Élsportolók sporttáplálkozása

 

Élsportolók táplálkozása

A sporttáplálkozás legnagyobb része. Célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyag bevitellel, folyadékfogyasztással maximalizáljuk a fizikai teljesítményt, támogassuk a felkészülést, segítsük a versenye időzített csúcsteljesítmény-leadást, a megfelelő regenerációt.

Élsportolóknál, versenyzőknél a sporttáplálkozás összeállítása nem merül ki az energia, szénhidrát, fehérje, zsír és folyadék bevitelének mennyiségi meghatározásánál, hanem segíti kialakítani a napközbeni, edzéshez és versenyhez igazított étkezési, anyagcsere és ürítési mintát, segíti biztosítani az optimális teljesítmény-regeneráció-egészség eléréséhez az egyéni testösszetételt, energiaraktárakat, fokozott anyagcsere miatt szükséges fokozott antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok rendelkezésre állását.

Versenyzők sporttáplálkozásánál a táplálkozási tanácsadás nem egy egyszeri aktus, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal.

Az optimális táplálkozást az edzés ívével együtt kell hónapról-hónapra, hétről-hétre, napról-napra felépíteni. A táplálkozást igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz. Sőt külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez – csak hogy egy egyszerű dolgot említsünk: más a szervezet alapanyagcseréje, tápanyag felhasználása hideg égövben, kontinentális éghajlatnál és szubtrópusi vidéken, akárcsak az időeltolódás miatti megváltozott napi ritmushoz.

 

Folyadékbevitel, Chris Hoy hatszoros olimpiai bajnok brit kerékpárversenyző bevallása szerint 6 liter folyadékot iszik meg naponta. Az extrém táplálékbevitelhez természetesen extrém energia leadás is társul az erőltetett edzésmunka miatt. Phelps esetében például napi 5-6 ezer kalória.

A dietetikusok a versenyek utáni feltöltődésre is speciális étkezést állítanak össze. Pl. az ötszörös olimpiai bajnok amerikai úszógéniusz, Ryan Lochte regeneráló diétája: grillezett csirkemell Alfredo szósszal (vajból, tejszínből, parmezán sajtból készült tömény szósz), teljes kiőrlésű spagetti citromlével és olívaolajjal.

 

A hazai élsportolók körében a tudatos táplálkozás fontossága szintén felértékelődött napjainkra, bár a professzionális háttér jóval elmarad az amerikai példáktól. A magyar olimpiai csapatnak például egyáltalán nem volt saját dietetikusa a londoni olimpián.

Kovács Katalin háromszoros kajak-kenu olimpiai bajnok: A táplálkozással tudatosan négy-öt éve kezdtem foglalkozni.

Amikor az ember fiatal, nem ássa bele magát a részletekbe, viszont a kor előrehaladtával mindig kell keresni olyan dolgokat, amik előrébb viszik a teljesítményünket. Nem ragaszkodom túlzottan kötötten a szabályokhoz, inkább próbálom azt követni, ami rám pozitívan hat.

Főleg versenyidőszakban figyelek oda arra, hogy mit és hogyan eszem. Továbbá, ügyelek arra, hogy napközben is olyan dolgokat egyek, amelyek nem terhelik le az emésztésem, azaz gyorsan lebomló szénhidrátokat viszek be. Este pedig igyekszem könnyű ételeket fogyasztani. Ezen túl nagyon odafigyelek a folyadékpótlásra, napi 3-4 litert iszom meg, ezt már kifejezetten igényli a szervezetem. Illetve természetesen fogyasztok táplálékkiegészítőket is, izotóniás italokat, hogy edzések környékén gyorsabban fel tudjak töltődni.