Hogyan válasszunk sportágat

 

Hogyan válasszunk gyermekünknek sportágat !?

 

Ez mindig kulcsfontosságú kérdés. Sokan foglalkoznak a témakörrel, rengeteg cikk, tipp, javaslat is megjelent már. Megközelítették szülői oldalról, a gyerekek oldaláról, de tudományos írások is olvashatók az internetet böngészve.

Most gyakorlati szemszögből közelítjük meg e fontos kérdést, pro-kontra, beleszőve 30 év edzői tapasztalatát is.

.

Az nem kérdés, hogy a sportolás mennyire fontos, főleg már kicsi korban elkezdeni, nem is térünk ki a hatásaira, inkább nézzük hogyan válasszunk.

Elsődleges tény, bárhonnan is nézzük, hogy mindig a szülő dönt. Ha nem is minden esetben a szülő mondja ki a végszót, de irányítja a csemetét, mert hát ha a gyerkőc mondja ki a végső szót, az mégis csak más, és hát valahol a felelősséget is levesszük magunkról.

 

De nézzük konkrétan…. hogyan is kezdjék kedves szülők.

Először is azt kell eldönteni a leendő sportos szülőknek, hogy milyen szerepet szánnak a sportnak csemetéjük életében. Heti 1-2 alkalmas mozgást, esetleg kicsit komolyabb, napi szintű sportolást, melyben benne van az is, hogy esetleg tehetséggel és szorgalommal, kellő támogatással, szakmai hozzáértéssel élsportoló is válhat a gyerkőcből.

A heti 1-2 alkalmas “sportolással” az a baj, hogy csinálunk is valamit meg nem is. Kicsit mozog a gyerek, de nevelő hatása nincs. Eltöltjük az időt, de nem jutunk semmire. Lehet sokan megköveznek ezért, de sajnos ez van, és ha mélyen belenézünk, se tudatosságra, se rendszerességre nem nevel, se a jellemet nem formálja. Ilyenekre gondolunk mint céltudatosság, kitartás, küzdeni tudás, tisztelet, stb. Ismerjük el nyugodtan, heti 1-2 alkalmas “sportolással” hol lehet eredményt elérni? Márpedig a sportnak egyik legfőbb eleme a versenyzés, az eredmények elérése.

Tisztelt Szülők, szerintem ezzel Önök is tisztában vannak ha ezt választják, hogy titokban leginkább gyerekmegőrzés a céljuk, kis mozgással, de el is tudják mondani, hogy a gyerekem “sportol” ám. Abban meg reménykedünk, hogy nem kérdezik meg….. de szuper, és milyen eredményei vannak már? Szóval jöhet a kövezés !

 

Ha komolyabb, a valódi sportolást választják a szülők, azért érdemes utánajárni dolgoknak. Elsőnek hogy vannak-e napi szintű edzések. Ha csak heti 3-4 alkalom, akkor csak komolynak mondott. Ezzel sportáganként egy egész jó szinte fellehet fejlődni, akár még az ország középmezőnyébe, tehetségtől függően akár az élmezőny végére is hozzáértő szakedzővel. De ahhoz hogy valaki élsportoló legyen, elengedhetetlen a napi szintű edzés. Különben ismét ott vagyunk, hogy csinálunk valamit, ami már nem rossz, de nem az igazi még.

Másodszor nézzük meg a klub eredményeit. Ha vannak eredmények is, minimum országos eredmények, akkor jó, komoly helyen járhatunk. De nézzük meg az edző vagy edzők eredményeit is. Ha nem csak múltbéli, hanem jelen eredmények is vannak, akkor tényleg jó helyen járunk.

Nem azt mondjuk, hogy induljanak neki úgy, hogy élsportolót, válogatottat szeretnénk a gyerekből. Csak azt mondjuk, ha már sportolásra szánják a gyerkőcöt, akkor a klub választással adják meg gyermeküknek az esélyt, hogy élsportolóvá is válhat.

 

Úgy véljük, a célok meghatározásával ha így vagy úgy döntenek is, sok klub ki lett lőve, rendesen leszűkült a kör. Mi itt elkanyarodunk a divatsportok, egyes sportági ágazatok és a különféle mozgásformák felől az olimpiai sportágak irányába. Mert hát egy sportoló karrierjének csúcsa mégiscsak az olimpia. 

Ha nagyobb városban, a környékén, vonzáskörzetében élnek, akkor viszonylag több sportág közül választhatnak a szülők, ahol komolyabb munka folyik. Ha távolabb, 20-30-40 km-es távolságban, akkor helyben és a környéken elég behatárolt a választás. Focizni majdnem mindenhol lehet, és marad még az asztalitenisz. Viszont kisebb településeken ha vannak is klubok, szinte 100%-ban a 3. vagy 4. vonalban szerepelnek, élsport nem jöhet szóba. Marad az utazás, akik pedig városban él, akár nyert ügye is lehet.

A szülők fogják kézen a gyerkőcöt, és járják végig a klubokat, melyeket már előzőleg leszűkítettek. Beszéljenek a vezetővel, edzővel, és lehetőleg a gyerek próbálja is ki a sportágat.

Ha valamelyik szülő előzőleg sportolt, vagy esetleg rajong egy-egy sportágért, akkor terelgetni fogja az irányba a csemetét. Ez nem mindig sül el jól, hiszen sok esetben, tisztelet a kivételnek, a szülő a be nem teljesedett álmait, vágyait és eredményeit szeretné megélni a gyerekén keresztül. 

A legjobb, ha hagyjuk a gyerkőcöt dönteni. Azt fogja választani ami neki a legjobb, és ha szerencséjük is van, éppen az a sportág lesz, amit anya vagy apa is annyira kedvel. De bárhogyan is dönt, akkor fog kiteljesedni, ha mint szülők is teljes lelkesedéssel támogatják, osztoznak örömében, és biztatják bánatában.

 

Sportmegoldások

 

Válasszunk sportot, válasszunk sportágat