Élsportolók sporttáplálkozása

 

Élsportolók táplálkozása

A sporttáplálkozás legnagyobb része. Célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyagbevitellel, folyadékfogyasztással maximalizáljuk a fizikai teljesítményt, támogassuk a felkészülést, segítsük a versenye időzített csúcsteljesítmény-leadást, a megfelelő regenerációt.

Élsportolóknál, versenyzőknél a sporttáplálkozás összeállítása nem merül ki az energia, szénhidrát, fehérje, zsír és folyadék bevitelének mennyiségi meghatározásánál, hanem segíti kialakítani a napközbeni, edzéshez és versenyhez igazított étkezési, anyagcsere és ürítési mintát, segíti biztosítani az optimális teljesítmény-regeneráció-egészség eléréséhez az egyéni testösszetételt, energiaraktárakat, fokozott anyagcsere miatt szükséges fokozott antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok rendelkezésre állását.

Versenyzők sporttáplálkozásánál a táplálkozási tanácsadás nem egy egyszeri aktus, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal.

Az optimális táplálkozást az edzésívével együtt kell hónapról-hónapra, hétről-hétre, napról-napra felépíteni. A táplálkozást igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz. Sőt külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez – csak hogy egy egyszerű dolgot említsünk: más a szervezet alapanyagcseréje, tápanyag felhasználása hideg égövben, kontinentális éghajlatnál és szubtrópusi vidéken, akárcsak az időeltolódás miatti megváltozott napi ritmushoz.