Étrend kiegészítők

 

Szükség van-e egyáltalán étrend kiegészítőkre

A sporttáplálkozás estében megkülönböztetjük a szabadidő sportolókat, és az élsportolókat. Szabadidő sportolók esetében elegendő az egészséges táplálkozás irányelveit figyelembe venni, míg élsportolók esetében a táplálkozás cél a megfelelő teljesítmény elérése, regenerálódás biztosítása, immunrendszer támogatása.

A sporttáplálkozásnak részét képezi a megfelelő energia, fehérje, zsír és szénhidrát bevitel, megfelelő mennyiségben, minőségben, és meghatározott időközönként elfogyasztva, továbbá kiemelt szerepe a megfelelő folyadékbevitelnek, és szükséges lehet élsportoló számára speciális étrend-kiegészítők fogyasztása is.

Itt mindenképpen szeretnénk megjegyezni, hogy kisgyermekeknél még nem beszélhetünk élsportról, attól függetlenül sem, hogy esetleg az adott sportág korosztályos élmezőnyébe tartozik a gyermek. 11-12 éves korig nem végeznek olyan edzésmunkát, amit nem bírna el a test saját magát regenerálni. E kor felett is inkább csak vitaminok szedése javasolt, az is csak az előírt mennyiségben.

A sporttáplálkozásban el kell különíteni az erő és az állóképességi sportágakat, hiszen egészen más a tápanyag szükséglete egy maraton futónak, mint egy súlyemelőnek az eltérő sporttevékenység miatt, de az egyes sportágakon belül is minden esetben az egyénre szabott étrend összeállítás tudja eredményezni a legjobb teljesítmény elérését. 

Fontos, elsősorban fejlődő szervezetnél, gyermekeknél, hogy az immunrendszer rendes kifejlődése érdekében, lehetőleg ne szedjünk étrend kiegészítőket. Próbáljuk meg a természet adta lehetőségekkel pótolni azokat.

 

Étrendkiegészítő használati tanácsadás

Míg egészséges szervezet számára egy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett gyakorlatilag nincs szükség étrend kiegészítők fogyasztására, addig egy élsportoló számára szinte elkerülhetetlen a használatuk.

Ennek oka sokrétű. Egyrészt az élsportolók vitamin és ásványi anyag szükséglete többszöröse az egészséges emberekének, másrészt sok esetben már a sport teljesítmény közben is szükség van egyes tápanyagok, vitaminok, ásványok anyagok pótlására a megfelelő teljesítmény, optimális regenerálódás elérése érdekében. 

A megfelelő tápanyag bevitelnek gátat tud szabni, hogy az adott sportoló mennyit tud egy alkalommal elfogyasztani normál élelmiszerekből, így megkönnyítik sok esetben a táplálkozásukat az egyes étrend kiegészítők használata.

Kiemelten fontos, hogy csak jó minőségű, ellenőrzött étrend kiegészítőt fogyasszanak a sportolók a sportorvossal és a dietetikussal egyeztetve!

 

Az étrend-kiegészítők fogalma

A 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmezése szerint: “étrend-kiegészítő: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására)”.

Már a meghatározásból is egyértelmű, hogy például a gyógynövényteák nem tartozhatnak e rendelet hatálya alá, vagyis e termékcsoportba. Az előírás szerint ‘tápanyag’ alatt vitaminok, ásványi anyagok értendők.

.

Biztonságosak az étrend-kiegészítők?

A tágabb értelemben vett étrendkiegészítő piac magyarországi és EU-s szabályozása nem volt és soha nem lehet teljesen tökéletes. A kiskapuk kijátszása azonban a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti. A sokszor potenciaproblémák megoldásával is kecsegtető étrend-kiegészítőket minden komolyabb engedélyeztetés nélkül forgalomba hoznak, akár notifikáció nélkül, annak kijátszásával. Sajnos ilyen készítményekből Magyarországon is kimutatták már potencianövelő gyógyszerek hatóanyagait, amelyek szív- vagy érrendszeri probléma fennállása esetén halált okozhatnak. Az internetes kereskedelem szabályozása is nagy kihívásokat jelent: étrend-kiegészítőként forgalmazott, fogyasztószerként ajánlott clenbuterol tartalmú termék visszaélés esetén halált is képes előidézni és ez beszerezhető volt ilyen módon, ahogyan anabolikus androgén szteroidok is. Előfordulhat az étrend-kiegészítők ártalmas vagy doppinglistás anyagokkal történő szennyeződése, ezért nem minden terméket fogyaszthatunk biztonsággal. 

Az étrend kiegészítőket kezeljük mindig kritikával!

Az étrend-kiegészítők tehát kedvezőtlenül és kedvezően is hathatnak egészségünkre. Néhány készítmény hasznunkra lehet, segítheti egészségünk megőrzését vagy visszaszerzését, míg mások egészségi állapotunktól függően árthatnak is. Lényeges, hogy a vitaminoknál és ásványi anyagoknál megállapított legfelső biztonságos szintet ne lépjük túl. A legfelső biztonságos szint az a vitamin/ásványianyag-mennyiség, amely napi rendszerességgel fogyasztva nem lehet ártalmas egy egészséges fogyasztóra sem. Az eligazodásban fontos szakember (dietetikus) segítségét kérni. Nagy, megbízható cégek termékeit javasolt vásárolni, amelyekhez van magyar nyelvű leírás.

 

Az étrend-kiegészítők alkalmazásának létjogosultsága

Nincs egységes hazai szakmai álláspont az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően. Azt azonban kijelenthetjük, van, amikor kifejezetten hasznos lehet bizonyos készítmények ellenőrzött alkalmazása. Ezek használatánál számos szempontot kell figyelembe venni, például az étrend-kiegészítő – gyógyszer kölcsönhatások lehetőségét és az egyéni egészségi állapotot. Kizárólag egyénre szabottan merülhet fel a vitamin- vagy ásványi anyag-, fehérje-, aminosav-kiegészítés szükségessége. A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de dietetikus vagy orvos személyes felügyelete mellett ez biztonságosabb.

 

5 tény, amit véssünk jól az eszünkbe!

  • Az élelmiszerek gyakran több, egymás hatását támogató vegyületet tartalmaznak, ami az étrend-kiegészítőkre már kevéssé jellemző, így a várt kedvező hatás nem feltétlenül érvényesül utóbbiak esetében.
  • Az étrend-kiegészítők nem esnek át forgalomba hozatal előtt hivatalos szervek által elvégzett kötelező ellenőrzésen, így összetételük nem minden esetben egyezik meg a címkén olvasható adatokkal.
  • Amennyiben alacsony valamely szükséges tápanyag bevitele, és ez a hiány étrendi úton nem korrigálható, akkor szükség lehet mesterséges pótlásra. Ez azonban kizárólag orvos vagy dietetikus személyes felügyelete alatt megvalósítható.
  • Az étrend-kiegészítők élelmiszerek helyett, betegségek gyógyítására, panaszok önálló kezelésére nem alkalmasak, többek között ezért is tilos ilyen hatásra hivatkozva reklámozni, árusítani őket.
  • Az étrend-kiegészítő készítményeket – amelyeket sokszor táplálék-kiegészítőként is emlegetnek – drogériákban, gyógyszertárakban és edzőtermekben egyaránt megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk.

 

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL

 

  • Ha hasznos volt számodra az információ, kérünk ezt egy megosztással, vagy Facebook oldalunk lájkolásával tudasd felénk.

Ily módon kérjük segítségedet, hogy a Sportmegoldások továbbra is tudjon információkkal szolgálni számodra, kitudja szolgálni a magyar sportot, köszönjük szépem !