 km-t megtéve.

Magyarország számos tapasztalt, magasan képzett hőlégballonpilótával rendelkezik, közöttük több bajnokkal, akik kiemelkedő helyet értek el világ-, európai- és hazai versenyeken. Büszkék lehetünk a női hőlégballon pilótáinkra is, akik szép számmal választják a hőlégballon sportot.

 

 

Sportmegoldások Team

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !

Hőlégballonozás