Rögbi pálya méretei

 

 

 

A rögbi pálya

A rögbi pálya felülete az IRB hivatalos szabályai szerint lehet fű, hó, agyag vagy homok. Nincs pontosan meghatározva, mekkorának kell lennie a játéktérnek, de a hossza nem lehet több 100 méternél és a szélessége 70 méternél.

A pályát a középvonal osztja két részre. Vele párhuzamos vonalak még a 10 méteres vonal (10 méterre a középvonaltól), a 22-es vonal (22 méterre a célvonaltól), az 5 méteres szaggatott vonal (5 méterre a célvonaltól), a célvonal, és a halott labda vonala, mely a pályát határolja. Rájuk merőlegesek az oldalvonalak az 5 méteres szaggatott vonalak, és a 15 méteres szaggatott vonalak (mindkét szám az oldalvonaltól mért távolságot jelzi).

Célterületnek nevezzük az oldalvonalak, a halott labda vonala és a célvonal által határolt területet, melyhez csak a célvonal tartozik hozzá.

 

A rögbi kapu

A célvonal közepén áll a kapu, melynek két kapufája 5,6 méter távolságra van egymástól. A keresztléc a földtől 3 méterre helyezkedik el, a kapufáknak pedig a keresztléc fölött még minimum 3 méteres magasságig kell nyúlniuk.