Tollaslabdapálya méretek

 

 

 

 

A játéktér téglalap alakú,13,40 x 6,10 m befoglaló méretű terület, mely 40 mm széles vonalakkal kerül kijelölésre.

A vonalak könnyen megkülönböztethető, eltérő, lehetőleg fehér vagy sárga színűek legyenek.

Valamennyi vonal beleszámít az általa határolt játékterületbe, tehát a megadott méretek a vonalak külső szélén értendők. Kivétel a tollaslabdapálya középvonala, mely mind a jobb, mind a bal adogató- ill. fogadótér érvényes területébe tartozik, kijelölése pedig az elméleti középvonaltól mért 20-20 mm.

 

HÁLÓ

A hálótartó oszlopok a játéktér felületétől számítva 1,55 m magasak. Eléggé szilárd anyagból kell készülniük, hogy függőlegesen maradjanak és az 1.10. Szabálypontnak megfelelő feszességben tartsák a hálót. Az oszlopok nem állhatnak a játéktéren belül.

A hálótartó oszlopokat az 1. ábrán jelölt módon a páros játéktér oldalvonalain kell elhelyezni, függetlenül attól, hogy a pályán egyes vagy páros játék folyik.

A hálónak sötét színű, vékony szálú fonalból, egyenletes szemsűrűséggel, 15 -20 mm szemnagysággal kell készülnie.

A hálónak 760 mm szélességgel, 6,10 m hosszúsággal kell készülnie.

A háló felső szélét 75 mm széles fehér, a tartókötél felett áthajtott szalag szegélyezi. Ennek a szalagnak a tartókötélen kell nyugodnia.

A tartókötélnek megfelelő vastagságúnak és erősségűnek kell lennie ahhoz, hogy az oszlopok magasságával egyvonalban, azokon feszesen nyugodjon.

A háló felső szélének a játéktér felületétől számítva a középvonal fölött 1,524 m, míg a páros játéktér oldalvonalai fölött 1,550 m magasnak kell lennie.

A háló végei és az oszlopok között hézag nem lehet. Ha szükséges, a hálót teljes szélességében az oszlopokhoz kell kötni.

 

A helyszínre, ahol a játék megtörténik, vannak különleges követelmények. Hagyományosan a tollaslabda sportokat zárt térben tartják, ahol a környezeti zavarok minimalizálhatók.