Teniszpálya méretek

 

 

 

A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak.

A teljes teniszpálya hossza 26 yard (23,77m): egy-egy térfél 13 yard (11,89m) hosszú.

A pálya szélessége attól függ, egyest vagy párost játszanak. Ha egyest, akkor a szélesség 9 yard (8,23m): ekkor a pálya két szélén található másfél yardos (1,37 méteres) folyosók nem számítanak a pályába. Ha párost játszanak, a két folyosó is érvényes: ekkor tehát a pálya szélessége 12 yard (10, 97m).

 

A teniszpálya főbb vonalai a következők:

– A téglalap alakú pálya két rövidebb oldala az alapvonal.
– Az alapvonalak közepén található, azokra merőleges, 10 cm hosszú, 5 cm széles vonalka a középjel.
– Az alapvonalakkal párhuzamosan helyezkedik el a pálya közepén a háló.
– A hálótól mindkét irányra 7 yard (6,4 méter) távolságban két-két párhuzamos vonal található: az adogatóvonalak, mindennapi használatban a T-vonalak. A T-vonal, a háló és az egyes oldalvonalak által behatárolt terület az adogatóudvar: itt kell lepattannia a szervának.
– A pálya közepén található, oldalvonalakkal párhuzamos, T-vonalakig tartó vonal a középvonal, hivatalos nevén a közép-adogatóvonal: ez osztja föl az adogatóudvarokat két-két részre. Az adogató a vele átellenes oldalon található adogatóudvarba szervál.

 

A teniszpálya borítása

A pálya felületi anyaga sok tekintetben befolyásolja a játékot. Alapvetően meghatározza a labda – és ezzel együtt a játék – gyorsaságát, a felpattanási magasságát, és persze a játékos mozgási lehetőségeit.

 

A borítás fajtái:

– Füves pálya: a modern tenisz hajnalán a játéknak kizárólagosan otthont adó pálya típus. Ez a felület nagyon gyorssá teszi a játékot. A labda gyorsan pattan, és gyakran megcsúszik. A talán legrangosabb Grand Slam torna helyszínén, Wimbledonban is füves pályán folyik a küzdelem. Főként Európában, de persze a világ más részein is háttérbe szorul ez a borítás.

– Salak pálya: alapja az őrölt salak, kő, illetve tégla zúzalék. Mivel viszonylag lágy borítás, így a labda sebessége is kicsi, ami lassítja a játékot. Ez sok esetben látványos hosszú labdameneteket eredményez. A legismertebb salakos pályán rendezett torna a Roland Gaross.

– Kemény borítás: különböző felületeket takar az aszfalttól a betonon át a különböző műanyagokig. A játék sebessége borítástól függően valahol a füves és a salakos pálya sebessége közé tehető.

– Szőnyeg (vagy szintetikus) borítás: általában fedett pályán használják. Anyagát tekintve nagyon változatos: szőnyeg, műfű és egyéb homokkal és gumival kevert anyagok. A pálya jellemzői a felhasznált anyagoktól függenek, te általánosságban elmondható, hogy hasonló a kemény borításhoz.

 

A háló

A teniszpálya térfeleit középen háló választja el. A hálónak olyan sűrű szövésűnek kell lenni, hogy a labda ne férjen át a résein. Színe sötét, a felső részén található 5-6,53cm széles szegélyszalag pedig fehér. A hálót legfeljebb 0,8cm átmérőjű – a szegélyen átbujtatott – huzalra kell kifeszíteni.

A háló elhelyezésére is pontos előírások vannak. A háló tartó oszlopai 1,07m magasak, melyeket az oldalvonaltól 0,914m távolságban kell elhelyezni, természetesen attól függően, hogy egyes, vagy páros játéknak megfelelő a játéktér. Ha a hálótartó oszlop nem mozgatható, akkor a páros játék oldalvonalán kívül helyezik el. Ebben az esetben egyes játék alkalmával az egyes oldalvonaltól kifelé 0,914m távolságban 1,07m magas egyeslécekkel kell alátámasztani a hálót. A hálónak a pálya közepén 0,914m magasnak kell lenni.