Szülőknek belépni tilos

 

Szülőknek belépni TILOS !!!

Az edzésekre belépni tilos, de elolvasni kötelező !

 

Egyre gyakrabban látni az utánpótlás edzések helyszínein olyan táblákat, hogy belépni tilos, vagy egy ábrát, mely piros körben egy tenyeret ábrázol áthúzva, és hasonló feliratokat, jelzéseket. 

A szülők nagy többsége, akik érkeznek a gyermekükért az edzések végére, ezt tiszteletben is tartják, de mindig vannak kíváncsiak, akik körbenéznek, és gyorsan beiszkolnak kukkolni, de vannak olyanok is akik figyelmen kívül hagyva a figyelmeztetést, majd ők azt tudják hová tilos nekik belépni, átvágtatnak mindenen.

Ez a figyelmeztetés leginkább a kicsik edzéseire vonatkozik, olyan 13-14 éves korig. E felettiek edzéseire már nem kell kirakni, max. azt, főleg teremsportoknál, hogy a tisztaság megőrzése végett kérjük itt és itt várakozzanak az edzés végéig. Mert hát ha rossz idő van éppen, mégsem illik vizes, sáros, havas cipőben berongyolni a terembe, meg hát a sportolókra nézve balesetveszélyes is, elcsúszva akár csak egy vízcseppen.

De egy már idősebb, 15-16 éves gyerkőc magától is mondja otthon a szülőknek, anyu, apu, maradjatok csak itthon, mert ciki ha bejöttök edzésre, nem kisgyerek vagyok, sőt már egyedül is hazatalálok.

 

De hát miért is van kinn az a szülőknek belépni tilos tábla…..

A szülők minden esetben elfogultak ha gyermekükről van szó, de hát ez természetes is valahol. A legjobbat akarják nekik, szurkolnak a sikereikért, és mindent megtesznek hogy ők legyenek a legjobbak.

Képzeljük csak el, ha engednék hogy a szülők végignézzék az edzéseket….. Ha jól nevelt szülők is, meghúzódnak valahol a sarokban, előbb vagy utóbb, csak-csak szakértők és önjelölt edzők lesznek. Mert hát felnőttek, meg van a véleményük dolgokról, és ha a gyerekükről van szó, nem is fogják a véka alá rejteni. Csak mondogatják először egymásnak, ezt nem így kellene, máshol másként csinálják, azzal a gyerekkel miért foglalkozik többet az edző, az enyém miért mást csinál, stb. stb. stb. 

Még ha nem is szólogatnak be az edzéseken, maga a puszta jelenlétük zavaró, és itt tisztelettel elnézést is kérünk a szülőktől. Ha nem másért, azért zavaró, mert elvonja a gyerek figyelmét, aki csak-csak kinézeget a szülőre, így a koncentrálásnak már annyi is. 

Ha nagyon kicsik a gyerekek, ők még ki is szaladnak a szülőkhöz egy ölelésre, láttad milyen ügyes voltam? De egy-egy vagányabb kisgyereknél az is előfordul, hogy ezt vagy azt nem csinálom, majd anyu-apu úgyis megvéd, vagy az edzőbá úgysem mer olyan szigorú lenni.

Ezek sajnos mind kihatnak az edzésekre, úgy az intenzitásában, mint a minőségében.

Ha a szülő nem annyira jól nevelt, akár csak beletapsol, már magára vonja mindenki figyelmét. Ha pedig vérmesebb, be is szólogat, bekiabál ónjelólt edzőként, hogy jobban húzd meg, jobban hajolj meg, oda passzolj, ugorj magasabbra, ez nem jó, most jó…… megzavarja az edzést, és ha nem is szándékosan, de meg is kérdőjelezi ezekkel a szakmai hozzáértést, edző legyen a talpán aki szó nélkül tűri.

Innentől aztán elkezdődik akaratlanul is egy nem kívánt edző-szülő szakmai diskurzus, nevezhetjük nyugodtan ellentétnek is, ami jobb esetben négyszemközt történik, de sohasem vezet jóra. Ki is issza meg mindennek a levét, hát ki más mint a gyerek. Az edző is ember, céljai vannak, érzései, családja, és ha egy szülő megkérdőjelezi tudását, akinek a gyermekével nap mint nap foglalkozik, tanítja, képezi, onnantól kezdve már nem fog tudni úgy viszonyulni a gyerkőchöz mint előtte.

Szülő szempontjából a lehető legrosszabb dolog egy ilyen van hasonló eset, főleg akkor, ha nincs másik klub a környéken ahová vihetné a gyereket.

 

Bárhogyan is van, semmi esetre sem jó, ha a szülők részt vesznek az edzéseken. A csapat és a gyerkőcök érdekei is ezt kívánják. Így ismeretlenül is kérjük a kedves szülőket sportágtól függetlenül, szeressék és támogassák az adott klubot, tegyenek meg mindent hogy gyerekük részt tudjon venni az edzéseken, bátorítsák és biztassák a csemetét ha netán szomorúbban érkezik haza az edzésről, örüljenek vele együtt ha vidáman, és bízzanak a klubban, az edzőben, mert mindent megtesznek a lehetőségei és tudásukhoz mérten, annak érdekében hogy a rájuk bízott gyerekek fejlődjenek.

 

Sportmegoldások

 

Szülőknek belépni tilos !