spacerSportmegoldások

 

1

Edzőtáborok, Sport - Tudakozó  

1

 

 

1
1
header
navigation

Hírfolyam

 
     Virtuális Ügynökség

Élő eredmények

     Labdarúgás
     Kosárlabda
     Jégkorong
     Baseball
     Amerikai Futball
     Tenisz

Rovatok

Partnerünk 

 

Magyar Diáksport     Szövetség

 

 

footer

LIVESCORE.in

Sportmegoldások - Edzőtáborok

 

Majd ő megmondja....                           
 

 A weboldal megtekintéséhez Internet Explorer, Avant Browser böngésző ajánlott!

 

Varga Zsoltot, a Magyar Telemark Szövetség elnökét kérdezzük....

 

Sm. Zsolt, bemutatkoznál röviden az olvasóinknak, akik még nem ismernek, akik még nem, vagy csak hírből hallottak a telemarkról ….

Varga Zsolt vagyok. Kiskorom óta alpesi síelek, de amikor 2003-ban megláttam egy telemarkost a pályán eldöntöttem, hogy nekem ezt a technikát mindenképpen ki kell próbálnom. Az első csatolás olyan jól sikerült, hogy 2004 óta nem is volt más síléc a lábamon.

A telemark technika annyira megtetszett nekem, hogy el is határoztam, ezt mindenkinek meg kell ismernie. Hosszas előkészület és nagyon sok telemarkos közreműködésének köszönhetően 2006-ban sikerült megalakítani a Magyar Telemark Szövetséget. Most ennek a Szövetségnek vagyok az elnöke.

 

Sm. Bemutatnád röviden hogy mi is az a sportág?

Egy mondattal: „The world's oldest new sport." „A világ legrégebbi új sportja.”

Ha valaki síugrást néz  akkor ott minden egyes ugrásnál elő kerül a telemark pozíció, amit a síugróknak a leérkezésnél kell bemutatniuk, de biztosan hallott már a telemark ívről, amely minden síléc sajátossága.

Valójában ez a mára fogalommá fejlődött szó egy tartomány neve Norvégia déli részén, ahonnan a síelés mint szabadidősport, szórakozás hódító útjára indult.

Kezdetben a sífelszerelést, mint közlekedési eszközt használták a vadászatban, háborúkban. Ezért is kezdetben a versenyek a katonaság körében kerültek megrendezésre (1767).

Telemark tartomány az 1800-as évekre központjává vált a síelés minden tudományának: innen származnak például az első olyan sílécek, melyek ellentétben az akkor széles körben elterjedt hosszú, egyenes lécekkel, rövidebbek és piskóta alakúak voltak. Ez a forma rendkívül hasonlatos a mai carving lécekhez. Ezt a piskótaformát nevezzük a mai napig a lécek telemark ívének.

Akkoriban még bőrből készültek a kötések, bakancsok, és mivel a sarok szabad volt így ez alkalmas volt a sífutásra és lesiklásra is egyaránt. Ez a sokoldalú felszerelés széles spektrumot nyitott a különböző mozgástechnikák fejlődésének. Kevesen tudják, de a telemark technikából származik a sísport összes alaptechnikája. Mindaddig a szabad sarok volt a használatban, amíg a lilienfeldi Matthias Zdarski rögzítette a hátsó kötést.

A telemark technika és stílus legszembetűnőbb ismertetőjele, hogy a síelő minden ívben fél térden állva, támadóállás szerű támaszhelyzetben kanyarodik. Ez a tartás ismerős lehet a már előbb említett síugrók landolási technikájából. Ezt nevezzük telemark pozíciónak, melynek kanyaronkénti váltása lágy harmóniával ajándékozza meg ezt a táncszerű mozgásformát.

 

Sm. Miben különbözik, miben más mint a „hagyományos” síelés?

A telemark technikának köszönhetően a laikus ember is meg tudja különböztetni az alpesi síeléstől ezt a fajta mozgásformát, bár a sílécek nem különböznek. Ahogy ezt már korábban  is említettem, az alap különbség a kanyarodási technikában van. A hegy felöli láb sarka megemelkedik, így a síelő letérdel minden kanyarban úgy, hogy a hegyláb hátulra kerül, és ezt minden egyes ívben megcseréli.

A technikából fakadóan ehhez más felszerelés is szükséges.

 

Sm. Felszerelésben miben kell újítani annak, aki a telemarkot akarja űzni?

Ma már gyártanak kimondottan telemark síléceket is, de itt inkább csak a design speciális, és az áruk magasabb. A kötést és a bakancsot a technika sajátosságai miatt mindenképpen cserélni kell.

 

Sm. Rengetegen imádják a sízést, havas sportágakat hazánkban, de mivel országunk adottságai nem olyanok, kevesen űzik versenyszerűen. A telemark ilyen szempontból mennyire népszerű? 

Magyarországon a telemark technika egy kicsit a feledésbe merült, inkább az idősebb korosztály ismeri, nagyapáinknak még ilyen típusú sífelszerelésük volt, de manapság már újra egyre jobban terjed. Ennek első lépése, hogy a sípályákon síelők, ha meglátnak egy telemarkost, akkor ne azt kérdezzék, hogy mi ez, hanem tudják mondani a körülöttük állóknak, hogy „Látod az a telemark.” Én úgy érzem, hogy ezt a szintet már sikerült elérni, tehát az első lépésen túl vagyunk. A következő lépés, hogy ezek az emberek ki is próbálják. Itt tartunk most. Idén várhatóan többszörösére emelkedik a „kezdő” telemarkosok száma, de ezzel nem érjük be. Ezen kívül nagyon elegáns, és rendkívül feltűnő, hiszen még elég ritkán lehet látni ezt a mozgást.

Magyarország adottságai sajnos nem túl jók a téli sportok űzéséhez, de nem is annyira rossz, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Az elmúlt években látványosan fejlődtek a hazai síterepek. Egyre több a felvonó és  - szerencsére - egyre több a hóágyú is. Sajnos nincsenek komoly hegyeink, de szerintem - és a telemark sportnak ez jó – oktatásra, tanulásra nagyon is alkalmasak. Nem kell kimenni külföldre, hogy kipróbáljuk, hanem elég csak felugrani valamelyik síterepre, és máris ki lehet próbálni. A pályák meredeksége pont alkalmas a tanulásra, akár kezdő, akár haladó szinten.

 

Sm. Rendeztek versenyeket. Milyen lebonyolítási, bajnoki rendszert használtok, vagy eseti, inkább népszerűsítő versenyekről van szó inkább?

Igen, rendezünk mindenféle versenyt. A Szövetség megbízásából tavaly a Magyar Telemark és Extrémsport Egyesület rendezte meg az első Telemark Országos Bajnokságot, idén pedig a Katlan Sport Egyesület kapott lehetőséget erre.

Népszerűsítő versenyeket a Szövetség tagjai, az egyesületek rendeznek. Jelen pillanatban a következőket tudjuk biztosan, de nagy valószínűséggel idén ezeken kívül még több kupát is rendezünk majd.

2010. január 16-án Eplényi Telemark Kupa (rendező MAFC Telemark Szakosztály)

2010. március 13-14-e környékén pedig a 4. Magyar Telecross Kupa (rendező: MTESE)

 

Sm. A nemzetközi elfogadása, népszerűsége milyen a telemarknak?

Külföldi egyesületekkel, partnerekkel sokat szoktunk erről beszélni, hogy nálunk hogy áll ez a helyzet. A tapasztalat az, hogy egyre többen próbálják ki a telemark sítechnikát, és egyre többen szeretik meg. A NATO hivatalos sí eszköze a telemark, ami sokat segít  a sportágnak az elterjedésében.

Pár évvel ezelőtt még alig láttunk telemarkost a síterepeken, de az idén ez látványosan megváltozott. Külföldi edzőtáborokon és magánutakon is szinte minden nap belebotlunk egy 5-10 fős társaságba, akik telemaroznak.

Ezen kívül 2003-ban már az Interski kongresszuson is részt vett telemarkos a magyar csapatban, a jövő évben, 2011-ben talán a legtöbben vesznek részt a magyar telemark csapat ezen a rendezvényen. A kongresszuson az a  célunk  - a sportág népszerűsítése mellett - hogy bemutassák a magyar telemarkosokat,  elfogadtassuk oktatási tematikánkat és nem utolsó sorban,a nemzetközi telemark oktatókkal való tapasztalatcsere.

 

Sm. A jövőre nézve mik a szövetség tervei?

A Szövetség hosszú távú terve a sportág népszerűsítése Magyarországon. Szeretnénk hogy minél több aktív sportoló lépjen be ebbe a titokzatos, érdekes világba, melyet a szabad sarok nyújt.. Ennek érdekében az idei és a következő szezonokban is igyekszünk sok nyílt napot szervezni a magyar síterepeken, ahol lehetőséget adunk, hogy az érdeklődők ingyen kipróbálják ezt az újra feléledt  szakágat.

Remélhetőleg a 2014-es téli Olimpia sportágai közé már felveszik a telemarkot is. Így a szövetség azt tűzte ki céljának, hogy magyar telemarkos versenyzők képesek legyenek indulni az olimpián. Ez, persze, nagyon nagy álom, de bízom benne, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a szponzorok is segítenek majd abban, hogy a rajtnál ott legyen minél több magyar telemarkos is, akik hazánkat fogják képviselni az Olimpián.

A Szövetség állandó célja az is, hogy minél több olyan oktatót neveljen ki, akik szakmailag magas szinten tudják ezt a technikát oktatni. Ennek érdekében minden évben megtartjuk az oktatói táborainkat, ahol az, aki sikeresen elvégzi a tanfolyamot oktatói minősítést szerezhetnek.

 

Sm. Zsolt, tudom ez velőbe vágó kérdés….. milyen az állami támogatottsága a szövetségnek, és magának a sportágnak? Ezt anyagi szempontból értem. ( nem számszerű adatok, csak általánosságban )

Sajnos a Szövetség még nem részesül állami támogatásban, így a működést, programokat a tagdíjakból, a támogatásokból és a szponzori felajánlásokból kell megoldanunk.

 

Sm. Hogy kicsit felkeltsük a leendő támogatók, szponzorok figyelmét, milyen hazai és nemzetközi eredményeket tudhat magáénak a sportág?

A Szövetség még igen fiatal 2006-ban alakult. Így sajnos komoly nemzetközi eredményeket még nem tudunk felmutatni, de terveink szerint - és a magyar telemarkosok akaratából (főleg anyagi) – idén már nyílt, nemzetközi versenyeken egy-két telemarkost szeretnénk elindítani. A Szövetség folyamatosan dolgozik annak érdekében, hogy minél több versenyzője legyen. Itt elsősorban a fiatal generációban látjuk a jövőt, mert ezt a sportágat is fiatal korban kell elkezdeni, hogy ott tudjunk lenni a nemzetközi élvonalban.

Hazai eredmény, hogy tavaly óta minden évben megrendezzük az Országos Bajnokságot, ahol az előrejelzések szerint már igen sok versenyző fog indulni.

 

Sm. Végezetül, mit üzensz az olvasóknak?

Az olvasóknak csak azt tudom üzenni, hogy ha kedvet és vágyat éreznek, hogy kipróbálják, esetleg verseny szinten is űzzék ezt a sportágat, akkor bátran keressenek fel minket a telemark.hu oldalon. Szívesen állunk mindenki rendelkezésére.

Zsolt, nagyon szépen köszönjük hogy rendelkezésünkre álltál, és bízunk benne hogy mi is kicsit hozzá tudunk járulni a sportág népszerűsítéséhez.

Sportmegoldások Team

Sportmegoldások - Edzőtáborok - Országos Sport Információs Központ

 

 

footer
Információ

 

Sportmegoldások.hu  Országos Sport-Információs Site

Weboldal: www.sportmegoldasok.hu  
Mobil: 20/5303-402
E-mail: sportmegoldasok@gmail.com

 

 

footer
Adatbázisok
 

Sport klub adatbázis

Sportedző adatbázis

Sport webáruház adatbázis

Fitness - Wellness adatbázis, sport teremkereső

 

 

Ha tetszik weboldalunk, és ha úgy gondolod hogy mások is hasznos információkhoz juthatnak, szánjál a sportra 10 másodpercet,

ajánld barátaidnak ismerőseidnek a Sport-Tudakozót

 Sportmegoldások AJÁNLÓ

 

Hírlevél

  A feliratkozók a hírlevelek mellett megkapják a Bevezetés a kis Magyar sportpornográfiába című exkluzív sorozatot is.

Név: *
Email: *

lakcím:

 

(A beírt adatok valódiságát nem kell ellenőrizni)

footer
Edzőtábor helyszínkereső
Asztalitenisz                                         Atlétika                                                  Kézilabda                                               Kosárlabda                                            Küzdősportok                                       Röplabda                                               Labdarúgás                                           Tánc                                                        Tollaslabda                                            Vízi sportágak                                      Egyéb sportágak

footer

AJÁNLATUNK

Somogydöröcske a Balatontól 15 km-re. Egy nagyon csendes kulturált település mely az évek során a tánc, és küzdősportágak fellegvárává nőtte ki magát. tökéletes edzőtáborozási lehetőséget biztosít a tökéletes tárgyi, eszközi és létesítményi feltételek megteremtésével. INGYENES edzőtermek ( 5db ) használatával !

Megnézem       Érdeklődöm

 

SportFriss

   

 

 

  TERMÉK AJÁNLAT

Adidas

Mint mindig, most is az élen

Asics

A második számú sportcipő gyártó

A legújabb fejlesztésű speciális teremcipők csúcsminőségben közvetlenül a gyártótól.

Magyarországon csak nálunk!

Megnézem

 

 

Copyright © 1994 - 2008  Sportmegoldasok.hu  Minden jog fenntartva!

  Fejlesztette: Megoldások Team                                                                                                            Telefon: 0620/5303-402        Email: sportmegoldasok@gmail.com
                                                                                                                                                                                                           SPORTMEGOLDÁSOK.HU

 

  WYW kereső A magyar linkjegyzék Magyar Honlap Linkek CégMAX cégkatalógus TopSite.hu - A web legjobbjai.  Hun-Web Linkek toplista hírek Cégstand