Futballpálya méretek

 

 

Játéktér: az a hasznos terület, ahol meghatározott szabályok szerint a két csapat a játékot játssza.

 

A játéktér hossza 90–120 méter lehet – két egyenlő méretű térfélre osztva – nemzetközi mérkőzésen ez a méret 100–110 méterre változik.

Szélessége 45–90 méter, nemzetközi mérkőzésen 64–75 méter.

 

A népszerűen 16-osnak nevezett büntető területnek 16,5 méterre kell lennie az alapvonaltól és a gólvonaltól, hossza 40.32 méter, a büntetőpontnak pedig 11 méterre.

9,15 méter a sugara a kezdőkörnek és a 16-os előtti félkörnek.

A kapu előtti tér a gólvonaltól 5,5 méterre végződik, szélessége 18.32 méter. Az alapvonalat, az oldalvonalat, a gólvonalat, a kezdőkört, a 16-os előtti körszeletet, az „öt és felest”, valamint a büntetőpontot fehér mészporral jelölik meg.

 

A kapu belső szélessége pontosan 7,32 méter, belső magassága pedig 2,44 méter. (Ezek a méretek Angliából származnak, ahol a szélesség 8 yard, a magasság pedig 8 láb.) A kapufákat és a felső lécet hálóval is kiegészítik.

 

A szögletzászlók magassága 1,5 méter. A szögletek negyedkörének sugara 1 méter. A vonalak és kapufák vastagsága maximum 0,12 méter lehet.

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) és az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) nemzetközi mérkőzésre hitelesített füves, műfüves játékteret fogad el.

 

 

MLSZ előírások

Center pálya: (első osztályú futballpálya)

Természetes füves talajú pálya, melynek paraméterei:
Hosszúsága: 105 m
Szélessége: 68 m ;

Az infrastruktúra fejlesztésével minden NB I-es sportszervezet stadionjában természetes fűvel ellátott centerpályát kell kialakítani. A pályagyepnek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
a) meg kell felelnie a FIFA licencének, amely a FIFA akkreditált laboratóriumában elkészített standardok alapján lett rögzítve.

b) Meg kell felelnie a nemzeti hatályos jogszabályok követelményeinek.

c) A játéktér felületének zöldnek kell lennie, fehér vonalazással.
A játéktér alatt olyan vízelvezető rendszernek kell lennie, amely biztosítja, hogy a pálya özönvízszerű esőzés során sem válik játékra alkalmatlanná.
A játéktér alá olyan fűtési rendszert kell építeni, amely biztosítja, hogy a pálya mérkőzés lebonyolítására alkalmas legyen az UEFA által meghatározott egész szezon valamennyi játéknapján.
A játéktér felett semmilyen tárgy nem lóghat be 21 méteres szint alá.

 

Kispadok
Azonos oldalon, a játéktér és a belső kerítés között, a felezővonal közelében.
Az oldalvonaltól a kispad eleje közti távolság legalább 2 m legyen.

Mérete: hossza legkevesebb 13 fő részére elegendő legyen, szélessége
(lefedettsége) legalább 1,5 m; magassága legalább 2,2 m.

Kialakítása: fedett a nézőtér felé lejtéssel, hátfala a nézőtér felőli oldalon, az oldalvonallal párhuzamos, a két oldalfala merőleges az oldalvonalra, a játékos kijáró felőli oldalakra pedig „HAZAI”, ill. „VENDÉG” feliratok kerülnek; a „HAZAI” felirat helyett a hazai sportszervezet neve is használható.

 

Technikai zóna
A mérkőzés alatti szabad edzői mozgás biztosítására edzői jelzővonalat kell felfesteni;
A kispadok oldalaitól 1-1 méterre oldalirányban, a játéktér oldalvonalától 1 m-re;
A vonalazást kb. 1,4 m hosszúságú megszakításokkal kell kijelölni.

 

 

Másod osztályú futballpálya méretei

Stadion vagy fő pálya: Természetes füves vagy az MLSZ engedélyével rendelkező műfüves talajú pálya, melynek paraméterei:

Hosszúsága: 105 m
Szélessége: 68 m

Az alábbi eltérések elfogadhatóak:
Hosszúsága 102 – 105 m
Szélessége 62 – 68 m

 

 

Harmad – hatod osztályú futballpálya méretei

Stadion vagy fő pálya: Természetes füves vagy az MLSZ engedélyével rendelkező műfüves talajú pálya, melynek paraméterei:

Hosszúsága 105 m
Szélessége 68 m ;

Az alábbi eltérések elfogadhatóak:
Hosszúsága 95 – 110 m
Szélessége 60 – 75 m;

 

 

Hogy egy futballpálya használati engedéllyel rendelkezzen, a fentieken kívül még több előírásnak is meg kell hogy feleljen, osztályba sorolástól függően.

Ezek vonatkoznak a biztonsági előírásokra (pl. kerítés), a beléptetésre, a kiegészítő helyiségekre, mint például a játékos és bírói öltözőkre, zuhanyzókra, mellékhelyiségekre, az eredmény jelzésére, hangosításra, világításra, orvosi szobára……. stb.

A kötelező előírások az osztályba sorolástól függően változnak !