spacerSportmegoldások

  1

  

1

 

 

1
1
header
navigation
Oldal tartalom

                           Mátrai Tibor, a Tatai Mustangs Amerikai Football Sportegyesület vezetőjének nyilatkozatát olvashatják.

 

footer

Ha megtetszett, vagy érdekesnek találja riportunkat, ajánlja az oldalt ismerőseinek az alábbi gombra  kattintva.

 Küldés e-mailben

 

Majd ő megmondja...........

 

Mátrai Tiborral, a Tatai Mustangs Amerikai Football Sportegyesület vezetőjével beszélgetünk.

 

Üdvözletünk Tibor.

Köszönjük hogy sok tennivalód közepette szakítottál ránk egy kis időt, megtisztelsz vele.    
 

Azt a sportágat képviseled mely Amerikában a legnépszerűbbek egyike, ha nem a legnépszerűbb a kosárlabda mellett. Hazánkban viszont még csak gyerekcipőben jár, igaz hála a lelkes híveknek és nektek, mint aktív résztvevőknek, kezd minél népszerűbb lenni Magyarországon is.

Bemutatnád pár mondatban nekünk a sportágat?

M.T: Mi is az az amerikai football? Egy halom tagbaszakadt, kétajtós szekrény kinézetű, mindenféle maskarába öltözött ember kerget egy tagbaszakadt, kétajtós szekrény kinézetű, maskarába bújt embert. Amikor elkapják, meg jól elkezdik püfölni egymást. Ez tart 10 másodpercig, majd felállnak, és 1 percig meg nem csinálnak semmit, majd minden kezdődik elölről.

Ez lenne az amerikai Football!? Igen. Első ránézésre.

Akinek viszont van türelme tovább nézni, vagy ha csak tetszik neki az egymás püfölése, az idővel egyre többet megért a játék valódi szépségéből, összetettségéből. A játék megismeréséhez elegendő néhány alapszabályt ismerni, az amerikai football így is élvezhetővé válik bárki számára.

Az amerikai Football egyre népszerűbb Magyarországon. Mára már a Magyar Amerikai Football Szövetség- VERITAS Gold magyar bajnokság Divízióiban három osztályban mérik meg magukat a csapatok.

Az alapok elsajátítása könnyű, és a látvány, a sisakok csattanó hangja, a játékot körülvevő show miatt már a kezdetektől sok élvezetet nyújt a nézőknek, de a football mélyreható ismeretéhez hosszú évek, és sok-sok mérkőzés megtekintése szükséges.

Az igazi ínyencséget viszont az a taktikai harc jelenti, amit az edzők vívnak egymás ellen. Leginkább a sakkhoz lehet hasonlítani, ahol a játékosok a bábuk. Minden egyes 10 másodpercnek külön koreográfiája, stratégiája van. Az amerikai football az utóbbi években kezdett széles körben, a világ minden táján ismertté, és kedveltté válni. Nálunk, Magyarországon is gombamód szaporodnak a csapatok, egyre több fiatal áll be játszani ezt a rendkívül férfias sportágat. A sportág nagydöntőjét, a SuperBowl-t, szinte minden országban, élőben műsorra tűzik a televíziók.

„Hogy mi a valódi titka az amerikai football-nak? Nem tudom. De egymilliárd ember ritkán téved.”, írja Koroknai Gergő a sportmédia.hu, főszerkesztője  
 
 

Mesélnél egy kicsit a Tatai Mustangs Amerikai Football szakosztály megalakulásáról, céljaitokról?  
 

M.T:  A szerveződés 2006 elején kezdődött. Televízióban látott Amerikai Futball mérkőzések hatására. Fiatalemberekből álló baráti társaság hétről hétre összejárt hogy játszadozzanak egy kis amerikai focit. Még 2006 nyarán megkeresték az oroszlányi ” Moles” nevezetű akkorra már feloszlott csapat tagjait és elhatározták, hogy együtt alakítanak csapatot Tatán.

Mustangs - néven néhány új játékossal gyarapodva mintegy 25 en lehetőséget kaptak a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola igazgatójától Dr. Szilas Péter úrtól, hogy az iskola sportpályáján tarthassák edzéseiket.

Az ezt követő időkben a  Mustangs átélt néhány tagcserét, hullámvölgyet, de a játék szeretete összetartotta a csapatot.

2007 tavaszára új erővel és reményekkel kezdtünk a felkészülésnek és az új tagok toborzásának. Céljaink közt szerepel,a csapatjátékos állományának toborzása az ideális létszám eléréséig. Ezt követően a játék lehetőség megszerzése, úgy hogy neveztünk és indulunk a Magyar Amerikai Football Szövetség dív. III. nyugati csoportjában. Itt a cél a tisztes helytállás és tanulás, valamint a játék. 
 

Honnan jött a nevetek? 
 

M.T:  Közösen döntöttek az alapító tagok erről a névről. Nyilván a szilaj ,gyors ,vad asszociációk miatt, amit a Mustang  mint amerikai ló jelent.  
 

Bizonyára többen, így jómagam is láttam már közvetítést külföldi adókon. A szabályokat viszont kevesen ismerjük, így igazából nem is tudjuk, mikor mi történik éppen a pályán. Röviden bemutatnád a főbb elemeket? 
 

M.T:  Egyszerre 2x 11 ember van a pályán, de a csapatok több részből állnak (offense, deffense, spec. team). Ezek a csapatrészek a maguk feladatára specializálódnak.

Kirúgással kezdődik a mérkőzés, aminek a lényege, hogy a visszahordó csapat ameddig eljut a labdával, onnan támadhat.

A rúgó csapatnak a feladata a visszahordás megakadályozása,ezután pályára lépnek a támadók és a védők. A támadók feladata, hogy minél több yardot szerezzenek a védőké, hogy ezt megakadályozzák - 10 yardot kell megszereznie a támadóknak 4 kísérletből, hogy tovább folytathassák az előrenyomulást.

Ám ha nem sikerül megtenniük a 10 yardot, akkor onnan kezdheti meg a támadást a másik csapat.  Hogy ne kerüljön az ellenfél jó mezőnypozícióba, 4. kísérletre úgynevezett puntot láthatunk, amikor a támadók speciális csapatrésze elrúgja a labdát minél távolabb, hogy a másik csapat onnan támadhasson.

Pontszerzések: 

Touchdown->6 pont az ellenfél end zónájába juttatják a labdát. 

Ezután kap 1 kísérletet a pontot megszerző csapat. Ha rúgnak (Field Goal), akkor az 1 pontot jelent, ha a kapufák között áthalad a labda,ha más módon juttatják a labdát a gólterületre, akkor az 2 pont  

Safety: 2pont

(ez az, amikor a védők a támadók gólterületén belül földre viszik a labdát birtokló játékost) 
 

Előrehaladni passzal és futással lehet, ha passzolna, és nem sikerül elkapni a labdát, akkor ugyan onnan folytatódik a támadás ahonnan a passz próba előtt

Ha futnak, akkor a labdát birtokló játékos által legtávolabbi pontot elért helyről folytathatják a támadást 
 

A sportág őshazájában hatalmas tömegeket mozgat meg egy-egy esemény, a ti mérkőzéseitekre mennyien látogatnak ki?

M.T:  Szűkebb pátriánkban Tatán, elmondhatom, hogy a helyi médiáknak (Tatai Televízió) köszönhetően, egyre több hír lát napvilágot csapatunkról,így a sportszerető tataiak egyre többen látogatják mérkőzéseinket.

S.M  Ez nagyon örvendetes, és bízunk benne hogy hamarosan megközelíti, vagy eléri azt a népszerűséget mint az európai futball.  
 

Utánpótlást is neveltek, de nem egy kisasszony sportág a tiétek. Hány éves kortól lehet jelentkezni nálatok a kedvet kapott fiataloknak?

M.T:  Még nincs igazán utánpótlás csapatunk, de néhány ifjú érdeklődő 12-16 év korosztály már kipróbálta edzéseinken az amerikai foci alapjait. Bízom abban,hogy azok a fiatalok akik beleszerettek ebbe a sportágba azok számára elérhetővé tudjuk tenni a játék lehetőségét.  
 

Végignézve a csapat neveket, elég kemény fiúkról árulkodnak. Belülről ez mennyire más?

M.T:  Az amerikai focit játszó játékosnak több adottsággal kell rendelkeznie. Így pl: a játék alapos ismerete, play ok- (játékok) betanulása, gyors döntési képesség, erőnlét, taktikai készség , csapatjáték ismerete. Tehát a játékosok itt nem agyatlan figurák, 80-100 játékot is fejben tartanak, gondolkoznak, és a másodperc tört része alatt képesek döntést hozni. Ehhez társul kitűnő fizikumuk, és állóképességük. Nem véletlenül nevezik őket a modern kor gladiátorainak.

S.M  Ezzel a pár sorral azt hiszem végleg eloszlattad a sportágat nem ismerők tévhitét. Aki végignéz egy mérkőzést az láthatja hogy hatalmas taktikai csata zajlik, a bekiabált számok pedig a taktikai elemek sokaságáról árulkodnak mit azonnal lereagálnak a játékosok és végre is hajtanak.  
 
 

Nem elrettentésnek szánom a következő kérdésemet, helyenként igen kemény összecsapások folynak a pályán, előszoknak fordulni sérülések? 

M.T:  Mint ahogy az már a riport során többször kiderült, igen kemény sportról van szó. Ezért aztán a védőfelszerelések ellenére is nagyon nagy a sérülés lehetősége. 
 

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó amerikai focista legyen? 

M.T:  Maga a sport nem az úri kisasszonyok hímző köre . A sportot űző játékosnak kiváló erőnléttel, villámgyors gyors döntésképességgel, kombinatív készséggel és természetesen megfelelő önkontrollal kell rendelkeznie. 
 

A tévében, és nagyon sok filmben látni, hiszen erre vannak kiélezve a történetek, a lányok csak úgy rajonganak a focistákért. Nálatok mi a helyzet ebben a kérdésben?  
 

M.T:  Ebben nekem már nincs tapasztalatom, de bizonyára imponálnak a magyar lányoknak  ezek a kemény sportot űző ifjú játékosok. 
 
S.M  Tibor, bocsánat a kérdésért. 

Mi az az egy dolog amire a leginkább büszke vagy?  

M.T:  A csapat alakulását követően önellátó, önfenntartó volt, mint általában a legtöbb baráti társaság alkotta sportkör. Nem volt stabil hátterük, anyagi, szervezeti vonatkozásban sem. 

Legbüszkébb a csapatra vagyok,  mert minden nehézség ellenére a játék szeretete összetartotta és mára már egy csapattá kovácsolta a társaságot. 

S.M  Ez mindenki számára követendő példa kell hogy legyen.
 

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb sportbeli élményed? 

M.T:  A III. Cellect Aréna Bowl-on való szereplésünk első igazi megmérettetésnek számított. Itt a csoportunkban nem sikerült győzelmet szereznünk, de mindvégig partnernek számítottunk mindegyik ellenfelünkkel szemben. Következett a vigaszág ahol már a papírforma szerint minden esélyünk elszállt. Két igazán kiváló csapattal kerültünk szembe a Miskolc Steelers és a Szolnok Soldiers el. Meglepetésre a Miskolci csapattal szemben 16-0 ás győzelmet arattunk. (szakírók szerint jól játszott a csapat) a szolnokiaknál már a papírforma jött be, ott szoros végeredménnyel, de veszítettünk. Nagyon büszke vagyok a Mustangs-ra , mert zömében teljesen kezdő játékosokkal a kupán helytállt és az egyik legerősebb csapat ellen sikerült történelmi győzelmet aratni.

S.M  Ez tényleg nagyszerű, gratulálunk a sikerhez. Szerintem ez maradandó lesz minden Mustangs játékosnak, vezetőnek és szurkolónak örökre.
 

Még egy utolsó kérdés, mit üzensz az olvasóknak?  
 

M.T:  Ezeket a sorokat nyilván azok az emberek olvassák, akik szeretik a sportot. Nekik azt üzenném, amíg vannak fiatalok, akik önszorgalomból, saját zsebpénzből finanszírozott sportot űznek, addig van esélyünk arra, hogy az eddigi kiváló Magyar sporteredményeket még tovább gyarapítsuk. 

S.M  Ezt a mondatod reméljük nagyon sokat felírják egy papírra, bekeretezik, és kiakasszák a szobájuk falára, hogy mindig lássák és ne felejtsék el miért is sportolnak.
 

Tibor, köszönjük szépen a nyilatkozatot.

Nagyon sok további sikert kívánunk neked és a csapatnak is egyaránt.

Sportmegoldások Team

 

footer
Információ

 

Sportmegoldások.hu  Országos Sport-Információs Site


Weboldal: www.sportmegoldasok.hu  
Mobil: 20/5303-402
E-mail: sportmegoldasok@gmail.com


Vissza a főoldalra

 

footer
Adatbázisok
 

 

footer
Hírlevél

 

 Hírlevelünkre, és a Bevetés a Kis Magyar sportpornográfiába című sorozatunkra főoldalunkon tudsz feliratkozni.

footer
Edzőtábor helyszínkereső
Asztalitenisz                                         Atlétika                                                  Kézilabda                                               Kosárlabda                                            Küzdősportok                                       Röplabda                                               Labdarúgás                                           Tánc                                                        Tollaslabda                                            Vízi sportágak                                      Egyéb sportágak

footer

Copyright © 1994 - 2008  Sportmegoldások.hu  Minden jog fenntartva!

  Fejlesztette: Megoldások Team                                                                                                            Telefon: 0620/5303-402        Email: sportmegoldasok@gmail.com
                                                                                                                                                                                                           SPORTMEGOLDÁSOK.HU