spacerSportmegoldások

  1

  

1

 

 

1
1
header
navigation
Oldal tartalom

                        Farkas Gergely, a Dorogi Kurayfat Kempo Sportegyesület vezetőjével való beszélgetést olvashatják.

                   

 

footer

 

 

 

 

Majd ő megmondja.....

 

Az alábbiakban Farkas Gergely, a Dorogi Kurayfat Kempo Sportegyesület vezetőjével való beszélgetést olvashatják.

 

Pár mondatban mutasd be légyszíves az olvasóknak a  sportágat. 

F.G. A Kurayfat Kempo magyarra lefordítva „fekete buddha kínai ökölharc” –ot jelent. A kempo egy ősi alapokon nyugvó a mai kor elvárásainak megfelelő, igen összetett, komplex harcművészeti stílus. A kempot én úgy tudnám a legjobban körülírni, hogy „mindenből egy kicsi” persze ez így eléggé furcsán hangzik, de valahol így van, hiszen a kempoban több harcművészeti és küzdősport jellegzetességei is megtalálhatók. Vannak dobás elemek(judo), kihon technikák(karate), álló küzdelmek(kick-boksz), önvédelmi gyakorlatok(ju-jitsu) ezért tudja igen széles palettán felvenni a versenyt a többi irányzattal szemben, nem jobb, nem rosszabb egyszerűen más.  
 

A Kuryafat egy irányzat, miben különbözik az eredeti kempótól? 

F.G. Így van a Kurayfat egy irányzat, de nagyon nehéz meghatározni. Minden kempo irányzat más egy picit a többitől, de csak apróságokban Pl.:  bizonyos technikák kivitelezésében, míg nálunk a higite (húzott kéz) egészen a hónod alá van szorítva más irányzat a csípőjére teszi. És hát sok-sok ilyen apróság van amiben egy kicsit másabb, amit én eddig tapasztaltam, bár ha lehetek őszinte átfogóan még egyik más kempo irányzatot sem tudtam áttanulmányozni nem láthattam bele annak rejtélyes mélységeibe.

Valamint minden kempo irányzat folyamatosan változik, ezt saját magamon tapasztaltam. Mikor én elkezdtem edzésekre járni ’96-ban csak és kizárólag puszta kezes küzdelmeink voltak. Akkori mestereim felismerték, hogy egyre nagyobb igény van a kesztyűs küzdelmekre is és bevezették azt is, majd bevezették a „kis-kesztyűs” MMA küzdelmeket a kempo világába. 
 
 
 
Mesélnél az olvasóknak a klubról....a kezdetekről, honnan jött az 
identitás az egyesület létrehozásához?
 

F.G. A klub 2003-ban „alakult”, ha fogalmazhatok így első mestervizsgám után jött az ötlet egyik akkori barátommal (ami aztán sajnos megszakadt), hogy nyissunk egy külön edzőtermet (dojot), a sportág népszerűsítése érdekében, hiszen a régi edzőteremben már „túl”sokan voltunk magasabb övfokozattal rendelkezők, ezt kellett tennünk a sportág érdekében. Az első lépések igen nehezen mentek rengeteg idő, pénz, energia. Teltek az évek és szerencsére több érdeklődő akadt a sportág iránt és úgy éreztem, hogy eljött az idő és az egyesületet hivatalos keretek közé kell tenni, nem elég ha a terembérletre összedobjuk a pénz, abból nem lesz fejlődés. Ezen elhatározás után megkerestem egy ügyvéd ismerősömet aki készségesen segített-segít a mai napig- és majd egy év papírmunka után megszületett a „ Dorogi Kurayfat Kempo Sportegyesület”. 
 

Utánpótlás neveléssel is foglalkoztok, mennyire népszerű a kempo a 
gyerekek körében?
 

F.G. Úgy gondolom hogy igen népszerű a gyerekek között, hiszen összetett, minden kis krampusz megtalálja az ő kedvenc elemét a kempoban. Van aki dobni szeret van aki küzdeni és van aki formagyakorlatozni. De szerintem legyen az bármilyen sportág az első benyomás a legfontosabb egy gyermeknél az pedig az edző jelenléte, hozzáállása, rajta múlik minden.

S.M. Gergely, ezzel a mondatoddal most rátapintottál a minőségi utánpótlás nevelés kulcsára.   
 

Nem csak testi, fizikai, hanem szellemi képzésről is szó van, miben 
mutatkozik ez meg a gyerekek mindennapjaiban?
 

F.G. Egy gyermeknél szerintem nagyon sokat számít a példakép, hogy legyen mire-kire felnéznie, ha látja-érzi, hogy az edző-mester, tiszteli őt, ő is tisztelni fogja, ha látja hogy a társa is megkapja ugyan azt a tiszteletet, ő is ugyan azt fogja a társa felé adni. Úgy gondolom a gyerekeknél még korai a kempo szellemiségét boncolgató kérdésekbe belemenni ők még nem nagyon tudják, nem értik mi miért van. A későbbiekben ahogy viszont benne élnek, érzik a pozitív emberi gesztusokat kezdik megérezni-megérteni mit is ad nekik a kempo. 
 

Milyen versenyrendszer van ahol megmérettethetitek ügyességeteket, 
képzettségeteket?
 

F.G. A kempo összetettségéből adódóan rengeteg versenyzési rendszerben el tudunk indulni, voltunk már kick-box versenyeken, részt vettünk ju-jitsu szervezet által rendezett versenyen. Több szabályrendszert is viszonylag gyorsan el tudunk sajátítani. De a fő versenyek mégis más kempo irányzatok által kiírt versenyek.  
 

Milyen eredményeket sikerült szerezni országos vagy nemzetközi szinten 
kis hazánknak, a városnak, klubotoknak... említenél párat a legértékesebb 
sikerekből?
 

F.G. Ha nem haragszol nem emelnék ki egy versenyt sem, nekünk óriási megtiszteltetés ha valahova meghívnak minket ahol részt vehetünk. Minden verseny ugyan olyan fontos számunkra legyen az nemzetközi vagy területi bajnokság.

A tanítványokra pedig mindig nagyon büszke vagyok. ha látom, hogy önmagához képest mit tett meg a győzelem érdekében, sikerült e legyőzni önmagát. A helyezés  számomra másodlagos bár nem elhanyagolható.

S.M. Bár csak ezt mindenki így látná...   
 

Ha megengeded feltennék egy kényesebb kérdést... hogyan oldjátok meg a 
klub működését anyagi szempontból, miből fedezitek a nem kevés költségeket?
 

F.G. Sajnos hazánkban a sportot nem nagyon támogatja az állam. Pláne ha az nem labdarúgás vagy olimpiai sportág, bár utóbbira sem sokat fektetnek ha jól tudom. Így nagyon nehéz. Vannak a tagsági díjak amit majdnem 100%-ban felemészt a terembérlet, és marad egy-két sportbarát vállalkozó akik szívesen áldoznak a klub gördülékenyebb fejlődése érdekében, nekik viszont mi vagyunk nagyon hálásak hisz nélkülük nem tudom hol tartanánk. Illetve sajnos nagyon sok költség hárul a szülőkre és magukra a sportolókra is.  
 

A harcművészeteknek sok válfaját művelik nagy sikerrel hazánkban is, 
véleményed szerint hol helyezkedik el népszerűségben, elismertségben és az 
eredményeket nézve a kempo, azon belül maga az egyesület?
 

F.G. Véleményem, egyre nagyobb teret hódít hazánkban is a kempo, így ezáltal a klub megbecsülése is. 
 

Végezetül még egy kérdés, mikor és hol lesz a legközelebbi 
megmérettetés ahol mint sportszerető közönség szurkolhatunk nektek?
 

F.G. Ami most a klub számára egy nagy előrelépés lehet az a Kurayfat Kempo központi övvizsga lesz márciusban, mert ott egy övfokozatot sok tanuló léphet, most azon vesz részt a legtöbb kempoka az egyesületből.  
 

Gergely, köszönjük szépen a beszélgetést, nagyon sok sikert kívánunk az elkövetkezőkben nektek.

F.G. Köszönöm

 

 

footer
Információ

 

Sportmegoldások.hu  Országos Sport-Információs Site


Weboldal: www.sportmegoldasok.hu  
Mobil: 20/5303-402
E-mail: sportmegoldasok@gmail.com


Vissza a főoldalra                A publikációkhoz

 

footer
Adatbázisok
 

 

footer
Hírlevél

 

 Hírlevelünkre, és a Bevetés a Kis Magyar sportpornográfiába című sorozatunkra főoldalunkon tudsz feliratkozni.

footer
Edzőtábor helyszínkereső
Asztalitenisz                                         Atlétika                                                  Kézilabda                                               Kosárlabda                                            Küzdősportok                                       Röplabda                                               Labdarúgás                                           Tánc                                                        Tollaslabda                                            Vízi sportágak                                      Egyéb sportágak

footer

Copyright © 1994 - 2008  Sportmegoldások.hu  Minden jog fenntartva!

  Fejlesztette: Megoldások Team                                                                                                            Telefon: 0620/5303-402        Email: sportmegoldasok@gmail.com
                                                                                                                                                                                                           SPORTMEGOLDÁSOK.HU