Asztalitenisz játéktér

 

 

 

AZ ASZTAL

Az asztal felső lapja, a játékfelület téglalap alakú, 2,74 m hosszú és 1,525 m széles, és a padlótól 76 cm-es magasságban, vízszintesen helyezkedik el.

Az asztal kettő félből áll, egy-egy oldala szélesség: 152.5 cm, mélysége: 137 cm.

 

A játékfelülethez nem tartoznak hozzá a felső asztallap oldalfelületei.
A játékfelület bármilyen anyagból készülhet, ám egy szabványos labdának 30 cm magasról a játékfelületre leejtve mindenhol körülbelül 23 cm magasra kell felpattannia.

A játékfelületnek egységesen sötét színűnek és mattnak kell lennie, mindkét hosszanti oldalvonalon 2,74 méteres, 2 cm széles fehér szegéllyel, s mindkét alapvonalon 1,525 méteres, 2 cm széles fehér szegéllyel.

A játékfelületet az alapvonalakkal párhuzamosan húzódó, függőleges háló két egyforma nagyságú térfélre osztja. A játékfelületnek teljes terjedelmében folyamatosnak kell lennie mindkét térfélen.

A páros játékhoz a térfeleket egy, az oldalvonalakkal párhuzamosan húzódó, 3 mm széles, fehér színű középvonal két egyforma méretű térfélrészre osztja. A középvonal mindkét térfélen a jobb oldali térfélrészhez tartozik.

 

A HÁLÓKÉSZLET

A hálókészlet a hálóból, a felfüggesztéséből és a hálótartó oszlopokból áll, beleértve az asztalhoz rögzítő elemeit is.

A hálót zsinórral kell felfüggeszteni, mindkét végén 15,25 cm magas oszlophoz erősítve. Az oszlopok külső határvonala 15,25 cm távolságra van az oldalvonaltól.

A háló felső szélének, a háló teljes hosszában, 15,25 cm magasan kell lennie a játékfelület felett.

A háló aljának a háló teljes hosszában a lehető legközelebb kell lennie a játékfelülethez, a hálónak a tetejétől az aljáig hozzá kell csatlakozniuk a hálótartó oszlopokhoz.

 

A LABDA
A labda gömb alakú, 40 mm átmérőjű.
A labda tömege 2,7 gramm.
A labda anyaga műanyag, színe fehér vagy narancssárga, és matt.

 

JÁTÉKTERÜLET

Az asztalitenisz szabvány játékterület ahol az asztal, továbbá a bírók és a játékosok tartózkodnak, minimum 5 x 10 méter, és 3 méter magas, mely karámokkal elkerített terület.

 

VILÁGÍTÁS

Az asztalitenisz mérkőzéseken a világításnak az asztal lapjáról mérve, minimum 300 luxnak kell lennie.