Baseballpálya méretek

 

 

BASEBALLPÁLYA – JÁTÉKTÉR

A játéktér egy negyed körcikk, mely külső és belső mezőből áll.
A bázisok a belső mezőben egy élére állított négyzet csúcsain helyezkednek el, egymástól 27,5 méter távolságra.

Az egyes, kettes és hármas bázis (base) egy 38 cm x 38 cm-es, 10 cm magas tömött vászon vagy gumi téglatest, mely alulról a földhöz van rögzítve.
 
A hazai bázis (home plate) egy ötszög alakú gumilap (legnagyobb szélessége 43 cm), mely szintén rögzítve van a talajhoz.

A belső mező közepén található a dobódomb. Ez egy enyhén emelkedő, kör alakú salakdombocska (átmérője 5,5 méter), melynek legmagasabb része 25 cm. A dobódombon található a dobógumi (egy 61 cm x 15 cm-es gumilap), innen dob a dobójátékos. A dobógumi és a hazai bázis közötti távolság 18,4 méter.

 

FELSZERELÉS

Minden védekező játékos baseball kesztyűben megy fel a pályára. Kötelező védőfelszerelés a baseball sapka is.

Az elfogó játékos különösen védett. Párnázott kesztyűt használ és kötelező viselnie arcvédő maszkot, mellkas-, lábszár- és mélyvédőt is. Az ütőjátékos, aki a hazai bázis jobb vagy bal oldalától üt /ez tetszőleges/ – használja a baseball ütőt, mely készülhet fából vagy hengerelt alumínium ötvözetből (a profik csak fa ütőt használhatnak).

 

Az ütő legfeljebb 106 cm hosszú lehet (általában 80 – 95 cm), szélessége a legvastagabb résznél sem haladhatja meg a 7 cm-es átmérőt.

Valamennyi ütőjátékosnak kötelező az ütősisak /helmet/ használata, mely a fejet védi az erős dobásokkal szemben.

 

A labda gömb alakú, legbelül gumival borított parafagolyó maggal, melyet szorosan csévélt fonállal vesznek körbe, majd bőrrel borítanak be.

Kerülete 23 cm, tömege 145 gramm.

 

 

SOFTBALL

A baseball kistestvére a softball.

softball mondhatni a baseball egy variánsa, szabályaiban kevés az eltérés. A különbség annyi, hogy nagyobb labdával játsszák, melyet a dobó alulról dob és kisebb a pálya, mint a baseballpálya mérete.

Nyugat Európában és Amerikában van koedukált és férfi változata is.

Két fajta softballt játszanak. Van a fast pitch, illetve a slow pitch. Mint ahogy nevéből is következik, az ütőnek dobott labda gyorsasága (illetve pár szabály) a különbség a két változat között.

A slow pitchnél a labda röppályája el kell hogy érje az ütő fejmagasságát. Tehát egy nagy ívű, viszonylag gyenge dobással, ejtéssel kell a labdát eljuttatni az ütőnek. A fast pitchnél nincs ilyen megkötés.